Γιώργος Γεραπετρίτης: «Η Ελλάδα δύναται να γίνει η φωνή των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων στην ΕΕ»

Γιώργος Γεραπετρίτης: «Η Ελλάδα δύναται να γίνει η φωνή των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων στην ΕΕ»

«Η Ελλάδα δύναται να γίνει η φωνή των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων στην ΕΕ», σημείωσε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης σε συνέντευξή του στο ειδησεογραφικό πρακτορείο των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, WAM.

«Τα ΗΑΕ είναι στρατηγικός εταίρος και είμαστε πρόθυμοι να διερευνήσουμε όλες τις δυνατότητες συνεργασίας τόσο σε διμερές όσο και σε πολυμερές επίπεδο», σημείωσε και προσέθεσε: «Η Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει σημείο εισόδου για τα ΗΑΕ στην Ευρώπη. Η υπογραφή μιας συνολικής Συμφωνίας Οικονομικής Εταιρικής Σχέσης μπορεί να σηματοδοτήσει μια νέα αρχή».

Όπως ανέφερε ακόμη, η Ελλάδα θα χαιρέτιζε μια τριμερή σχέση με τα ΗΑΕ και την Ινδία με επίκεντρο την ενισχυμένη οικονομική συνεργασία, την ανάπτυξη των υποδομών και την υλοποίηση κοινών έργων στους τομείς των μεταφορών, των logistics, της ενέργειας και του εμπορίου ενόψει του σχεδιαζόμενου οικονομικού διαδρόμου Ινδίας-Μέσης Ανατολής-Ευρώπης.

Ο κ. Γεραπετρίτης σημείωσε πως το ταξίδι του στο Άμπου Ντάμπι είχε προγραμματιστεί πριν από το νέο κύκλο βίας στο Ισραήλ και τη Γάζα, ο οποίος, όπως τόνισε, πρέπει να σταματήσει το συντομότερο δυνατό. Πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο που θέτει η διμερής μας Συνολική Στρατηγική Εταιρική Σχέση, η οποία υπεγράφη το 2020 και έλαβε περαιτέρω ώθηση από τη σχετική κοινή δήλωση πέρυσι, κατά την επίσημη επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στα ΗΑΕ.

Όπως τόνισε, «τα ΗΑΕ αποτελούν πυλώνα ευημερίας και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή» και πρόσθεσε: «Η Ελλάδα φιλοδοξεί να γίνει γέφυρα μεταξύ του αραβικού κόσμου και της Ευρώπης. Από την πλευρά τους, τα ΗΑΕ έχουν καθιερωθεί ως ένας σημαντικός παράγοντας στην περιοχή».

Σημείωσε δε πως οι κοινές προσπάθειες των δύο χωρών για την ενίσχυση των διμερών οικονομικών δεσμών έχουν ήδη παράξει αποτελέσματα, καθώς σύμφωνα με τα τελευταία στατιστικά στοιχεία, οι εκατέρωθεν επενδυτικές ροές αυξάνονται σταθερά τα τελευταία χρόνια και ιδιαίτερα από το 2022 και μετά. «Περισσότερες από 350 ελληνικές εταιρείες δραστηριοποιούνται σήμερα στα ΗΑΕ, κυρίως στους τομείς των κατασκευών και της ναυτιλίας. Ομοίως, εταιρείες με έδρα τα ΗΑΕ ασκούν σημαντικές επενδυτικές δραστηριότητες στην Ελλάδα, κυρίως στους τομείς των τουριστικών υποδομών, των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, της υγειονομικής περίθαλψης και των γεωργικών προϊόντων», ανέφερε.

πηγή: www.indicator.gr

12.10.2023

Καρπαθιακά Νέα