Η χρυσοχέρα Βαρβάβα Σπανού Σεβδαλή. Το κιόσκι στις Μενετές που χωράει όλη την Κάρπαθο!

Η χρυσοχέρα Βαρβάβα Σπανού Σεβδαλή. Το κιόσκι στις Μενετές που χωράει όλη την Κάρπαθο!

Καθώς περνάς από το κεφαλοχώρι Μενετές δε γίνεται να μη την προσέξεις! Ακόμη κι αν σου ξεφύγει κι είναι απόγευμα, είναι σίγουρο ότι θα δεις μια μικρή παρέα, έναν κύκλο ανθρώπων να συζητά στο δροσάερο και θα εντυπωσιαστείς από τη θετική αύρα τους, με τη Βαρβάρα να είναι στο κέντρο και παράλληλα να κάνει 10 δουλειές!

Είναι το ξύλινο κιόσκι της Βαρβάρας Σπανού, που προσφέρει όλα τα αρώματα και τις γεύσεις της Καρπάθου καμωμένα με τα χέρια της ιδιοκτήτριας!

Τι θα ήθελες να πάρεις φεύγοντας από την Κάρπαθο; Μυρωδικά; Λάδι; Μέλι; κουλούρες; Ίσως κινομαλά ή κάποιο από τα ξακουστά βότανα ή αφεψήματα του νησιού;

Για όλα έχει φροντίσει η φιλόξενη Βαρβάρα, ακόμη και ένα μπουκάλι με δροσερό σπιτικό ρακί είναι ανοιχτό στο τραπεζάκι συνοδεία από τις μικροσκοπικές καρπάθικες ελίτσες και υπομονετικά περιμένει να ξεδιψάσει τον άγνωστο περαστικό, τον φίλο ή τον γείτονα.

 

Ωστόσο η Βαρβάρα φημίζεται για τα χειροποίητα καλάθια της! Είναι η τελευταία σε όλο το νησί που γνωρίζει ετούτη την παλιά καρπάθικη τέχνη. Κι είναι αλήθεια, όταν η πεθερά της, η Άννα Σπανού Σεβδαλή, το γένος Παπουτσάκη, έπλεκε καλάθια σχεδόν κανένας από το χωριό της δεν έδειχνε ενδιαφέρον. Ίσως να θαρρούσαμε τότε ότι είναι κάτι εύκολο, μια δουλειά που γίνεται με κλειστά τα μάτια.

Ευτυχώς ο Εξωραϊστικός Σύλλογος Μενετών, σε κάποια στιγμή της ζωής του, είχε την απίστευτη ιδέα να πραγματοποιήσει μαθήματα καλαθοπλεκτικής! Έτσι αναβίωσε αυτή η τέχνη. Ίσως από τα πιο σημαντικές κινήσεις στην πρόσφατη ιστορία του. Δυστυχώς, αυτά τα μοναδικά  μαθήματα, σήμερα έχουν σταματήσει.

Η Άννα λοιπόν έμενε με τον σύζυγο της, τον Μηνά, στη Σκοπή και κάθε τόσο η κόρη της, η Βαρβάρα, έκλεβε ματιές και μάθαινε την τέχνη της καλαθοπλεχτικής.

Όλα μοιάζουν πια δύσκολα. Να φυτέψεις στάρι, να έρθει η ώρα να μαζέψεις ράπες κι έπειτα να τις ξεράνεις, να τις βάψεις με ειδικά χρώματα και για να ξεκινήσεις το πλέξιμο. Η Βαρβάρα το έμαθε κι αυτό και σήμερα δείχνει με καμάρι τα έργα της που ταξιδεύουν πια στο εξωτερικό. Μικρά και πιο μεγάλα καλάθια, άλλα για καθημερινές δουλειές κι άλλα, τα πανέρια όπως τα λέμε εδώ κάτω στο νότο, για στόλισμα στο πιο όμορφο σημείο του καρπάθικου σπιτιού!

 

Τα καλοκαίρια, είναι σταθερή στις υποχρεώσεις της, θα συναντήσεις τη Βαρβάρα στο μικρό της κιόσκι. Περίπου τέτοια εποχή, στα μέσα του φθινοπώρου, σταματά το εμπόριο και ξεκινά να φτιάχνει την πραμάτεια της. Ακούραστη και αβάρετη, όπως λέμε στην Κάρπαθο, οργώνει τα βουνά. Είναι από εκείνες τις Καρπαθιές που θα έπρεπε να δείχνουμε και να προτείνουμε αντί να μιλάμε αόριστα για την αειφόρο τουριστική ανάπτυξη και να μπερδευόμαστε με όρους που πολλές φορές δυσκολευόμαστε να κατανοήσουμε.

 

 

Ακούμε συχνά για μάστερ πλαν, για σχεδιασμούς και άλλα πολλά που αφορούν την εξέλιξη του νησιού. Αλήθεια πότε αφουγκραστήκαμε τους ανθρώπους που ζυμώνουν την εξέλιξη της Καρπάθου;

Αλήθεια πότε κάναμε ένα βήμα πίσω και επιτρέψαμε στη Βαρβάρα ή σε μια αντίστοιχη επιχειρηματία του νησιού να μας διδάξει κάτι από όλα αυτά που τόσο καλά γνωρίζει; Είναι πάντα εκεί, στο μικρό ξύλινο κιόσκι της. Μπορεί να προσφέρει στους περαστικούς ένα αυθεντικό κομμάτι της Καρπάθου. Όσοι έχουν σταθεί στην “Κάτω πλατεία” των Μενετών το γνωρίζουν, το έχουν γευτεί πολύ καλά!

 

Μανώλης Δημελλάς

14.10.2023

Καρπαθιακά Νέα