Γυμναστήριο «Μηνάς Καμαράτος» στις Πυλές από τον Αργοναύτη. Το χωριό μετρά 35 παιδιά και δεν έχει σχολείο

Γυμναστήριο «Μηνάς Καμαράτος» στις Πυλές από τον Αργοναύτη. Το χωριό μετρά 35 παιδιά και δεν έχει σχολείο

του Μανώλη Δημελλά

Λένε πως τους ανθρώπους μας τους κουβαλάμε μέσα μας μέχρι ναρθει και το δικό μας τέλος. Έτσι συμβαίνει και με τον Μηνά Καμαράτο, το παλικάρι των ΟΥΚ από τις Πυλές Καρπάθου, που σκοτώθηκε τόσο, μα τόσο άδικα, στις 09 Ιουνίου 2019 όμως ο τόπος του δε τον ξέχασε.

Το  βράδυ της Παρασκευής, 21 Αυγούστου 2020, πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια του Γυμναστηρίου Πυλών, ενός χώρου άθλησης που εκείνος πρώτος είχε ονειρευτεί και συχνά επαναλάμβανε την ανάγκη για τη δημιουργία του. Ένας χώρος για παιδιά, αλλά κι όσους αισθάνονται παιδιά. Στο γυμναστήριο μπορούν όλοι να παλέψουν για να κάνουν καλύτερο το σώμα τους, γιατί ο αλησμόνητος Μηνάς ήξερε κι έκανε πράξη την ρήση των Λατίνων «νους υγιής εν σώματι υγιεί».

Ο Αργοναύτης Πυλών πάλεψε για 12 μήνες, βρέθηκαν χορηγοί, άνθρωποι που αγαπούν τις Πυλές, μέχρι που κατάφερε να το φτιάξει. Παρέδωσε το γυμναστήριο στο χωριό και ως μια πράξη αναγνώρισης,  έδωσε το όνομα του Μηνά.

Το όνομα Μηνάς Καμαράτος ακούγεται σε όλες τις Πυλές και το πνεύμα του παλικαριού σίγουρα θα χαίρεται.

Το Δ.Σ του Αργοναύτη, που απαρτίζεται από τους Μαστρολέων Μάριο (Πρόεδρος) Χατζαντωνη Γεώργιο (Αντιπρόεδρος) Χατζαντώνη Χάρη (Ταμίας) Μ. Κωνσταντινίδη (Γραμματέας), Χαροκόπου Θεοδοσία, Γιάννη Ζαμαλή(Μέλη) ευχαριστούν όλους όσοι προσέφεραν τη βοήθεια τους για φτιαχτεί το Γυμναστήριο. Ιδιαίτερη μνεία έκαναν στον Γιάννη Εκμαλιάν και την οικογένειά του, για την δωρεάν παραχώρηση της αίθουσας στον Αργοναύτη Πυλών, για την δημιουργία του γυμναστηρίου.

Οι Πυλές μετρούν σήμερα 35 παιδιά, όπως μας λέει χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος του Αργοναύτη κ. Μάριος Μαστρολέων: «είμαστε το χωριό με τα περισσότερα παιδιά, μάλιστα ακόμη και το φετινό δύσκολο καλοκαίρι, εδώ φτάσαμε περίπου τα 60-65 παιδιά.Για αυτά λοιπόν πρέπει, επιβάλλεται να κάνουμε κάτι. Φανταστείτε ότι εμείς, εδώ στις Πυλές, δεν έχουμε δημοτικό σχολείο!». 

Οι Πυλές είναι ένα από τα χωριά της Καρπάθου που την δεκαετία του 1990 έγινε γνωστό σε όλη την Ελλάδα μέσα από τις καινοτόμες δράσεις του παπά και δάσκαλου του χωριού Καλλίνικου Μαυρολέοντα.

Στους επόμενους στόχους του Αργοναύτη βρίσκεται η κατασκευή ενός γηπέδου 5Χ5 καθώς και η φροντίδα του γηπέδου μπάσκετ που βρίσκεται στον χωρό μπροστά από το πρώην δημοτικό σχολείο του χωριού.