Οι Δωδεκανήσιοι της Αμερικής συνεχίζουν να αγωνίζονται για την Ελλάδα

Οι Δωδεκανήσιοι της Αμερικής συνεχίζουν να αγωνίζονται για την Ελλάδα

Γράφει ο Μανώλης Κασσώτης  στην Ροδιακή
Πολλές φορές η Ομογένεια της Αμερικής εργάζεται αθόρυβα αλλά αποτελεσματικά, όπως με την εκλογή ομογενών και φιλέλληνων πολιτικών σε αξιόλογα κυβερνητικά αξιώματα που  μέσω αυτών προβάλλουν και υπερασπίζονται τα δίκαια της Ελλάδας. Σ’ αυτό τον τομέα εμφανής υπήρξε και συνεχίζεται η παρουσία των Δωδεκανησίων.

Μόλις το Εθνικό Δωδεκανησιακό Συμβούλιο Αμερικής με πρόεδρο τον Νικόλαο Μαυρή ανέλαβε τον αγώνα για την  απελευθέρωση και Ενσωμάτωση της Δωδεκανήσου, μεταξύ των άλλων ανέλαβε πολιτικό και διπλωματικό αγώνα και πέτυχε ψήφισμα από το Αμερικανό Κογκρέσο υπέρ της αποδόσεως της Δωδεκανήσου στην Ελλάδα.

Η επιτυχία αυτών των πολιτικών και διπλωματικών ενεργειών του ΕΔΣΑ φαίνεται από την ομιλία του Αλέξη Κύρου, μέλους της Ελληνικής Αντιπροσωπείας στη Διάσκεψη της Ειρήνης, προς τους Δωδεκανησίους της Αμερικής που μεταξύ άλλων είπε: «Το έργο του ΕΔΣΑ κάθε άλλο παρά εύκολο υπήρξε … περιέκλειε τρομακτικούς κινδύνους διά την Δωδεκάνησον. Εάν οι κίνδυνοι αυτοί υπερνικήθηκαν, οφείλεται τούτο ασφαλώς κατά πολύ στην δική σας, ευτυχώς ακούραστον και συστηματικήν, διαφωτιστικήν προσπάθειαν».

Οι πολιτικές προσπάθειες των Δωδεκανησίων μαζί με όλης της Ομογένειας συνεχίζονται. Πρόσφατα, ο πρόεδρος της Επιτροπής της Ομοσπονδιακής Γερουσίας επί των Εξωτερικών Robert Menendez, κατέθεσε ψήφισμα για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821. Επίσης απέστειλε ψήφισμα προς  τον Αμερικανό πρόεδρο Joe Biden καταγγέλλοντας και καταδικάζοντας τη συμπεριφορά της Τουρκίας.

Όταν δε στην ίδια επιτροπή, που προήδρευε ο Robert Menendez,  συζητούνταν η έγκριση του διορισμού του Antony Blinken ως υπουργού εξωτερικών, o Robert Menendez του υπέβαλε ερωτήσεις που καυτηρίαζαν και κατήγγειλαν τη συμπεριφορά και ενέργειες της Τουρκίας στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο.

Επ’ αυτού αξίζει να αναφερεί η την συμβολή ενός Δωδεκανησίου, του αείμνηστου Γιάννη Σακελλάρη από την Κάρπαθο. Ο αείμνηστος Γιάννης Σακελλάρης υπήρξε ο πρώτος ομογενής, από το 1993 ο Robert Menendez άρχισε να πολιτεύεται ως ομοσπονδιακός βουλευτής και αργότερα ως γερουσιαστής, που τον υποστήριξε με την οργάνωση ομογενειακών επιτροπών υπέρ του Robert Menendez.

Ο Γιάννης Σακελλάρης, πρόεδρος της Καρπαθιακής Ομοσπονδίας, εύχεται Καλή Χρονιά στην γιορτή της Βασιλόπιτας.

 

Εκτός του Rob ert Menendez ο αείμνηστος Γιάννης Σακελλάρης για πάνω από τέσσερις δεκαετίες υποστήριζε και τους ομοσπονδιακούς βουλευτές και γερουσιαστές του New Jersey: senator Bill Bradley, congressman και senator Robert Torricelli, congressman και governor Jim Florio και congressman Frank Guarini. Όταν η υποψηφιότητα του Μιχάλη Δουκάκη, για το προεδρικό αξίωμα, κινητοποίησε την Ομογένεια, ο Γιάννης Σακελλάρης ως πρόεδρος της Παγκαρπαθιακής Επιτροπής υπέρ του Δουκάκη συγκέντρωσε ένα εκατομμύριο δολάρια.