Ερχεται δεκαήμερος καύσωνας από την Αφρική!

Ερχεται δεκαήμερος καύσωνας από την Αφρική!

Κατά τόπους το θερμόμετρο μπορεί να δείξει και 45 βαθμούς Κελσίου υπό σκιάν, ενώ στην Αθήνα, τις νύχτες η θερμοκρασία δεν πρόκειται να πέσει κάτω από τους 30

Ενα εφιαλτικό και ασυνήθιστο για την Ελλάδα δεκαήμερο με θερμοκρασίες Σαχάρας, που ίσως φτάσουν κατά τόπους και τους 45 βαθμούς υπό σκιάν, περιμένει το μεγαλύτερο τμήμα της χώρας, ξεκινώντας από την Τρίτη από τα δυτικά με κορύφωση το τριήμερο Σάββατο-Δευτέρα.

Σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr, ισχυρό και παρατεταμένο κύμα καύσωνα αναμένεται να επηρεάσει την Ελλάδα.

Αυτό το διάστημα, πολύ θερμές αέριες μάζες από την Αφρική θα κυριαρχήσουν στην κεντρική και ανατολική Μεσόγειο, στην Ιταλία, στα Βαλκάνια, στην Κύπρο και στην Τουρκία, ενώ η χώρα μας θα επηρεάζεται στο σύνολό της καθ’ όλη τη διάρκεια του θερμού κύματος. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, πολλές περιοχές της χώρας. τόσο ηπειρωτικές όσο και νησιωτικές, θα έχουν μέγιστες θερμοκρασίες άνω των 40 βαθμών, ενώ τοπικά στα ηπειρωτικά οι μέγιστες θα κινηθούν στα επίπεδα των 43-44 βαθμών Κελσίου.

Ο μετεωρολόγος Γιάννης Καλλιάνος προειδοποιεί ότι η θερμοκρασία το επόμενο Σαββατοκύριακo θα φτάσει ακόμη και τους 45 βαθμούς Κελσίου

Σύμφωνα με τον κ. Καλλιάνο, η αρχή θα γίνει από τα δυτικά τη Τρίτη. Το διήμερο Τρίτη και Τετάρτη οι μέγιστες τιμές του υδράργυρου στα πεδινά και ευπαθή στη ζέστη τμήματα της δυτικής ηπειρωτικής χώρας θα αγγίξουν τους 40-41°C την Τρίτη και τους 41-42°C την Τετάρτη. Τις ίδιες ημέρες, λόγω του μελτεμιού που στο Αιγαίο θα αγγίζει τα 6-7 μποφόρ, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και νησιωτικά τμήματα η θερμοκρασία δεν πρόκειται να ανέβει πάνω από τους 37-38°C και τοπικά 39°C.

Στην Αττική η θερμοκρασία την Τρίτη θα φτάσει στους 37°C και την Τετάρτη στους 38°C.

Ομως, από την Πέμπτη η κατάσταση θα χειροτερέψει, καθώς οι πολύ θερμές αέριες μάζες από την Αφρική θα επεκταθούν και θα επηρεάσουν και τις υπόλοιπες περιοχές της χώρας. Ενδεικτικά την Πέμπτη, θα σημειωθούν οι παρακάτω μέγιστες θερμοκρασίες: Αττική: 40°C Κεντρική Μακεδονία: 41-42°C Δυτικά Ηπειρωτικά: 43-44°C Θεσσαλία: 41-42°C Ανατολική Πελοπόννησος: 41-42°C Ιόνιο: 40°C Κρήτη: 36°C Κυκλάδες: 35°C Δωδεκάνησα: 40-41°C (μέγιστες στη Ρόδο)

Διάρκεια καύσωνα: 10 ημέρες Ο ισχυρός καύσωνας θα επηρεάσει τη χώρα μας έως και τουλάχιστον τις 6-7 ίσως και τις 8 Αυγούστου, προειδοποιεί ο κ. Καλλιάνος.

Μάλιστα, οι θερμοκρασίες ενδέχεται να ανέβουν ακόμα περισσότερο από την Παρασκευή, όταν θα πλησιάσουν ακόμη και τους 43-44°C στα ευπαθή στη ζέστη τμήματα και πολύ τοπικά ίσως και τους 45°C.

Πολύ ζεστές ημέρες και νύχτες στην Αθήνα Στην Αθήνα, από την Παρασκευή και έπειτα ενδέχεται ο υδράργυρος να ξεπερνά και τους 40°C και να φτάνει και τους 41-42°C και τοπικά ακόμη και παραπάνω. Δύσκολες θα είναι και οι νύχτες στις μεγαλουπόλεις αφού ο υδράργυρος αρκετές βραδιές δεν πρόκειται να πέσει κάτω από τους 30°C.

Πηγή: Protagon.gr