Εισαγωγική ομιλία Γιώργου Νικ. Τσαμπανάκη στην εκδήλωση για το βιβλίο "Τυπικό και δεοντολογία των παραδοσιακών διασκεδάσεων στην Όλυμπο Καρπάθου"

Εισαγωγική ομιλία Γιώργου Νικ. Τσαμπανάκη στην εκδήλωση για το βιβλίο "Τυπικό και δεοντολογία των παραδοσιακών διασκεδάσεων στην Όλυμπο Καρπάθου"

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ

ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΗΛ. ΖΩΓΡΑΦΙΔΗ

“ΤΥΠΙΚΟ ΚΑΙ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΕΩΝ ΣΤΗΝ ΟΛΥΜΠΟ ΚΑΡΠΑΘΟΥ”

 

ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΗ ΟΜΙΛΙΑ ΓΙΩΡΓΟΥ ΝΙΚ. ΤΣΑΜΠΑΝΑΚΗ

 

Όλυμπος Καρπάθου,

Τρίτη, 10 Αυγούστου 2021

 

Αιδεσιμότατοι, κ. Υπουργέ, κ.κ. εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης, κ.κ. εκπρόσωποι των πατριωτικών συλλόγων και των λοιπών φορέων, σεβαστοί προσκαλεσμένοι, αγαπητοί φίλοι και συμπατριώτες,

Έχουμε σήμερα τη χαρά να παρουσιάζουμε στην κοιτίδα των Ολυμπιτών, την ιστορική Όλυμπο της Καρπάθου, το 466 σελίδων πολυκοπιασμένο ερευνητικό και καταγραφικό έργο του συμπατριώτη μας Γιώργου Ηλ. Ζωγραφίδη, που με τον τίτλο “ΤΥΠΙΚΟ ΚΑΙ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΕΩΝ ΣΤΗΝ ΟΛΥΜΠΟ ΚΑΡΠΑΘΟΥ” εκδόθηκε το 2020 στη Ρόδο, σε 600 αντίτυπα, με τη χορηγία της Αδελφότητας Ολυμπιτών Ρόδου “Η ΒΡΥΚΟΥΣ” επί Προεδρίας Νίκου Γ. Αναστασιάδη.             Η επί δεκαετίες υπομονετική, μεθοδική και αθόρυβη επιτόπια συλλογή από τον συγγραφέα πρωτογενούς υλικού, ανεκτίμητης πλέον πολιτισμικής αξίας, βρίσκει σήμερα τη δικαίωσή της. Αφετηρία της κοπιώδους αυτής προσπάθειας του Γιώργου Ζωγραφίδη υπήρξε αναμφίβολα η σφράγισή του από τα Ολυμπίτικα βιώματα των παιδικών του χρόνων και οι βαθιές καταβολές της ριζιμιάς Ολυμπίτικης οικογένειάς του. Για τους ίδιους άλλωστε λόγους στάθηκε πρωτοστάτης σε μακρά σειρά ορθών πατριωτικά, εύστοχων και καθοριστικών για τον τόπο μας επιλογών, όπως ο μέγιστος κριτής, ο χρόνος, απέδειξε.

 

Έτσι:

  • Πρωταγωνίστηκε ως Νομαρχιακός Σύμβουλος Δωδεκανήσου στην Ανακήρυξη το 2008 της Ολύμπου με ομόφωνη απόφαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου Δωδεκανήσου, επί Νομαρχίας Γιάννη Μαχαιρίδη, σε “Πόλιν του ζώντος λαϊκού πολιτισμού της Δωδεκανήσου”,
  • Συμπαρατάχτηκε επίσης ως Νομαρχιακός Σύμβουλος Δωδεκανήσου δημόσια και καθαρά το 2010 —μέσα στη λαίλαπα της οικονομικής κρίσης και την εισαγωγή από την τότε Ελληνική Κυβέρνηση του αποδεδειγμένα πλέον αποτυχημένου συγκεντρωτικού σχεδίου ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ στην τοπική αυτοδιοίκηση— στην κίνηση του τότε Κοινοτικού Συμβουλίου Ολύμπου, επί Προεδρίας Κωστή Τσαμπανάκη, για την υπεράσπιση μέχρις εσχάτων της διοικητικής αυτοτέλειας της Κοινότητάς μας,
  • Υποστήριξε ως Περιφερειακός Σύμβουλος Νοτίου Αιγαίου, με τρόπο ουσιαστικό και ειλικρινή τις επίμονες προσπάθειες που καταβλήθηκαν από τον ομιλούντα, με την ηθική συμπαράσταση λίγων μεμονωμένων τότε συμπατριωτών και συγκεκριμένων Ολυμπίτικων συλλογικών φορέων, τη διετία 2011-2012, για τη διάσωση της αυτόνομης οντότητας του Πολιτισμικού Οργανισμού Ολύμπου Καρπάθου (Π.ΟΡ.Ο.Κ.) ως ιδιαίτερου Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου του Καλλικράτειου Δήμου Καρπάθου και δι’ αυτού την κατοχύρωση της πολιτισμικής αυτοδιαχείρισης του μοναδικού μας τόπου,
  • Ενεργοποιήθηκε δραστήρια και αγωνίζεται από το 2018 και εντεύθεν στο πλαίσιο της προσπάθειας για την αυτοτελή εγγραφή του Ολυμπίτικου Γλεντιού εν πρώτοις στο Ελληνικό Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς και για την εν συνεχεία προώθησή του στον Κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Άυλης Πολιτισμικής Κληρονομιάς της UNESCO και τέλος
  • Συμμετείχε ολόψυχα στην πενταμελή Ομάδα Τοπικών Παραγόντων που πήρε το θέρος του 2019 την πρωτοβουλία για τη δημιουργία του Συνδέσμου Τουριστικών Επιχειρήσεων Ολύμπου – Διαφανίου Καρπάθου “ΠΟΡΘΜΙΟΣ ΠΟΣΕΙΔΩΝ”, ο οποίος και θα έχει σε μία εβδομάδα από σήμερα τις πρώτες του αρχαιρεσίες.

