Συμπέρασμα… Η οικογένεια Μαλανδράκη είναι Κασιακής καταγωγής και κληρονόμοι της οικογένειας Μαθά με ρίζες στη Σαντορίνη.
Πρώτος ο Ιωάννης Μ. Μαλανδράκης έφτασε στην Πάτμο από τη Σύρο όπου κατέφυγε η οικογένεια του. Γεννήθηκε στην Κάσο το 1824 τη χρονιά του Ολοκαυτώματος και πέθανε στην Πάτμο στα 1899.
Παντρεύτηκε στην Πάτμο σε ηλικία 33 ετών την Καλή κόρη του Ράλλη Μαθά. Διετέλεσε Έλληνας Προξενικός Πράκτορας στην Πάτμο απο το 1870 ως το θάνατο του, θέση σπουδαία και με ιδιαίτερη εθνική σημασία,αφού ήταν τα αυτιά και τα μάτια της Ελληνικής Κυβέρνησης και ενίσχυε, όπως αποδεικνύεται από ανέκδοτα έγγραφα, το εθνικό πατριωτικό φρόνημα. Αργότερα στην Πάτμο έρχεται και ο ανιψιός του από τον αδελφό του Ηλία, καθηγητής Μιχαήλ Μαλανδράκης του οποίου τους απογόνους η γενιά μου θυμάται πολύ καλά…
Έτσι συνοικία Κρητικά, με προσφυγές μετά την άλωση του Χάνδακα από τους Τούρκους το 1669 στην ανατολική Χώρα Πάτμου (με παράδειγμα το συγκρότημα Μαλανδράκη) τεκμαίρεται για άλλη μια φορά πως δεν υφίσταται. Κρήτες ίσως να ήρθαν αλλά…ήταν Πάτμιοι που είχαν ( περίπου 80 τον αριθμό ) φύγει νωρίτερα για να προστατευτούν από τους Πειρατές. Αλλά και αυτοί είχαν ήδη περιουσίες στο νησί. Άλλωστε και όσοι ιστορικοί το αναφέρουν, κρατούν επιφυλάξεις ως προς την εγκυρότητα της πληροφορίας…
Οι σχέσεις Πάτμου – Κάσου είναι ιδιαίτερα στενές από το δεύτερο μισό του 17ου άι όταν ο Πατμιός αδελφός της Ι. Μονής του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου Πάτμου Νεόφυτος Γριμάνης ανελαβε την Αρχιεπισκοπή Καρπάθου Κάσου.
Ήταν δε αυτός που ένωσε τις δύο Αρχιεπισκοπές σε μια που εξελίχθηκε σε Μητρόπολη Καρπαθου- Κασου. Αδελφός της Μονής Πάτμου και ο διάδοχος του το 1730 Νικηφόρος. Το 1821 οι Κασιώτες φιλοξένησαν τον Πάτμιο Φιλικό Δημήτριο Θέμελη καθώς ξέμεινε στο νησί τους στο δρόμο για την Κρήτη, μετά από προτροπή του Α. Υψηλάντη.
Επίσης το πρώτο μισό του 20ου άι έχουμε αγορές πλοίων από Κασιο- Πάτμιους όπως η οικογένεια Ζενζεφύλη αλλά και γάμους Κασιωτών με Πάτμιες.
Η σχετική ανάρτηση του προισταμένου ΕΡΤ Ν. Αιγαίου κ. Αριστείδη Μιαούλη