80 χρόνια από την Επανάσταση της Καρπάθου: Καμιά ανακοίνωση για το φετινό ορόσημο

80 χρόνια από την Επανάσταση της Καρπάθου: Καμιά ανακοίνωση για το φετινό ορόσημο

Αν και δεν έχω καμιά πρόθεση να μπω σε μια περιπέτεια συγκρίσεων δεν μπορώ να μη θαυμάσω τη διοργάνωση του Δήμου Ηρωικής Κάσου για τα 200 χρόνια από το Ολοκαύτωμα. Μεγάλες Εκδηλώσεις που με επιμέλεια προετοίμασε για περισσότερους από 12 μήνες ο δήμος ΗΝ Κάσου  και μαζί με επιτροπή που είχε ορίσει επιεξεργάστηκε το σχέδιο για τις δράσεις και τις τιμητικές εκδηλώσεις.

Με κεντρικό σύνθημα ‘’Θυμόμαστε – Τιμούμε – Οραματιζόμαστε”, η Οργανωτική Επιτροπή της ΚΑΣΟΥ οργάνωσε ένα δυνατό πρόγραμμα, με στόχο την ανάδειξη του ιστορικού χτες αλλά και τη διεκδίκηση ενός φιλόδοξου αύριο, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει στις ανακοινώσεις.

Στον αντίποδα η Κάρπαθος, που φέτος εορτάζει τα 80 χρόνια από την Επανάσταση, ωστόσο δεν υπάρχει τίποτε στον ορίζοντα! Τόσο ο Δήμος του νησιού, όσο και οι Σύλλογοι Μενετών, δεν έχουν προχωρήσει σε καμία ανακοίνωση ή έστω διαρροή για τη μεγαλύτερη γιορτή της Καρπάθου! Αναφέρουμε τους Συλλόγους Μενετών γιατί εκεί εξερράγη η Επανάσταση και παραδοσιακά έχουν μια ιδιαίτερη ευαισθησία στην 5η Οκτωβρίου 1944.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι στην Επέτειο της Επανάστασης Καρπάθου των 60, όσο και στα 70 χρόνων, οργανώθηκαν από το Σύλλογο Μενετιατών Αττικής ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις και μάλιστα τυπώθηκαν τα pins που δημοσιεύουμε. (Ειδική μνεία στον καθηγητή Μηνά Αλ. Αλεξιάδη για την άοκνη προσπάθεια του).

Από την άλλη φέτος είχαμε τη γενναία προσφορά του κ. Πωλ Βιττωρούλη, να φτιάξει το μνημείο του μοναδικού θύματος της Επανάστασης, του ήρωα πατέρα του, Γεωργίου Βιττωρούλη. Προσπάθεια που φαίνεται να πέφτει στο κενό και να χάνεται η σπουδαία ευκαιρία, αφού μετά την αρνητική γνωμοδότηση της κοινότητας Μενετών η δημοτική αρχή και ο δήμαρχος Καρπάθου κ. Φελλουζής δεν ασχολούνται ή καλύτερα αποφεύγουν να ασχοληθούν με το ζήτημα!

80 χρόνια από την Επανάσταση της Καρπάθου και θα περίμενε κανείς να υπάρχει σχεδιασμός, οργανωτική επιτροπή, όρεξη από τη νέα διοίκηση του δήμου και όραμα.

Φαίνεται πως και για τα 80χρονα από την Επανάσταση της Καρπάθου θα περιμένουμε έναν-δυο καλεσμένους, υπουργούς ή ίσως την Πρόεδρο της Δημοκρατίας από την Αθήνα, να φωτίσουν τη σπουδαιότερη ιστορική στιγμή της Καρπάθου και εμείς ολίγο παγωμένοι και με ένα δάφνινο στεφάνι θα πούμε το ευχαριστώ σε όλους εκείνους που έβαλαν πλάτη για να απελευθερωθεί η Κάρπαθος 8 μήνες νωρίτερα από όλα τα Δωδεκάνησα.

Λίγη έμπνευση και πάθος, μάλλον μάταια, αυτό περιμένουμε από τον Δήμο Καρπάθου και τους Συλλόγους Μενετιατών (ειδικά τον ΣΑΜΚ που μοιάζει ολότελα εξαφανισμένος).

18.6.2024

Καρπαθιακά Νέα