Ο Γιώργος Ηλ. Ζωγραφίδης εξέδωσε ως τώρα τα ακόλουθα έργα του:

  1. την ποιητική συλλογή με τίτλο “Με τα φτερά τ’ ανέμου” το έτος 1999. Το 2003 η συλλογή επανεκδόθηκε.
  2. τη λαογραφική εργασία του “Άλα-πούππα να πάμε στη Σαρία” το έτος 2008, ενώ
  3. το έτος 2012 κυκλοφόρησε το βιβλίο – λεύκωμα “Αλίκτυπα του Αιγαίου” με θέμα βότσαλα— κροκάλες, πέτρινες, ξύλινες και μεταλλικές μορφές από το ελληνικό Αιγαίο.

Για το περιεχόμενο του παρουσιαζόμενου βιβλίου θα μιλήσουν εξαίρετοι άνθρωποι των γραμμάτων οι οποίοι βρίσκονται σήμερα κοντά μας δια ζώσης ή μέσω διαδικτύου.                                                                                                      Εγώ από τη μεριά μου θα ήθελα να εστιάσω σε δυο επιμέρους θέματα:

  • Στο εξώφυλλο της έκδοσης όπου απεικονίζονται δυο αλησμόνητα πρόσωπα, που σφράγισαν τόσο τη ζωή του συγγραφέα όσο και του ομιλούντος αλλά και τις παραδοσιακές διασκεδάσεις της Ολύμπου γενικότερα: τον Μανωλή Ιωάν. Κρητικό, λυριστή, τραγουδιστή και πρωτοχορευτή του καιρού του και τον Αντωνή Γεωρ. Ζωγραφίδη, γλεντιστή και διαχρονικά κορυφαίο τσαμπουνιέρη του ξακουστού μας τόπου.
  • Τη φορτισμένη αυτή εικόνα έρχεται να συμπληρώσει το σημείωμα του συγγραφέα με το οποίο αφιερώνει το έργο του, πέραν των δύο ήδη αναφερθέντων Ολυμπιτών παραδοσιακών μουσικών σε δύο ακόμη πρόσωπα μέλη και αυτά της ευρύτερης οικογένειας Θεού – Ζωγραφίδη, τον αείμνηστο Νικολή Μιχ. Ζωγραφίδη, τσαμπουνιέρη της παλαιότερης Ολύμπου και τον Μιχάλη Γεωρ. Ζωγραφίδη, πληθωρικό μερακλή και πρωτολυριστή των χρόνων μας.

Κύριοι ομιλητές της σημερινής εκδήλωσης είναι:                                                 α. ο Καθηγητής Πολιτισμικής Ανθρωπολογίας (Εθνογραφίας της Παραδοσιακής Μουσικής) του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Παύλος Κάβουρας, και

β. ο γνωστός δημοσιογράφος και δόκιμος συγγραφέας του νεοελληνικού θεάτρου Μηνάς Βιντιάδης, από τη γειτονική μας Κάσο.

Ο καθηγητής Παύλος Κάβουρας συγκρότησε τη διδακτορική του διατριβή στα τέλη της δεκαετίας του 1980 και στις αρχές της δεκαετίας του 1990 με θέμα την αυτοσχέδια διαλογική ποίηση και μουσική της Καρπάθου γενικότερα και της Ολύμπου ειδικότερα.

Με απόφαση της Λαοσύναξης των Ολυμπιτών που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της Κοινότητας Ολύμπου του Δήμου Καρπάθου το καλοκαίρι του 2018, επί Προεδρίας Γιάννη Μακρυμανώλη, ορίστηκε επικεφαλής της Επταμελούς Ομάδας Εργασίας που πέτυχε την εγγραφή του Ολυμπίτικου Γλεντιού στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής  Κληρονομιάς της Ελλάδας. Στο πλαίσιο της ίδιας εκδήλωσης ανακηρύχθηκε από το Τοπικό Κοινοτικό Συμβούλιο Ολύμπου του Δήμου Καρπάθου σε “Επίτιμο Ολυμπίτη Πατριώτη” για την εν γένει προσφορά του στον τόπο μας.

Ο Μηνάς Βιντιάδης, άνθρωπος της τέχνης του λόγου, τρέφει διαχρονικά μιαν ειλικρινή αγάπη κι έναν ανυπόκριτο θαυμασμό για την Όλυμπο της Καρπάθου και το λαϊκό πολιτισμό της, που τον οδήγησε, όταν χρειάστηκε, στην αβίαστη προσυπογραφή της Ένστασης που κατατέθηκε το έτος 2018 στο Ελληνικό Υπουργείο Πολιτισμού εκ μέρους 100 γνωστών Ολυμπιτών και φίλων της Ολύμπου για την προάσπιση της οικουμενικής αξίας και της αυτοτέλειας του “Ολυμπίτικου Γλεντιού”.

Οι δυο αυτοί σημαντικοί μας φίλοι έχουμε την τιμή να συμμετέχουν σήμερα στην εκδήλωσή μας και να προσθέτουν λίγο παραπανήσιο φως στη λαμπρή εργασία του Γιώργου Ζωγραφίδη, που η ποιότητά της την εντάσσει αυτοδίκαια εις το εξής στα θεμελιακά πνευματικά έργα της Καρπαθιολογίας.