Με το drone του γνωρίζουμε την Όλυμπο! Από παππού και πατέρα φωτογράφους, ο Γιάννης Νταής έχει μυστική σχέση με την εικόνα!

Με το drone του γνωρίζουμε την Όλυμπο! Από παππού και πατέρα φωτογράφους, ο Γιάννης Νταής έχει μυστική σχέση με την εικόνα!

Ονομάζεται Γιάννης Νταής, του Κώστα Νικ. Νταή και της Καλλιόπης Ιωαν. Σοφίλλα και τις τελευταίες μέρες μας κυριολεκτικά μας μαγεύει και μας έχει κερδίσει. Έχει καταφέρει να θαυμάζεται και να προβάλλεται η δουλειά του από πολλούς συμπατριώτες μας κι όχι μόνο!

Ο λόγος είναι οι εναέριες λήψεις, τα υπέροχα videos από το drone του, στην περιοχή της Ολύμπου της Καρπάθου.

Ο συμπατριώτης μας  γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Καλλίπολη του Πειραιά, και σπούδασε Λογιστική στο Ηράκλειο Κρήτης.

Παρόλο που είναι γέννημα θρέμμα και παιδί της πόλης, με ότι συνεπάγεται αυτό, ανατράφηκε σε ένα σπίτι όπου η Κάρπαθος πρωταγωνιστούσε σε κάθε κίνηση, μικρή ή πιο μεγάλη.

Σημειώστε βέβαια ότι και δυο γονείς του κατάγονται  από την Όλυμπο! Παρόλο που και εκείνοι παντρεύτηκαν και έζησαν αρκετά χρόνια στην Αμερική, ποτέ δεν έχασαν την αγάπη και την στοχο-προσήλωση για την Όλυμπο, δεν αλλοτριώθηκαν. Ήταν αφοσιωμένοι στα ήθη και τα έθιμα του τόπου μας.

Επιστρέφοντας στην Ελλάδα φρόντιζαν κάθε καλοκαίρι να βρίσκονται στο χωριό με τους παππούδες κι αυτό είχε αποτέλεσμα τα παιδιά, με την σειρά τους, να λατρέψουν την Κάρπαθο και να νιώσουν ότι πρόκειται για ένα κομμάτι του εαυτού τους.

Ο Γιάννης Νταής ζυμώθηκε σε καλά χέρια και τώρα ήρθε η στιγμή να προσφέρει σε όλους εμάς την αγάπη του για την Κάρπαθο!

Όλυμπος Καρπάθου, φωτογραφία Γιάννης Νταής

Πως όμως προέκυψε το ενδιαφέρον με τη φωτογραφία; Ο Γιάννης Νταής απαντά στα Καρπαθιακά Νέα:

Ο πατέρας μου Κώστας Ν. Νταής προέρχεται από μια οικογένεια η οποία έχει παράδοση στην φωτογραφία καθώς ο παππούς του και προπάππους μου Κωστής Νταής ήταν ένας από τους φωτογράφους εκείνης της εποχής της Ολύμπου. Ο πατέρας μου συνέχισε ερασιτεχνικά ως χόμπι αυτή την παράδοση με φωτογραφικό υλικό και ηχογραφήσεις γλεντιών από το 1975 έως και το 2012.

Από μικρός τον ακολουθούσα σε όλα, στις πεζοπορίες στα βουνά της Ολύμπου, στα γλέντια και στα πανηγύρια όπου συμμετείχε. Η εικόνα του να φωτογραφίζει τους ανθρώπους και να ηχογραφεί τα γλέντια έχει μείνει για πάντα χαραγμένη στη μνήμη μου.

Όταν ήμουν ακόμα παιδάκι φρόντισε να μου δώσει μια μικρή φωτογραφική μηχανή. Αυτό ήταν! Από εκείνη την ημέρα είπα ότι όταν μεγαλώσω θα κάνω και γω ακριβώς το ίδιο πράγμα.

Πέρασαν τα χρόνια ο πατέρας μου μπορεί να έφυγε από την ζωή αλλά όχι και η κληρονομιά που άφησε πίσω του. Θέλω να πιστεύω ότι με τις καταγραφές μου και την συμπεριφορά μου τον κάνω υπερήφανο.

Μύλος στην Όλυμπο Καρπάθου, φωτογραφία Γιάννης Νταής

Η ιστορία με το video από που ξεκινά;

Όσον αφορά τα βίντεο το τελευταίο διάστημα συζητιούνται ήταν μια φυσική εξέλιξη από την στιγμή που έβλεπα εντυπωσιακά πλάνα στην τηλεόραση έλεγα μέσα μου ότι κάτι τέτοιο πρέπει να γίνει και για το χωριό μας, και κάπως έτσι ξεκίνησα μια προσπάθεια.

Σίγουρα δεν περίμενα να τα αγαπήσουν τόσο πολύ οι συντοπίτες μας και αυτό με χαροποίησε ιδιαίτερα και μου δίνει έμπνευση να δημιουργήσω κι άλλα για το πανέμορφο νησί μας από κάθε μέρος και χωριό της Καρπάθου.

Παρόλο που πλέον ζούμε με την γυναίκα μου μόνιμα στη Ρόδο και οι επαγγελματικές μας υποχρεώσεις είναι τέτοιες που μας στερούν τον ελεύθερο χρόνο που θα θέλαμε για να μπορούμε να επισκεπτόμαστε πιο συχνά το νησί μας, μέσα από τις φωτογραφίες, τα βίντεο και τα γλέντια μας μεταφερόμαστε έστω και νοερά στην δική μας «Ιθάκη».

Ελπίζω το ίδιο συναίσθημα να δημιουργούν και σε εσάς έτσι ώστε μια μέρα να ξανά γεμίσει ζωή το νησί μας.

Τέλος θέλω να ευχαριστήσω τα Καρπαθιακά Νέα για το ενδιαφέρον που έδειξε για τις αναρτήσεις μου καθώς επίσης και για την ενημέρωση που προσφέρουν για όλους τους απανταχού Καρπάθιους για όλη την επικαιρότητα του νησιού μας.

 

5.2.2023

Καρπαθιακά Νέα