Η επιστολή Cavallaro με αφορμή τις κακοποιήσεις ζώων στην Κάρπαθο

Η επιστολή Cavallaro με αφορμή τις κακοποιήσεις ζώων στην Κάρπαθο

Τέτοιες ημέρες το 2018 κρεμούν από μια ελιά ένα σκυλί στο Όθος της Καρπάθου. Άγνωστος-άγνωστοι οι οποίοι δεν αποκαλύφθηκαν. Και τότε το θλιβερό συμβάν κυκλοφόρησε σε όλη την Ελλάδα, πολλά ακούστηκαν και γράφτηκαν πολλά! Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι και οι δυο παρατάξεις και οι αρχηγοί τους, που έχουν δηλώσει ότι θα διεκδικήσουν το Δήμο του νησιού, δεν έχουν πει κουβέντα για το πρόσφατο θέμα. Επίσης σιωπηλός δείχνει να είναι ο Δήμαρχος και η Έπαρχος Καρπάθου και ΗΝ Κάσου.

Δεν θα έπρεπε να δουν το θέμα με ευαισθησία και να μιλήσουν; Τι ακριβώς περιμένουν; Να σβήσει κι αυτή η υπόθεση μέχρι να ζήσουμε κάτι καινούριο; 

Ο λόγος στον διάσημο μαέστρο Angelo Cavallaro και στην επιστολή που έγραψε το 2018 με αφορμή το κρεμασμένο σκυλί:

«Δεν θέλω να σχολιάσω περαιτέρω αυτό το γεγονός, που ήδη έχει πολύ σχολιαστεί και για το οποίο ο Δήμος καταρχήν έχει ήδη λάβει μια πρέπουσα θέση. Επιθυμώ αντ΄αυτού να κάνουμε κάτι που μπορεί να βοηθήσει να ανέβουν στην επιφάνεια τα πιο αγνά συναισθήματα και οι ανθρώπινες ευαισθησίες του λαού μας.

Από τα νεανικά μου χρόνια, όταν ερχόμουν τα καλοκαίρια στην Κάρπαθο, για να επισκεφθώ τους συγγενείς μου, έβλεπα να αλλάζει το όμορφο νησί μας όπου τότε οι κάτοικοι του αγωνίζονταν για την καθημερινή τους επιβίωση.

Οι περισσότεροι από αυτούς αναγκάζονταν να αφήσουν τις οικογένειες τους, τις συνήθειες τους και τον τόπο τους, για να φύγουν στο εξωτερικό, έτσι ώστε να προσφέρουν μια καλύτερη ποιότητα ζωής για τους ίδιους και τις οικογένειες που έμειναν πίσω. Έτσι, στην πάροδο του χρόνου, το νησί άλλαξε σε έναν τουριστικό τόπο με την άφιξη χιλιάδων επισκεπτών-τουριστών, με την οικοδομική έκρηξη τουριστικών συγκροτημάτων δημιουργώντας θέσεις εργασίας και καινούρια επαγγέλματα, με αποτέλεσμα η ευημερία να εξαπλωθεί σε μεγάλο μέρος του πληθυσμού.

Αυτό είναι ένα μεγάλο επίτευγμα που η Κάρπαθος έχει κερδίσει δουλεύοντας σκληρά κι αυτό μας γεμίζει χαρά και υπερηφάνεια, μα όλα αυτά είναι απαραίτητα.

Ταυτόχρονα όμως είναι απαραίτητη και η ανάπτυξη της πολιτιστικής συνείδησης που μαζί με τον οικονομικό παράγοντα οικοδομούν την ομοιογενή ανάπτυξη μιας κοινότητας.

Επισκέπτομαι συχνά την Αθήνα για τις επαγγελματικές μου υποχρεώσεις κι αυτό μου δίνει τη δυνατότητα να παρακολουθώ τις πολιτιστικές δραστηριότητες που παρά τις δύσκολες στιγμές που περνά η χώρα, τέτοιες δράσεις πολλαπλασιάστηκαν και αναπτύχθηκαν παντού στην Ελλάδα και ειδικότερα στα νησιά.

Η Κάρπαθος δε μου φάνηκε να έχει τόσο έντονη δραστηριότητα σε αυτό τον τομέα, παρόλο που τώρα τελευταία παρατηρώ μερικές πρωτοβουλίες που θέλουν να αναδείξουν την πολιτιστική συνείδηση των συμπατριωτών μας.

Όταν μιλάμε για πολιτιστική συνείδηση (πολιτισμός) δεν εννοούμε μόνο την παραδοσιακή μουσική και τους χορούς, που είναι ριζωμένα στη ψυχή του κάθε Καρπάθιου. Ούτε τα επιτεύγματα που κατόρθωσαν πολλοί Καρπάθιοι και συνεχίζουν να κατακτούν σε όλους τους τομείς της ανθρώπινης μόρφωσης που αποτελεί πηγή υπερηφάνειας για το νησί μας.

Εννοούμε ότι είναι αναγκαίο να ενισχυθούν όλες αυτές οι δραστηριότητες που λαμβάνουν χώρα στα σχολεία, Δήμους, τοπικές οργανώσεις, κινήσεις συλλόγων αποδήμων Καρπαθίων έτσι ώστε να δοθεί η ευκαιρία πρόσβασης σε υψηλού επιπέδου λογοτεχνίας, εκδηλώσεις μουσικής, εικαστικές τέχνες.

Αυτές ευαισθητοποιούν, προικίζουν και αναδεικνύουν την ομορφιά της ανθρώπινης ψυχής.

Η φρικτή δολοφονία αυτού του άτυχου ζώου δεν πρέπει να αποδοθεί στην έλλειψη ανθρωπιάς του λαού της Καρπάθου.

Η ανθρωπιά και η καλοσύνη είναι μέσα μας. Αυτή τη γνωρίζω αφού μου την μετέδωσαν ο πατέρας και η μητέρα μου, σε όλα τη διάρκεια της ζωής τους.

Είναι σίγουρο ότι αυτή η ανθρώπινη βαρβαρότητα είναι ενός ή λίγων ανθρώπων (θα ήθελα να μην είναι Καρπάθιοι) πρέπει να μας κάνει να σκεφτούμε την ηθική μας, το καλό όνομα του νησιού μας και την πρόοδο των νέων γενιών που θα ακολουθήσουν. Διότι πολιτισμός είναι το σύνολο των επιτευγμάτων του ανθρώπου στον υλικό, πνευματικό και ηθικό τομέα».

Με εκτίμηση

Angelo Cavallaro

(η επιστολή πρωτο-δημοσιεύθηκε στις 2.6.2018)

30.5.2023

Καρπαθιακά Νέα