Σε ελεύθερη πρόσβαση ο τόμος προς τιμήν του Ομ. Καθηγητή ΕΚΠΑ Μηνά Αλ. Αλεξιάδη

Σε ελεύθερη πρόσβαση ο τόμος προς τιμήν του Ομ. Καθηγητή ΕΚΠΑ Μηνά Αλ. Αλεξιάδη

ΣΕ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΠΡΟΣΒΑΣΗ 3 ΕΚΔΟΣΕΙΣ-ΠΑΡΑΚΑΤΑΘΗΚΕΣ

Με αφορμή την επιτιμοποίηση από το ΤΙΕ/ΔΠΘ των Πασχάλη Κιτρομηλίδη, Μηνά Αλ. Αλεξιάδη και την προσφορά στον θρακικό πολιτισμό της Αγγελικής Γιαννακίδου

Από το Εργαστήριο Λαογραφίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του ΤΙΕ/ΔΠΘ και τις εκδόσεις Παρατηρητής της Θράκης ιςΤις τελευταίες δεκαετίες η έννοια της ελεύθερης πρόσβασης (open access) στην ακαδημαϊκή κοινότητα έχει εδραιωθεί στον τρόπο με τον οποίο εργάζεται και επικοινωνεί τα ερευνητικά της πορίσματα, μιας και η γνώση αποκτά αξία όταν διαχέεται, όταν μοιράζεται στους πολλούς. Η δυνατότητα αυτής της πρόσβασης επιτρέπει την εξάπλωση της γνώσης πέρα από τα παραδοσιακά όρια των πανεπιστημίων και των βιβλιοθηκών, καταρρίπτοντας γεωγραφικούς και οικονομικούς περιορισμούς, εξαλείφοντας ανισότητες στην εκπαίδευση και ενθαρρύνοντας τη φιλοπεριέργεια και την πολυπρισματική προσέγγιση της γνώσης.

Προς αυτήν την κατεύθυνση, της δημοκρατικότητας της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, αγωνίζεται και το Τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, το οποίο και χαρακτηρίζει η έντονη εξωστρέφεια και η προσφορά του προς την κοινωνία, όπως γίνονται κατανοητά μέσα από το ερευνητικό του ενδιαφέρον για τη διαφύλαξη της πολιτιστικής ιστορίας του τόπου, τη διοργάνωση διεθνών ομιλιών, συνεδρίων και εκδηλώσεων, ανοιχτών στο κοινό, αλλά και την ελεύθερη δημοσίευση εκδόσεων των μελών του –πρακτικών, ημερίδων, συνεδρίων και πολλών πολλών ακόμη ερευνητικών του πονημάτων.

Στο πλαίσιο αυτό, λοιπόν, αναρτήθηκαν πρόσφατα τρεις ιστορικές εκδόσεις που συνυπογράφουν το Εργαστήριο Λαογραφίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του ΤΙΕ/ΔΠΘ και οι εκδόσεις Παρατηρητής της Θράκης, τρεις μελέτες αφιερωμένες σε κορυφαίες προσωπικότητες του νεώτερου ελληνικού πολιτισμού, που κυκλοφόρησαν στο παρελθόν σε έντυπη μορφή, είναι πλέον όμως σε ελεύθερη πρόσβαση, «ανοιχτές» προς έρευνα και μελέτη.

Πιο συγκεκριμένα, στις ιστοσελίδες του Εργαστηρίου, καθώς και των εκδόσεων Παρατηρητής της Θράκης, μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να μελετήσουν τα εξής: Μ. Γ. Βαρβούνης – Θ. Β. Κούγκουλος (επιμ.), «Τα κατά την αναγόρευσιν του ομότιμου καθηγητή Πασχάλη Κιτρομηλίδη σε επίτιμο διδάκτορα του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας» Ισχυρή πεποίθησή μου είναι ότι απέναντι στις προκλήσεις, τα προβλήματα, και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι νεοελληνικές σπουδές σήμερα, υπάρχει μια στρατηγική άμυνας και υπέρβασης: η πνευματική ειλικρίνεια στην αναγνώρισή τους Πασχάλης Κιτρομηλίδης Η συγκεκριμένη έκδοση είναι τα πρακτικά της τελετής Επιτιμοποίησης του Ομότιμου Καθηγητή Πασχάλη Κιτρομηλίδη, που διεξήχθη την Πέμπτη 8 Μαρτίου 2018.

