Ονοματοδοσία του Αεροδρομίου της Ηρωικής Ν. Κάσου ″Μάρκος Μαλλιαράκης″ - Διάδοση της ιστορίας της Η.Ν. Κάσου και του Ολοκαυτώματος της

Ονοματοδοσία του Αεροδρομίου της Ηρωικής Ν. Κάσου ″Μάρκος Μαλλιαράκης″ - Διάδοση της ιστορίας της Η.Ν. Κάσου και του Ολοκαυτώματος της

    Στο πλαίσιο των ενεργειών για την αναγνώριση και τη διάδοσή της ιστορίας του Ολοκαυτώματος η δημοτική αρχή ήδη τρία χρόνια νωρίτερα προβαίνει στις διαδικασίες για τον σχεδιασμό των εκδηλώσεων για την συμπλήρωση των 200 χρόνων από το Ολοκαύτωμα της Ηρωικής νήσου Κάσου του 1824.

   Πρώτο βήμα το οποίο και ολοκληρώθηκε στις 31 Μαΐου του 2021 είναι η ονοματοδοσία του Δημοτικού αεροδρομίου σε Δημοτικό Αερολιμένα Η.Ν. Κάσου «Μάρκος Μαλλιαράκης» . Κατά εφαρμογή προγενέστερης (15 χρόνων) ομόφωνης απόφασης του τότε Δημοτικού Συμβουλίου, με την ενδυνάμωση της σύμφωνης γνώμης του τότε Επαρχιακού και Νομαρχιακού Συμβουλίου, αλλά και με την υπ’ αριθ. 21/2021 επικαιροποιημένη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Η.Ν Κάσου με ενέργειες του Δήμου Η.Ν. Κάσου δημοσιεύτηκε η με αριθ. ΦΕΚ 2261/ 31-5-2021 απόφαση ονοματοδοσίας του Υπουργού Μεταφορών Κωνσταντίνου Καραμανλή .

Ο Δήμαρχος της Ηρωικής νήσου Κάσου Μιχάλης Ερωτοκριτος ανέφερε τα παρακάτω :

    « Ως Δήμαρχος της Η.Ν. Κάσου και μαζί με όλους του Κασιώτες αισθάνομαι ότι έχω το ιερό καθήκον να προβώ σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για να αποκαταστήσω την μεγαλύτερη αδικία που γράφτηκε στο πέρασμα των αιώνων μια παράληψη που εμείς οι απόγονοί των Ηρώων του ολοκαυτώματος του 1824 έχουμε το καθήκον να αποκαταστήσουμε με το να διαδώσουμε παντού σε όλες τις άκρες της γης την Ιστορία της Ηρωικής νήσου Κάσου .

 Από την αρχή του έτους παρά τις υγειονομικές συνθήκες και τους αργούς ρυθμούς λειτουργίας των αρμόδιων φορέων εξαιτίας της πανδημίας , ο Δήμος της Η.Ν. Κάσου κατέθεσε αίτημα και έλαβε έγκριση ένταξης των εκδηλώσεων μνήμης αλλά και των προτάσεων διάδοσης της ιστορίας του Ιερού βράχου στις αναγνωρισμένες εκδηλώσεις του προγράμματος της επιτροπής « Ελλάδα 2021» .

   Οι τριήμερες εκδηλώσεις μνήμης του ολοκαυτώματος της Κάσου πραγματοποιήθηκαν υπό την αιγίδα της « Επιτροπής Ελλάδα 2021» όμως οι περιορισμοί που επέβαλαν οι υγειονομικές συνθήκες δεν μας επέτρεψαν να έχουμε την λαμπρότητα που αντιστοιχεί στο μέγεθος του ηρωισμού και της θυσίας των προγόνων της Ηρωικής νήσου .

   Στο σχεδιασμό του προγραμματισμού των εκδηλώσεων μνήμης είναι η τοποθέτηση στον Δημοτικό Αερολιμένα «Μάρκος Μαλλιαράκης» μόνιμης φυσικής και ψηφιακής έκθεσης αντικειμένων και εγγράφων των Κασίων αγωνιστών της εποχής εκείνης.

 Ήδη ξεκίνησαν οι χρονοβόρες διαδικασίες για την ίδρυση πολιτιστικού ιστορικού κέντρου στο κτίριο του πρώην κέντρου νεότητας τριών ενοτήτων . Της αρχαιολογικής συλλογής της ΚΒ εφορίας , των ευρύτερων της ενάλιας αρχαιολογικής έρευνας αλλά και των ιστορικών αντικείμενων και εγγράφων από την εποχή του ολοκαυτώματος της Ηρωικής νήσου Κάσου αλλά και την τοποθέτηση των κέρινων ομοιωμάτων των Κασίων Αγωνιστών.

  Και τέλος η δημιουργία μιας επιτροπής αποτελούμενη από αναγνωρισμένους ιστορικούς οι οποίοι θα συλλέξουν όλα τα τεκμηριωμένα κείμενα και στοιχεία ώστε να συντάξουν τα πραγματικά γεγονότα και να εκδόσουμε το βιβλίο της τεκμηριωμένης ιστορίας του νησιού όπου και θα επιδιώξουμε να διδάσκεται στα μαθήματα ιστορίας της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

  Αυτός είναι ο στόχος μας και αυτή βαριά κληρονομίας μας . Όλοι εμείς οι Κασιωτες έχοντας ιερό καθήκον νιώθουμε πάντα υπερήφανοι και δεν θα σταματήσουμε ποτέ μέχρι να δικαιώσουμε τον αγώνα και τις θυσίες των προγόνων μας .

Δόξα , τιμή και υπερηφάνεια για την δικαίωση των επιφανών ανδρών και γυναικών Κασίων αγωνιστών» .