Γενεαλογικό δέντρο της οικογένειας Τσαουσόπουλου από τα Πηγάδια Καρπάθου

Γενεαλογικό δέντρο της οικογένειας Τσαουσόπουλου από τα Πηγάδια Καρπάθου

 Γράφει ο Γιάννης Ι. Χήρας

Ο Μιχάλης Παντελή Χατζηγεωργίου καταγόταν από την  Τήλο. Εργαζόταν στη Σμύρνη της Μικράς Ασίας: στο Δημαρχείο της πόλης, ως κλητήρας. Ο κλητήρας στα τουρκικά λέγεται «τσαούση». Εξ ου και «Τσαουσόπουλος». Ο (†) Μιχάλης Παντελή Τσαουσόπουλος νυμφεύτηκε στη Σμύρνη τη (†) Ροδόπη Παρασκευά Χριστοδούλου από τα Πηγάδια Καρπάθου. Το 1922 – με τη Μικρασιατική Καταστροφή – εγκαταστάθηκαν στα Πηγάδια. Απέκτησαν οχτώ παιδιά:

1) Τον Παντελή (1913-1945). Σκοτώθηκε στα Πηγάδια στις 17 Ιουνίου 1945, επί βρετανικής κατοχής της Καρπάθου. Νυμφεύτηκε την Ειρήνη Μιχ. Οθείτου από τις Μενετές Καρπάθου (1922-  ;  ), με την οποία απέκτησε τέσσερα παιδιά:

α) Τον Μιχάλη (1937-). Ζει μόνιμα στη Ρόδο. Νυμφεύτηκε την Αναστασία Σάββα Μαστροσάββα από τα Σιάννα της Ρόδου, με την οποία απέκτησε τέσσερα παιδιά: τον Παντελή, την Ειρήνη, τον Σάββα και τον Παύλο.

β) Την (†) Ευθυμία. Παντρεύτηκε τον (†) Αναστάσιο Μορφωπό από την Τήλο, με τον οποίο απέκτησε ένα παιδί: τη Λυδία.

γ) Τη Ροδόπη. Παντρεύτηκε τον (†) Γιώργο Σταυρουλάκη από τη Σάλακο της Ρόδου (ζούσαν μόνιμα στο Τορόντο του Καναδά), με τον οποίο απέκτησε ένα παιδί: τη Νάθαν.

δ) Την (†) Ευαγγελία. Απεβίωσε ενός έτους το 1945.

2) Τη (†) Μαρίκα. Παντρεύτηκε τον Ελληνοαρμένιο (†) Νίκο Μπατσανιά, με τον οποίο απέκτησε τρία παιδιά: τη Ροδόπη, τον Γρηγόρη και την Κατερίνα.

3) Τον (†) Παράσχο. Νυμφεύτηκε τη μαμμή (μαία) (†) Άννα (;) από τη Σύμη, με την οποία απέκτησε τρία παιδιά:

α) Τον Μίμη (Μιχάλη). Νυμφεύτηκε Βελγίδα και είναι μόνιμος κάτοικος Βελγίου. Απέκτησαν δύο γιους.

β) Τον Μανώλη. Ζει μόνιμα στη Ρόδο. Νυμφεύτηκε την Άννα (;) από τη Ρόδο, με την οποία απέκτησε μία κόρη και έναν γιο.

γ) Τον Παντελή. Επίσης ζει μόνιμα στη Ρόδο. Νυμφεύτηκε δύο φορές. Σε πρώτο γάμο νυμφεύτηκε την (;) από την Κρεμαστή της Ρόδου, με την οποία απέκτησε έναν γιο και μία κόρη. Πήρε διαζύγιο και ξανανυμφεύτηκε.

