Στην Κάρπαθο δεν υπήρχαν έργα για το υπ. Πολιτισμού;

Στην Κάρπαθο δεν υπήρχαν έργα για το υπ. Πολιτισμού;

Η υπ. Πολιτισμού κατα την πρόσφατη επίσκεψη της στη Ρόδο ανακοίνωσε μια σειρά έργων που αφορούν τα Δωδεκάνησα ωστόσο η Κάρπαθος έμεινε εκτός των σπουδαίων δράσεων.

Πρόκειται για έργα συνολικού προϋπολογισμού 42.500.000 ευρώ, επί μνημείων όλων των περιόδων -μεσαιωνικά, βυζαντινά, οθωμανικά, νεώτερα- στη Ρόδο, στην Κω, στην Λέρο, στην Χάλκη, στην Κάλυμνο, στη Σύμη, στο Αγαθονήσι από το υπ. Πολιτισμού.

Άραγε η Κάρπαθος δεν χρειάζεται στήριξη σε θέματα πολιτισμού; Δεν εχει σημεία και θέσεις που θα μπορούσαν να αναδειχθούν; Με μια βιαστική ματιά καταγράφουμε τα πάρακατω σημεία που η Περιφέρεια θα μπορούσε να υποδείξει στο υπ. Πολιτισμού με την ελπίδα το νησί να μην παραμένει άγονη γραμμή και σε θέματα πολιτισμού.

– Ανασκαφές στον ερειπιώνα της αρχαίας πόλεως της Βρυκούντος και αποκατάσταση του αρχαίου λιμανιού της πόλης, μοναδικού παρόμοιου μνημείου στα Δωδεκάνησα κι από τα σπάνια στον Ελλαδικό χώρο.

– Ανασκαφές και συντηρήσεις των λειψάνων των κτισμάτων της αρχαίας Αρκασίας.

– Συντήρηση των λειψάνων του μεσαιωνικού κάστρου του Κορακιού στο Απέρι.

– Συντήρηση των τοιχογραφιών της ενοριακής εκκλησίας Κοιμήσεως Θεοτόκου της Ολύμπου, της αρχαιότερης εν λειτουργία ενοριακής εκκλησίας στην περιοχή της Ιεράς Μητροπόλεως Καρπάθου και Κάσου.

– Αποκατάσταση των ανεμόμυλων Ολύμπου, Διαφανίου, Σπόων, Όθους και των νερομύλων Ολύμπου, Μεσοχωρίου, Αρκάσας.

– Συντήρηση Οθωμανικών κρηνών της Καρπάθου.

– Συντήρηση και αποκατάσταση των κτιρίων του Ιταλικού Ναυστάθμου στον Τρίστομο.

– Δημιουργία ιστορικού μουσείου 5ης Οκτωβρίου 1944 στις Μενετές.

Καρπαθιακά Νέα