Έφυγε ο Γιάννης Μιχαήλ Ζαβόλας

Έφυγε ο Γιάννης Μιχαήλ Ζαβόλας

γράφει ο Μανώλης Κασσώτης

Ο Γιάννης Μιχαήλ Ζαβόλας, γνωστός στην παιδική μας παρέα ως το Γιαννάκι της Φωτεινιός, έφυγε από κοντά μας για το αιώνιο ταξίδι. Υπήρξε ένας από τους λίγους που είχαν απομείνει και έζησαν τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο και γνώρισαν από κοντά θανάτους και καταστροφές. Υπήρξε επίσης ένας της ίδιας γενιάς, που μετά το Πόλεμο και την Ενσωμάτωση της Δωδεκανήσου με την Ελλάδα αντιμετώπισαν την ζωή με θάρρος και αισιοδοξία και προόδευσαν, ο καθένας στον δρόμο που διάλεξε.

 

Ο Γιάννης Ζαβόλας με την ομάδα των Ναυτοπροσκόπων στην πρώτη σειρά, πρώτος δεξιά. Αρχείο Μανώλη Κασσώτη

Μετανάστευσε στην Αμερική, εργάστηκε σκληρά αλλά και αποδοτικά και όπως οι άλλοι Καρπάθιοι προόδευσε. Ασχολήθηκε στις επιχειρήσεις εστιατορίων στην Florida και στο New Jersey, αλλά κυρίως στη Νέα Υόρκη με μεγάλη επιτυχία. Ένα από τα πιο γνωστά εστιατόρια του εστιατόρια υπήρξε η Πιτσαρία που είχε στο 72nd Street & York Avenue στο Manhattan της Νέας Υόρκης. Από εκεί περνούσαν πολλοί Καρπάθιοι και τους φίλευε με τα εύγεστα φαγητά που παρασκεύαζε.

Άνθρωπος κοινωνικός και ανοιχτόκαρδος αναμείχθηκε από μικρός στα κοινά του νησιού μας και έγινε μέλος της ομάδας των ναυτοπροσκόπων που ιδρύθηκε μετά την απελευθέρωση στην Κάρπαθο. Στην συνέχεια αγωνίστηκε με την ποδοσφαιρική ομάδα του «Ποσειδώνα» την εποχή της ιστορικής «Τρίαινας», υπήρξε από τα βασικά της στελέχη.

Ο Γιάννης Ζαβόλας στην ιστορική «Τρίαινα», πρώτος
Αρχείο Μανώλη Κασσώτη

Ερχόμενος στην Αμερική αναμείχθηκε στα συλλογικά, μεταξύ των άλλων υπηρέτησε πρόεδρος του συλλόγου «Ποσειδών» Πηγαδιωτών και της Καρπαθιακής Ομοσπονδίας. Στο διάστημα της προεδρίας του στην Ομοσπονδία ήρθε στην Αμερική ο Μητροπολίτης Καρπάθου-Κάσου Νεκτάριος τον οποίο φιλοξένησε στο σπίτι του για δυο μήνες.

Ο Γιάννης Ζαβόλας πρώτος δεξιά, ως πρόεδρος της Καρπαθιακής Ομοσπονδίας, στο Δημαρχείο του Jersey City, με τον Μητροπολίτη Νεκτάριο, τον Δήμαρχο Gerald McCann, τον Γιάννη Σακελλάρη και την Ευδοξία Σακελλάρη.
Αρχείο Μανώλη Κασσώτη

Ο Γιάννης Ζαβόλας υπήρξε από τους πιο θερμούς υποστηρικτές του Παν-Καρπαθιακού Ιδρύματος και από τα πρώτα δέκα μέλη του, επίσης διακρινόταν για την γενναιοδωρία του.

Ο Γιάννης Ζαβόλας, ως πρόεδρος της Καρπαθιακής Ομοσπονδίας, πρώτος αριστερά, με την Μις Κάρπαθος Εύα Μαγουλά και τον Μανώλη Κασσώτη.
Αρχείο Μανώλη Κασσώτη

Αείμνηστε Γιάννης, φεύγοντας απ’ αυτή την ζωή άφησες πολλά πίσω σου όχι μόνο για να σε θυμούνται αλλά και για να παραδειγματίζονται αυτοί που αφήνεις πίσω σου.

(Ο Γιάννης Μ. Ζαβόλα πέθανε τη Τετάρτη, 27 Ιανουαρίου, 2021).

Ανάρτηση από την σελίδα της Faye Papadakis