Η Επιτροπή "Ελλάδα 2021" γράφει για την Κάσο

Η Επιτροπή "Ελλάδα 2021" γράφει για την Κάσο

Η ακριτική Κάσος είναι ένα σπουδαίο σύμβολο αγώνα, θυσίας και αναγέννησης ενός τόπου από τις στάχτες του. Μεγάλη δύναμη των θαλασσών με μακρά ιστορία ναυτοσύνης, η «καπετάνισσα των Δωδεκανήσων» έδωσε τα πλοία της στον επαναστατικό στόλο του 1821.

Οι Κασιώτες ρίχτηκαν με θάρρος στον Αγώνα. Μετέτρεψαν τα εμπορικά τους καράβια σε πολεμικά, συμμετείχαν σε παράτολμες ναυτικές επιχειρήσεις και σύντομα τα σημαντικά περάσματα της περιοχής πέρασαν στον έλεγχό τους. Βοήθησαν στον εφοδιασμό των επαναστατών της Κρήτης και στη σύλληψη πλοίων που μετέφεραν προμήθειες και οπλισμό στις οθωμανικές δυνάμεις.

Σε αυτόν, όμως, τον τόπο η ιστορία επεφύλασσε μια πολύ μεγάλη δοκιμασία. Το 1824, οι Κασιώτες έδωσαν μόνοι τους μια άνιση μάχη, απέναντι στον αιγυπτιακό και οθωμανικό στόλο που υπερτερούσε αριθμητικά και διέθετε συντριπτική υπεροπλία. Το νησί καταστράφηκε ολοσχερώς. Περισσότεροι από 2000 Κασιώτες σκοτώθηκαν ενώ άλλοι τόσοι πουλήθηκαν σε σκλαβοπάζαρα.

Όμως ο τόπος αυτός δεν άργησε να ξαναζωντανέψει και άρχισε να διαγράφει και πάλι μια πορεία αντάξια της μεγάλης ναυτικής του ιστορίας. Η Κάσος σήμερα προοδεύει και κοιτάζει μπροστά.
Το νησί αυτό δεν θα μπορούσε να απουσιάζει από την επέτειο των 200 χρόνων μετά την Επανάσταση. Ο Δήμος της Ηρωικής Νήσου Κάσου έχει υποβάλει σημαντικές προτάσεις στην πλατφόρμα της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» για την επέτειο των 200 ετών. Προτάσεις που αποδίδουν τιμή στο παρελθόν του νησιού και παράλληλα κοιτάζουν την επόμενη μέρα.

Το 2021 θα τιμήσουμε μαζί με τους Κασιώτες τη μεγάλη εθνική μας επέτειο με τον τρόπο που της αξίζει, γεμίζοντας χαρά και περηφάνια όλους τους Έλληνες.