Δ. Γάκης: Η κυβέρνηση Μητσοτάκη προχωρά στην εκποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς μας – Οι «μπίζνες» με τα αρχαία πρέπει να σταματήσουν

Δ. Γάκης: Η κυβέρνηση Μητσοτάκη προχωρά στην εκποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς μας – Οι «μπίζνες» με τα αρχαία πρέπει να σταματήσουν

Την αρχαιολογική υπηρεσία επισκέφτηκε σήμερα ο βουλευτής του ΣυΡιζΑ- Προοδευτική Συμμαχία Δημήτρης Γάκης, μέλη της ΝΕ και η υποψήφια βουλευτίνα Χρύσα Καραγιάννη. Αφορμή της επίσκεψης αποτέλεσε η νομοθετική ρύθμιση με την οποία η κυβέρνηση μετατρέπει τα πέντε μεγαλύτερα μουσεία της χώρας (Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου, καθώς και το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο και το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού) σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου.
Στην δίωρη ενημέρωση τους τα στελέχη της αρχαιολογικής υπηρεσίας μας κατέθεσαν την αγωνία τους για τα προβλήματα που θα προκύψουν από αυτή την θεσμική αντισυνταγματική εκτροπή όπως η ιδιωτικοποίηση, η διαφυγή αρχαιολογικών μνημείων στο εξωτερικό με την περίφημη δημιουργία παραρτημάτων.
Επισημαίνεται ότι σύμφωνα με τον Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων, η μετατροπή των πέντε μεγάλων αρχαιολογικών μουσείων της χώρας σε ΝΠΔΔ :

-Διαμελίζει την Αρχαιολογική Υπηρεσία και κατακερματίζει την ενιαία προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς.

-Παραχωρεί τη διαχείριση σημαντικών αρχαιοτήτων, αναπαλλοτρίωτης περιουσίας του ελληνικού λαού, σε μια μη κρατική οντότητα (ΝΠΔΔ), σε ευθεία αντίθεση προς το Σύνταγμα της χώρας.

-Παραδίδει την τύχη των σημαντικότερων συλλογών αρχαιοτήτων σε κυβερνητικά διορισμένα ΔΣ, που θα αποφασίζουν για την τύχη τους, ακόμη και για τη μόνιμη εξαγωγή τους στο εξωτερικό, με τη μορφή «παραρτημάτων».

-Μεθοδεύει την εμπορευματοποίηση των Μουσείων, τη λειτουργία τους ως οιονεί επιχειρήσεις με σκοπό το κέρδος, εις βάρος του επιστημονικού, μορφωτικού, παιδευτικού και ψυχαγωγικού χαρακτήρα των Μουσείων, εις βάρος της ισότιμη πρόσβασης όλων στο δημόσιο αγαθό του πολιτισμού.

-Παραδίδει τη διαχείριση των υποδομών των Μουσείων και όλη την ακίνητη και κινητή περιουσία τους, που έχει πληρώσει ο ελληνικός λαός, καθώς και το έμπειρο προσωπικό του ΥΠΠΟΑ που τα στελεχώνει, στα χέρια των κυβερνητικά διορισμένων ΔΣ, ώστε να εμφανίζουν τις μελλοντικές δράσεις και έσοδα ως δική τους «επιτυχία».

Διαπίστωση μας είναι ότι η κυβέρνηση για μια ακόμα φορά έχει βάλει απέναντι της τον επιστημονικό κόσμο της αρχαιολογίας αλλά και τους εργαζόμενους των μουσείων. Αυτό όμως δε φαίνεται να την ενδιαφέρει γιατί εκείνο για το οποίο νοιάζεται είναι οι “μπίζνες με τα αρχαία”. Το πρόβλημα όμως δεν αφορά μόνο την αρχαιολογία και τους εργαζόμενους στα μουσεία αλλά όλη την κοινωνία γιατί ξεκινάει η διαδικασία εκποίησης της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και οι τοπικές κοινωνίες, ιδιαίτερα η δική μας με τις ιδιαιτερότητες της περιοχής, δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να μείνουν απαθείς.

Αναλάβαμε την δέσμευση, μαζί με όλους τους φορείς να πραγματοποιήσουμε μία δημόσια συζήτηση ενεργοποίησης και ευαισθητοποίησης της κοινωνίας

Δελτίο Τύπου

24.2.2023

Καρπαθιακά Νέα