Ανοιχτή παραμένει η πλατφόρμα “Νταντάδες της γειτονιάς”. Στο πιλοτικό πρόγραμμα και η ΚΑΡΠΑΘΟΣ

Ανοιχτή παραμένει η πλατφόρμα “Νταντάδες της γειτονιάς”. Στο πιλοτικό πρόγραμμα και η ΚΑΡΠΑΘΟΣ

Ανοιχτή παραμένει η πλατφόρμα του Υπουργείου Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων https://ntantades.gov.gr/, για όσους επιθυμούν να εγγραφούν στο Μητρώο Επιμελητών του προγράμματος «Νταντάδες της Γειτονιάς».

Το πρόγραμμα αφορά στην κατ’ οίκον φροντίδα βρεφών και νηπίων ηλικίας από 2 μηνών έως 2,5 ετών (2 ετών και 6 μηνών) και προβλέπει την οικονομική ενίσχυση των εργαζομένων γονέων, των μονογονέων, των αναδόχων και ιδιαίτερα των μητέρων για τη χρήση πιστοποιημένων υπηρεσιών φροντίδας των παιδιών τους. Σε πρώτη φάση θα εφαρμοστεί πιλοτικά σε 32 δήμους της χώρας και στη συνέχεια θα υλοποιηθεί σε όλη την επικράτεια.

Οι δήμοι στους οποίους θα εφαρμοστεί πιλοτικά το πρόγραμμα μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2022 είναι οι παρακάτω:

  • Δήμος Αβδήρων, Δήμος Βόρειας Κυνουρίας, Δήμος Καβάλας, Δήμος Ορεστιάδας,
  • Δήμος Αμφιλοχίας, Δήμος Γόρτυνας, Δήμος Καρπάθου, Δήμος Παλαμά, Δήμος Ανατολικής Σάμου, Δήμος Δίου-Ολύμπου, Δήμος Κρωπίας, Δήμος Πηνειού,
  • Δήμος Άνδρου, Δήμος Εμμανουήλ Παππά, Δήμος Λεβαδέων, Δήμος Πρέβεζας
  • Δήμος Αποκορώνου, Δήμος Εορδαίας, Δήμος Μάνδρας-Ειδυλλίας, Δήμος Ρήγα Φεραίου, Δήμος Βέλλου-Βόχας, Δήμος Ευρώτα, Δήμος Μαντουδίου–Λίμνης–Αγίας Άννας, Δήμος Σάμης, Δήμος Βοϊου,
  • Δήμος Ικαρίας, Δήμος Μυκόνου, Δήμος Σουλίου
  • Δήμος Βόρειας Κέρκυρας, Δήμος Ιστιαίας Αιδηψού, Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, Δήμος Σύρου-Ερμούπολης.

Το πρόγραμμα «Νταντάδες της Γειτονιάς» εμπίπτει στον άξονα δράσεων υπέρ της συμφιλίωσης οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής, ο οποίος αποτελεί έναν από τους βασικούς  στόχους της Ευρωπαϊκής Στρατηγικής για την ισότητα, για τα επόμενα χρόνια. Το έργο θα υλοποιηθεί σε πιλοτικό αρχικά επίπεδο σε 33 δήμους της χώρας και στη συνέχεια θα εφαρμοστεί σταδιακά σε όλη την επικράτεια.

Σε πρώτη φάση θα δημιουργηθεί το «Μητρώο Επιμελητών». Η πλατφόρμα ntantades.gov.gr (https://ntantades.gov.gr/) άνοιξε προκειμένου να εγγραφούν όσοι και όσες επιθυμούν να απασχοληθούν ως επιμελητές και επιμελήτριες. Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις προϋποθέσεις, τα δικαιολογητικά και τη διαδικασία εγγραφής μπορείτε να βρείτε στη σχετική πρόκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος (https://isotita.gr/prosklisi-ekdilosi-endiaferontos-ntantades-tis-geitonias/).

Για την καλύτερη εξυπηρέτηση των ενδιαφερομένων βρίσκεται σε λειτουργία τηλεφωνικό κέντρο. Οι ενδιαφερόμενοι/ες μπορούν να καλούν στα τηλέφωνα 2103258080 και 2103258090 από Δευτέρα έως Παρασκευή και ώρες 9 το πρωί με 8 το απόγευμα ή να στείλουν μήνυμα στην ηλεκτρονική διεύθυνση ntantades@yeka.gr.

Σε δεύτερη φάση θα ανοίξει η πλατφόρμα για να καταθέσουν αίτηση και τα απαραίτητα δικαιολογητικά οι γονείς οι οποίοι ενδιαφέρονται για το πρόγραμμα «Νταντάδες της Γειτονιάς».

Τονίζεται ότι ο στόχος του προγράμματος είναι διττός. Στοχεύουμε αφενός στην υποστήριξη και τη διευκόλυνση των γυναικών μητέρων και κηδεμόνων, προκειμένου μετά την απόκτηση ενός παιδιού να πετύχουν την πλήρη επανένταξή τους στην αγορά εργασίας και τη συνέχιση της επαγγελματικής τους καριέρας και αφετέρου στη μείωση της αδήλωτης εργασίας μέσω της ενθάρρυνσης άνεργων, κυρίως, γυναικών να εργαστούν ως παιδαγωγοί-φροντιστές.