ΕΠΙΚΗΔΕΙΟΣ ΛΟΓΟΣ στον ΓΙΑΝΝΗ ΕΜΜ. ΚΑΡΕΛΛΑ (Όλυμπος Καρπάθου, 1940 - 2022)

ΕΠΙΚΗΔΕΙΟΣ ΛΟΓΟΣ  στον ΓΙΑΝΝΗ ΕΜΜ. ΚΑΡΕΛΛΑ  (Όλυμπος Καρπάθου, 1940 - 2022)

   

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ                                                                                 

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

ΔΗΜΟΣ ΚΑΡΠΑΘΟΥ

ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΟΛΥΜΠΟΥ

 

ΕΠΙΚΗΔΕΙΟΣ ΛΟΓΟΣ

ΣΤΟΝ ΓΙΑΝΝΗ ΕΜΜ. ΚΑΡΕΛΛΑ

(Όλυμπος Καρπάθου, 1940 – 2022)

 

του Αντιπροέδρου του Κοινοτικού Συμβουλίου Ολύμπου 

του Δήμου Καρπάθου 

Γιώργου Κων. Χατζηπαπά 

Όλυμπος Καρπάθου, Τετάρτη, 20/7/2022

 

Αείμνηστε φίλε και συγχωριανέ,

Γιάννη Καρελλά,

 

Πικρό άγγελμα σκίασε και πάλι την Όλυμπο της Καρπάθου. Ο αιφνίδιος φευγός σου άφησε άφωνους τους συμπατριώτες μας τόσο στην ιδιαίτερη πατρίδα μας, όσο και στην Ολυμπίτικη διασπορά.

Γεννήθηκες το έτος 1940 στο ιστορικό χωριό μας και ήσουν ο πρωτογιός της εννεαμελλούς πολύτεκνης οικογένειας του σπουδαίου τσαμπουνιέρη της παλαιότερης Ολύμπου Εμμανουήλ Ιωάν. Καρελλά και της νοικοκυράς Μαρούκλας Κομν. Μαστροκομνηνού.

Μεγάλωσες στα δύσκολα χρόνια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και παρά ταύτα οι εργατικοί γονείς σας δεν επέτρεψαν στις πρωτοφανούς σκληρότητας συνθήκες της ξένης κατοχής να επιβάλουν στο σπίτι σας τη στέρηση και την κακοπαθεία των χρόνων εκείνων.

1

Μετά την αποφοίτησή σου από το Δημοτικό Σχολείο Ολύμπου, τα πρώτα μεταπολεμικά χρόνια, μπήκες απευθείας στη βιοπάλη αποτελώντας παράδειγμα εργατικότητας, τιμιότητας και νοικοκυροσύνης. Μετανάστευσες τα δύσκολα χρόνια της δεκαετίας του 1960 στη Δυτική Γερμανία και εργάστηκες εκεί για καιρό ως “gastarbeiter” μαζί με άλλους συμπατριώτες μας. Επιστρέφοντας στα πάτρια ασχολήθηκες ως εργολάβος με την οικοδομική τέχνη, κυρίως στην Κάτω Κάρπαθο, αποσπώντας με την εργατικότητα και την επαγγελματική συνέπειά σου την εκτίμηση και την εμπιστοσύνη των συντοπιτών μας.

Δημιουργήσατε μαζί με την άξια σύζυγό σου Κυραννία Βασιλείου Διακοκομνηνού τη στοργική οικογένειά σας, της οποίας βλαστός είναι ο εκλεκτός σας γιος Μανώλης, που κληρονόμησε μαζί με το οικογενειακό επώνυμο και τα χαρίσματά σου.

Ο πρόωρος θάνατος της συζύγου σου σε έφερε μπροστά σε νέες δυσκολίες και σε άφησε να μεγαλώνεις με την επιβεβλημένη φροντίδα και με τη συμπαράσταση των καλών σας συγγενών το μονάκριβο και καλαναθρεμμένο παιδί σας.

Υπήρξες άνθρωπος της κοινωνικής προόδου, ευπροσήγορος και με κοινωνικές ανησυχίες. Διετέλεσες επί σειρά ετών ανταποκριτής του δημοσιογραφικού οργάνου του Συλλόγου των Απανταχού Καρπαθίων του Πειραιά “ΚΑΡΠΑΘΙΑΚΗ ΗΧΩ” στην Όλυμπο και στο Διαφάνι μεταφέροντας μέσα από τις στήλες του τον παλμό της ασθμαίνουσας πατρίδας μας τόσο στα διοικητικά κέντρα των κρατικών δομών όσο και στις παροικίες της Καρπαθιακής διασποράς.

Ήσουν πρόσωπο με καθαρές και κρυστάλλινες ιδεολογικές αναφορές, πιστός υποστηρικτής του κόμματος της “ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ“. Πολιτεύτηκες όμως και στις δημοτικές εκλογές των ετών 2010 και 2014 ως υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος στη Δημοτική Ενότητα Ολύμπου με το ψηφοδέλτιο της Δημοτικής Παράταξης “ΚΑΡΠΑΘΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ” του Δημάρχου Καρπάθου Μιχάλη Χανιώτη και με εντυπωσιακά, μάλιστα, εκλογικά αποτελέσματα που αντιστοιχούσαν στην εκτίμηση που έχαιρες στην Καρπαθιακή κοινωνία.

Υποφέροντας τα τελευταία χρόνια από ποικίλα προβλήματα υγείας υπέμεινες αγόγγυστα τις συνέπειές τους επί μακρό χρονικό διάστημα για να φτάσει μόλις προχτές, εντελώς αδόκητα, το τέλος του πολυκοπιασμένου βίου σου.

2

Σήμερα, αγαπητέ μας Γιάννη, σε κατευοδώνει σύσσωμη η Ολυμπίτικη και η Καρπαθιακή κοινωνία στην τελευταία σου κατοικία. Πάρε μαζί σου τα χαιρετίσματα μας σε όλους τους φίλους και τους χωριανούς, που σύντομα θα συναντήσεις, και πες τους πως πασχίζουμε να οδηγήσουμε την προσφιλή μας Όλυμπο σε ασφαλές λιμάνι.

Ας είναι ελαφρύ το χώμα της Ολυμπίτικης γης που θα σκεπάσει σε λίγο το κουρασμένο κορμί σου.