Πρόκειται για έκδοση διαρθρωμένη σε δύο μέρη, εκ των οποίων το πρώτο περιέχει την Προσφώνηση του Καθηγητή του ΤΙΕ Μανόλη Γ. Βαρβούνη, τον έπαινο του τιμώμενου από τον Ομότιμο Καθηγητή του ΤΙΕ Κωνσταντίνο Κ. Χατζόπουλο και την ομιλία του τιμώμενου Καθηγητή Πασχάλη Μ. Κιτρομηλίδη, με θέμα «Η σπουδή του Νέου Ελληνισμού ως επιστημονική πρόκληση». Το δεύτερο μέρος περιλαμβάνει φωτογραφικό υλικό από την αναγόρευση. Μ. Γ. Βαρβούνης – Θ. Β. Κούγκουλος (επιμ.), «Ο λαϊκός πολιτισμός της Θράκης και η διαχείρισή του. Τιμητικό αφιέρωμα στην ιδρύτρια και πρόεδρο του “Εθνολογικού Μουσείου Θράκης” Αγγελική Γιαννακίδου»

Η ευαισθησία και η συναισθηματική μου σχέση με τη Θράκη  με οδήγησε στη συνειδητοποίηση και στην ίδρυση του Εθνολογικού Μουσείου Θράκης το 2002.

Στην αρχή της δεκαετίας του ’70, ξεκίνησε η βιωματική μου σχέση με τον χώρο της Θράκης. Αγγελική Γιαννακίδου Η έκδοση αποτυπώνει το τιμητικό αφιέρωμα στην Ιδρύτρια και Πρόεδρο του Εθνολογικού Μουσείου Θράκης Αγγελική Γιαννακίδου, που διοργάνωσε το ΤΙΕ/ΔΠΘ, την Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου 2018. Αποτελείται από δύο μέρη.

Το πρώτο περιλαμβάνει την Προσφώνηση του Καθηγητή του ΤΙΕ Μ. Γ. Βαρβούνη, καθώς και την εισήγησή του με τίτλο «Το “Εθνολογικό Μουσείο Θράκης – Αγγελική Γιαννακίδου”, ο θρακικός λαϊκός πολιτισμός και το ΔΠΘ».

Επίσης, τις εισηγήσεις της Επ. Καθηγήτριας του ΤΙΕ Νάντιας Μαχά-Μπιζούμη, «Η αξιακή προσέγγιση του θρακικού λαϊκού πολιτισμού μέσα από τη διαχείριση των συλλογών του “Εθνολογικού Μουσείου Θράκης – Αγγελική Γιαννακίδου”», του Επ. Καθηγητή του ΤΙΕ Θανάση Κούγκουλου, «Η Αγγελική Γιαννακίδου και η πολιτισμική ταυτότητα της Θράκης», της Αρχαιολόγου – Δρ. Μουσειολόγου Νάγιας Δαλακούρα, «Το “Εθνολογικό Μουσείο Θράκης – Αγγελική Γιαννακίδου”: ένα μουσείο που διατηρεί την ιστορική μνήμη ζωντανή». Τέλος, την αντιφώνηση της Αγγελικής Γιαννακίδου με θέμα «Ο λαϊκός πολιτισμός της Θράκης και το Εθνολογικό Μουσείο Θράκης».

Το δεύτερο μέρος περιλαμβάνει φωτογραφικό υλικό από την εκδήλωση.  Μ. Γ. Βαρβούνης (επιμ.), «Ο σύγχρονος ελληνικός λαϊκός πολιτισμός: μεταξύ Λαογραφίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας.