4) Τον (†) Τάκη (Δημήτρη). Νυμφεύτηκε τη Μαργαρίτα Ανδρ. Εμίρη από την Αγία Μαρίνα και το Φρυ της Κάσου (1912-1981), με την οποία απέκτησε έξι παιδιά:

α) Τον Μιχάλη (1942-2011). Νυμφεύτηκε τη Σοφία Ευαγγ. Αγγέλου από τις Μενετές (1946-), με την οποία απέκτησε δύο παιδιά: τον Τάκη (Δημήτρη) και τη Μαρία. Ο Μιχάλης Δ. Τσαουσόπουλος διετέλεσε Δήμαρχος Καρπάθου τη χρονική περίοδο (1997-98), εκλεγμένος από το Δημοτικό Συμβούλιο, όταν ο τότε εκλεγμένος Δήμαρχος (†) Κων/νος Μιχ. Φελλουζής είχε κηρυχθεί έκπτωτος (1997). Προηγουμένως, είχε διατελέσει δημαρχεύων, για διάστημα ενός περίπου μηνός, ο Ιωάννης Αντ. Χαλκιάς (†2020), ως πλειοψηφών δημοτικός σύμβουλος της πλειοψηφούσας παράταξης. Ο Μιχάλης Δ. Τσαουσόπουλος διετέλεσε και Αντιδήμαρχος, τη χρονική περίοδο (1999-2000) (επί δημαρχίας Χρήστου Κατσάνη), καθώς και δημοτικός σύμβουλος επί σειρά δημαρχιακών θητειών.

β) Τη Μαριγούλα (1944-). Παντρεύτηκε Καναδό, με τον οποίο απέκτησε δύο παιδιά: τη Βέρα και τον Αλέξη.

γ) Τη Ροδόπη (1947-). Παντρεύτηκε τον Δημήτρη Νικολ. Αλεξίου από τα Πηγάδια, με τον οποίο απέκτησε τρία παιδιά: τον Νίκο, τον Μιχάλη και τη Μαργαρίτα.

δ) Τη Βιργινία (1950-). Παντρεύτηκε τον (†) Αριστοτέλη Κρέτση από το Αγρίνιο, με τον οποίο απέκτησε τρία παιδιά: τον Σπύρο, τον Τάκη (Δημήτρη) και τη Τζούλια (Ιουλία).

ε) Τη  Βαγγελιώ (1952-). Παντρεύτηκε τον (†) Βαγγέλη Ροδόπουλο από το Άργος (ζούσαν μόνιμα στο Τορόντο του Καναδά), με τον οποίο απέκτησε δύο παιδιά: την Πηνελόπη και τη Μαργαρίτα.

στ) Τον Ανδρέα (1955-). Νυμφεύτηκε δύο φορές. Σε πρώτο γάμο νυμφεύτηκε Ιταλίδα, με την οποία απέκτησε δύο παιδιά: τον Δημήτρη και τον Ροζάριο. Η σύζυγός του απεβίωσε. Σε δεύτερο γάμο νυμφεύτηκε τη Βούλα (;) από το Ιράκ (Χριστιανή Ορθόδοξη), χωρίς να αποκτήσουν παιδί. Πήραν διαζύγιο.

5) Τον Ηλία (1922-2012). Νυμφεύτηκε τη Βενετία Βασ. Χαλκιά από το Απέρι (1931-), με την οποία απέκτησε δύο παιδιά:

α) Τη Μαριγούλα (1957-). Παντρεύτηκε τον Λάκη (Εμμανουήλ) παπα-Γεννάδιου Καραδημητρίου από τα Πηγάδια (1946-), με τον οποίο απέκτησε δύο παιδιά:                                       i) Τον Γεώργιο (1977-). Νυμφεύτηκε τη Josete (;) από τη Βραζιλία, με την οποία απέκτησε δύο παιδιά: τον Εμμανουήλ και τον Ηλία.                                                                                              ii) Τη Βενετία. Παντρεύτηκε τον Καρπαθοαμερικανό Μιχαήλ Κων/νου Κόκκινο από το Όθος, με τον οποίο απέκτησε τρία παιδιά: τον Κων/νο, τη Μαρία και τον Εμμανουήλ.

