"Έφυγε" ο ανιδιοτελής Καρπάθιος Πατριώτης Νίκος Μαστρομηνάς

"Έφυγε" ο ανιδιοτελής Καρπάθιος Πατριώτης Νίκος Μαστρομηνάς

Σήμερα το πρωι, 11 Ιανουαρίου 2024, ξεκίνησε για το μεγάλο ταξίδι δίχως επιστροφή ένας από τους Καρπάθιους παλαιάς κοπής, ανιδιοτελής γνήσιος Πατριώτης, ο οποίος είχε στο μέτωπο του τη λέξη προσφορά!

Ο Νίκος Μαστρομηνάς γεννήθηκε στις έξω γειτονιές των Μενετών, στις επάνω Εξήλες το 1937, ένας άνθρωπος με χιούμορ, χαρακτηριστική υψηλότατη ευφυία και συναισθηματική νοημοσύνη. Γλεντιστής, γαλαντόμος και αυθεντικός, άνθρωπος με πολλά χαρίσματα και ξεχωριστές ικανότητες. Λάτρευε τη θάλασσα αν και πρώτη επιθυμία του ήταν να γίνει πιλότος! Τελικά μετά από 6 χρόνια ταξίδια ως υπαξιωματικός στο Πολεμικό Ναυτικό τον κέρδισαν τα γράμματα και έτσι για πολλά χρόνια εργάστηκε ως καθηγητής ηλεκτρολογίας στη ΣΕΛΕΤΕ.

Ο Νίκος Μαστρομηνάς είχε μεγάλη 35χρονη προσφορά στα κοινά των απόδημων Καρπάθιων. Διετέλεσε πρόεδρος της Ομοσπονδίας Δωδεκανησιακών Σωματείων Αθηνών-Πειραιώς, Πρόεδρος Απανταχού Καρπαθίων (1986-87-88) και Πρόεδρος Συλλόγου Απανταχού Μενετιατών (1977-1980), υποψήφιος βουλευτής Δωδεκανήσου (ΝΔ-1996). Έχει γράψει πολλά επιστημονικά και πολιτιστικά βιβλία που αφορούν την Κάρπαθο καθώς και αλλά και την ειδικότητα του. Επίσης ο Ν. Μαστρομηνάς σε ρόλο εκδότη εξέδιδε και τοπική εφημερίδα στον Πειραιά.

Το 1996 βραβεύτηκε από τον Σύλλογο Ελλήνων Λογοτεχνών. Η προσφορά του στη διατήρηση της μνήμης της 5ης Οκτωβρίου 1944, Επανάστασης της Καρπάθου, με τη ανάδειξη της περιοχής του Ανδριάντα (διαμόρφωση χώρου-πέτρινες σκάλες) αποτελεί κορυφαία πατριωτική πράξη στην προσφορά του για την αγαπημένη του Κάρπαθο. Ξεχωρίζει το αυτοβιογραφικό βιβλίο του “Βήματα μιας πολύχρονης πορείας”.

Αλησμόνητος φίλος, ξεχωριστός χαρισματικός άνθρωπος που όσοι τον γνώρισαν τον εκτίμησαν και τον αγάπησαν για το ήθος, το μυαλό και την ικανότητα να αντιλαμβάνεται ταχύτατα όλα όσα κινούνται γύρω του.

Καλό ταξίδι φίλε Νίκο, ήδη μας λείπει το χιούμορ και η ευθύβολη ακαταμάχητη σκέψη σου.

Αντιγράφω με θλίψη την ανάρτηση του αδελφού του, κ. Θεοδόση Μαστρομηνά: “…Είμαι σιγουρος ότι θα συνεχίσει να βλέπει και να προσέχει από ψηλά το αγαπημένο του νησί για το οποίο αφιέρωσε σχεδόν όλη του τη ζωη !!!”

Θερμά συλλυπητήρια στους οικείους του.

11.1.2024

Καρπαθιακά Νέα