Πρακτικά Επιστημονικής Ημερίδας αφιερωμένης στον ομ. Καθηγητή Μηνά Αλ. Αλεξιάδη (Κομοτηνή, 15 Μαΐου 2019)»

Ο τόμος αυτός περιλαμβάνει επτά ανακοινώσεις από την Επιστημονική Ημερίδα με τίτλο «Ο σύγχρονος ελληνικός λαϊκός πολιτισμός: μεταξύ Λαογραφίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας» που διοργανώθηκε στην Κομοτηνή, στις 15  Μαΐου 2019, προς τιμήν του Ομότιμου Καθηγητή του Τμήματος Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΕΚΠΑ Μηνά Αλ. Αλεξιάδη, και με την ευκαιρία της αναγόρευσής του σε επίτιμο διδάκτορα της Σχολής Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης από το ΤΙΕ του ΔΠΘ.

Συγκεκριμένα, ο τόμος χωρίζεται σε τρία μέρη. Αρχικά στην εισαγωγή γίνεται λόγος από τον Καθηγητή του ΤΙΕ και Διευθυντή του «Εργαστηρίου Λαογραφίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας» Μανόλη Γ. Βαρβούνη για τη συμβολή του Εργαστηρίου στις ομόλογες επιστήμες. Στο κυρίως μέρος, ακολουθούν οι εισηγήσεις του Καθηγητή του ΤΙΕ Βασίλη Δαλκαβούκη με τίτλο «Λαογραφία και Κοινωνική Ανθρωπολογία: ορισμένες σκέψεις για μια σύγκληση στο επίπεδο της μεθόδου», της Αν.   Καθηγήτριας του ΤΙΕ Βασιλικής Κράββα, «Ανθρωπολογίζουσα Λαογραφία και Λαογραφίζουσα Ανθρωπολογία: η διαπολιτισμική και διεπιστημονική ματιά της Άλκης Κυριακίδου-Νέστορος», του Μανόλη Γ. Βαρβούνη, «Μορφές διαχείρισης του πολιτισμικού αποθέματος στον σύγχρονο ελληνικό λαϊκό πολιτισμό», της Αν. Καθηγήτριας του ΤΙΕ Αικατερίνης Μάρκου, «Οι γιορτές της Παλιάς Πόλης της Ξάνθης ως πολιτισμικό και τουριστικό θέλγητρο – Πολιτιστική πολιτική και διαχείριση», της Επ. Καθηγήτριας του ΤΙΕ Νάντιας Μαχά-Μπιζούμη, «Η συνομιλία Λαογραφίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας στη μελέτη του παραδοσιακού και σύγχρονου ενδύματος».

Φιλοξενούνται, επίσης, οι εισηγήσεις του Καθηγητή του Τμήματος Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξεινίων Χωρών του ΔΠΘ  Μανόλη Γ. Σέργη, «Ο Σταύρος Ζουμπουλάκης “Στ’ αμπέλια” της Αυτοεθνογραφίας – Αναπαραστάσεις όψεων του “παραδοσιακού” στην “ύστατη ώρα” του (δεκαετία του 1960), σε μια κοινότητα της Λακωνίας» και του Eπ. Καθηγητή του ΤΙΕ Θανάση Β. Κούγκουλου, «Από την ηθογραφία στον αναστοχασμό των τοπικών ταυτοτήτων:

Οι μουσουλμάνοι των Ιωαννίνων στην πεζογραφία του Χρήστου Χρηστοβασίλη και της Emelİnci». Τέλος, στο επίμετρο κατατίθενται από τον Μανόλη Γ. Βαρβούνη στοιχεία «Συμπληρωματικά στην εργογραφία του Μηνά Αλ. Αλεξιάδη (2018-2020)». Ανοιχτές λοιπόν προς το κοινό οι 3 εκδόσεις, ανοιχτές σε προσλήψεις και εποικοδομητικές αναγνώσεις!  Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr

Πηγή : www.paratiritis-news.gr [ https://www.paratiritis-news.gr/duth-corner/se-eleftheri-prosvasi-3-ekdoseis-parakatathikes/ ]

20.10.2024

Καρπαθιακά Νέα