β) Τη Ροδόπη (1961-2018). Παντρεύτηκε τον Θεόδωρο Δανά από το Λαγονήσι Αττικής, με τον οποίο απέκτησε ένα παιδί: τον Ουμπέρτο-Εμμανουήλ.

6) Τη (†) Βαγγελιώ. Παντρεύτηκε τον (†) Κων/νο Τσούκα από τον Πόρο (ζούσαν μόνιμα στην Αγία Βαρβάρα Αιγάλεω), με τον οποίο απέκτησε τρία παιδιά: τον Αναστάσιο, τον Μιχαήλ και τον Χαράλαμπο.

7) Την (†) Ελένη. Παντρεύτηκε τον (†) Παναγιώτη Μητρόπουλο από την Ανδρίτσαινα Ηλείας (ζούσαν μόνιμα στην Αγία Βαρβάρα Αιγάλεω), με τον οποίο απέκτησε δύο παιδιά: τον Θεόδωρο και τον Κων/νο.

8) Τον (†) Νίκο. Νυμφεύτηκε τη (†) Βασιλεία (;) , Αθηναία με καταγωγή από τη Σμύρνη της Μικράς Ασίας, με την οποία απέκτησε ένα παιδί: τη Μαριάννα, γιατρό αιματολόγο-παθολόγο.

 

ΠΗΓΕΣ

Α. Αρχεία

Ληξιαρχείο Δήμου Καρπάθου.

Β. Μαρτυρίες                                                                                                       Ροδόπη Δ. Τσαουσοπούλου-Αλεξίου (1947-), Εύη Εμμ. Μαλόφτη-Γεργατσούλη (1954-), Πόπη παπα-Γεννάδιου Καραδημητρίου-Κασσώτη (1952-), Ρηνούλα Γ. Γεργατσούλη-Παππά (1953-), Ντίνος Γ. Σεβδαλής (1959-) και Μιχάλης Παντελή Τσαουσόπουλος (1937-).

Γ. Περιοδικά

ΚΑΡΠΑΘΙΑΚΗ ΗΧΩ, τριμηνιαία έκδοση του Συλλόγου των Απανταχού

Καρπαθίων, αρ. τεύχους 450, Ιούλιος-Αύγουστος-Σεπτέμβριος 2011, «Έφυγε ο

Δήμαρχος του λαού», σ. 20.

Δ. Βιβλιογραφία

ΚΑΣΣΩΤΗΣ Μανώλης Γ., Η Κάρπαθος στο Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, Αθήνα 2007, σ.

420 και 422.

ΚΑΣΣΩΤΗΣ Μανώλης, Αναπολώντας τα παλιά Πηγάδια με τα μάτια ενός παιδιού,

Αθήνα 2018, σ. 83.

ΜΑΚΡΗΣ Ανδρέας Ηλία, Τα Πηγάδια των αναμνήσεων! Και πώς να τα ξεχάσεις… ,

Κάρπαθος 2010, σ. 21, 78, 81, 95 και 105.

ΜΑΚΡΗΣ Ανδρέας Ηλία, Ποτιδαιέων! Εύθυμα, σοβαρά & κωμικοτραγικά,

Κάρπαθος 2014, σ. 270 και 281.

ΜΑΚΡΗΣ Ανδρέας Ηλία, Ενθυμήματα – Πηγαδιώτικα & Ξενοχωριανά, Κάρπαθος

2018, σ. 16, 17, 53, 162, 186, 187 και 188.

ΧΙΩΤΗΣ Μιχαήλ Π., Οι απανταχού της γης σύλλογοι Απεριτών Καρπάθου

«Ομόνοια» και το κοινωφελές έργο τους, τόμος Β΄, Αθήνα 2007, σ. 827.