Συνεχίζοντας το αφιέρωμα στα 80 χρόνια από την Επανάσταση της Καρπάθου (1944-2024) και ενώ μαθαίνουμε για την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κα Σακελλαροπούλου, που εκτός απροόπτου θα επισκεφθεί το νησί κατά τις ημέρες του εορτασμού (5 Οκτωβρίου 2024) και έτσι θα τιμήσει για 2η φορά την Κάρπαθο, δημοσιεύουμε σήμερα το ποίημα αφιέρωμα στις Μενετές από την Καρπαθιά λογοτέχνιδα Εύρη Βαρίκα Μοσκόβη.
Η Εύρη Βαρίκα έχει ανεκτίμητη προσφορά στα Δωδεκανησιακά γράμματα, λάτρεψε και ύμνησε την Κάρπαθο, μια πατριώτισσα που έπρεπε να ήταν πολύ πιο γνωστή στο τόπο της.
Ποτέ δεν είναι αργά να προσπαθήσουμε και να τη γνωρίσουμε.
Να απαιτήσουμε από τις ντόπιες αρχές να τυπώσουν τα έργα της, τα βιβλία της να γίνουν μαθήματα-διδαχές για τις νεότερες γενιές.
Κι είναι περίεργο, πως σε μια μητριαρχική κοινωνία, όπως η Κάρπαθος, μια τόσο δημιουργική γυναίκα να μην είναι προβάλλεται, να μην μοιραζόμαστε την αύρα και την δροσιά των γραπτών της.
Η Εύρη Βαρίκα Μοσκόβη γεννήθηκε το 1910, σε ένα απόλυτα ανδροκρατούμενο περιβάλλον του νησιού και μόλις μια τετραετία πριν από την έναρξη του Α Παγκοσμίου Πολέμου, στο Όθος της Καρπάθου.
Έζησε την πρώτη φάση ιταλοκρατία στο νησί και το 1924, η οικογένεια της μετακόμισε στην Κηφισιά.
Γονείς της ήταν ο Ανδρέας και η Ζαχαρούλα Βαρίκα. Παππούς ήταν ο Βασίλης Ασλανίδης, άλλαξε όμως το επώνυμο, πιθανόν λόγο του χαρακτήρα του, τόσο που δεν σήκωνε τα αστεία, του έμεινε το παρατσούκλι Βαρίκας και κάπως έτσι τα επόμενα χρόνια το «προίκισε» στην υπόλοιπη γενιά του.
Η Εύρη ήταν τέταρτη κόρη στη σειρά. Αδέλφια της ήταν η Αλεξάνδρα, η Ευδοξία, η Περσεφόνη, ο Βάσος, ο Ευάγγελος και ο Τηλέμαχος. Διδάχτηκε τα πρώτα γράμματα στον τόπο της, στη συνέχεια βρέθηκε στο γειτονικό χωριό, το Απέρι, στηνΑστική Σχολή (Ημιγυμνάσιο).
Είχε δάσκαλο τον Παναγιώτη Χρυσοχέρη, σπουδαίο εκπαιδευτικό και Σχολάρχη Απερίου, ένας από εκείνους που άφησαν ιστορία στο νησί με το διδακτικό τους έργο.
Ο πατέρας της, Ανδρέας Βαρίκας, διετέλεσε Δήμαρχος στο Όθος, είχε αναπτύξει αντιστασιακή δράση και αναγκάστηκε να φύγει από την ιταλοκρατούμενη Κάρπαθο, όπως συνέβη με αρκετούς Καρπάθιους που θεωρήθηκαν ανεπιθύμητοι από τους κατακτητές.
Από τα πρώτα της χρόνια φανέρωσε την κλίση της στα γράμματα, σπούδασε στην Αρσάκειο Παιδαγωγική Ακαδημία και στο Ωδείο Αθηνών.
Αρχικά εργάστηκε στο Μπενάκειο ίδρυμα Κηφισιάς, στη συνέχεια στο «Λύκειο Αθηνών» στην Κυψέλη, στην δραματική σχολή του σκηνοθέτη Μιχάλη Κουνελάκη, στην Δραματική σχολή Νέου Θεάτρου του Κώστα Ζαρούκα, καθώς και στο Ελληνικό Ωδείο.
Παντρεύτηκε τον Συμιακό δημοσιογράφο, Γιάννη Μοσκόβη. Αδελφός του εκπαιδευτικού, λογοτέχνη και μεταφραστή Βασίλη Μοσκόβη.
Η Εύρη αρθρογραφεί με πάθος από την εφηβεία της! Κείμενα και άρθρα διαβάζουμε σε διάφορα έντυπα που εκδίδονται τόσο στην Αθήνα όσο και το εξωτερικό.
Διαβάστε το αφιέρωμα από τα Καρπαθιακά Νέα στην Εύρη Βαρίκα Μοσκόβη
18.8.2024
Καρπαθιακά Νέα