Γιώργος Γεραπετρίτης: Ομιλητής στην 79η εκδήλωση της Επανάστασης Καρπάθου - Το βιογραφικό του

Γιώργος Γεραπετρίτης: Ομιλητής στην 79η εκδήλωση της Επανάστασης Καρπάθου - Το βιογραφικό του

Την ερχόμενη Κυριακή, 22 Οκτωβρίου, θα πραγματοποιηθεί ο πανηγυρικός εορτασμός της 79ης Επετείου από την Επανάσταση Καρπάθου, 5ης Οκτωβρίου 1944, στον Πειραϊκό Σύνδεσμο. Τα Καρπαθιακά Νέα παρουσιάζουν σήμερα το βιογραφικό του συμπατριώτη μας, του ομιλητή κ. Γιώργου Γεραπετρίτη.

Ο Γιώργος Γεραπετρίτης γεννήθηκε στις Μενετές Καρπάθου, στις 26 Ιουνίου 1967 και μεγάλωσε στον Πειραιά. Είναι ο εν ενεργεία Υπουργός Εξωτερικών της χώρας μας και Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου της Νομικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και Διευθυντής του Τομέα Δημοσίου Δικαίου.

Αποφοίτησε από το Λύκειο της Ιωνιδείου Προτύπου Σχολής του Πειραιά το 1985. Σπούδασε Νομική στην Νομική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, και έλαβε πτυχίο το 1989. Στη συνέχεια, πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές πάνω στο Δημόσιο Δίκαιο στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, λαμβάνοντας μεταπτυχιακό δίπλωμα (LLM) το 1992. Το 1995, έλαβε διδακτορικό δίπλωμα (DPhil) στο Δίκαιο από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

Έχει διατελέσει επισκέπτης καθηγητής στα πανεπιστήμια της Οξφόρδης και του Λονδίνου (London School of Economics και Institute of Advanced Legal Studies). Επίσης υπήρξε υπότροφος του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών, του Βρετανικού Συμβουλίου, του Γαλλικού Συμβουλίου Επικρατείας και του German Marshall Fund των ΗΠΑ.

Παράλληλα με την ακαδημαϊκή του πορεία, έχει αναλάβει σημαντικές θέσεις σε διεθνείς και εθνικούς οργανισμούς, έχει συμμετάσχει και σε μεγάλο αριθμό νομοπαρασκευαστικών. Είναι συγγραφέας 7 επιστημονικών βιβλίων και περίπου 100 συμβολών σε ελληνικά και διεθνή επιστημονικά περιοδικά στα ελληνικά, αγγλικά και γαλλικά, καθώς και συνεκδότης 2 συλλογικών τόμων. Έχει μεγάλο αριθμό ομιλιών σε διεθνή συνέδρια σε Ελλάδα, Ευρώπη και Αμερική και παραστάσεων ως δικηγόρος ιδιωτών, του δημοσίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο ελληνικό Συμβούλιο της Επικρατείας, στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης του Λουξεμβούργου και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου του Στρασβούργου.

Ακαδημαϊκή καριέρα

Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου, Νομική Σχολή, Πανεπιστήμιο Αθηνών (μέλος Δ.Ε.Π από το 2003)
Διευθυντής του Τομέα Δημοσίου Δικαίου, Νομική Σχολή, Πανεπιστήμιο Αθηνών (2016-2019)
Μέλος της Κοσμητείας, Νομική Σχολή, Πανεπιστήμιο Αθηνών (2016-2019)
Επισκέπτης Καθηγητής, Νομική Σχολή, London School of Economics (2018- 2019)
Επισκέπτης Ερευνητής στο Institute of European and Comparative Law, Πανεπιστήμιο Οξφόρδης (2015-16)
Επισκέπτης Ερευνητής στο Institute of Advanced Legal Studies, Πανεπιστήμιο του Λονδίνου (2015-16)
Επισκέπτης Ερευνητής στο Institute of Global Law and Policy (Νομική Σχολή, Harvard) (2012)
Υπότροφος του German Marshal Memorial Fund (2003)
Υπότροφος στο Γαλλικό Conseild’Etat (Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο της χώρας) (1995)
Υπότροφος Chevening του Βρετανικού Συμβουλίου για μεταπτυχιακή έρευνα στο Ηνωμένο Βασίλειο (1995)
Υπότροφος του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών για μεταπτυχιακή έρευνα στο Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία, Βέλγιο (1992-1994)

Τον Φεβρουάριο του 2016, τοποθετήθηκε από τον πρόεδρο της Νέας ΔημοκρατίαςΚυριάκο Μητσοτάκη στο επταμελές συμβουλευτικό σώμα παρακολούθησης της πορείας σύνταξης του προγράμματος του κόμματος. Αργότερα, τον Οκτώβριο του 2017, έγινε μέλος στο Επιστημονικό Συμβούλιο του Ινστιτούτου Δημοκρατίας “Κωνσταντίνος Καραμανλής”. Την ίδια περίοδο, ορίστηκε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη ως επικεφαλής της ομάδας συμβούλων του κόμματος, αποκτώντας έτσι έναν αναβαθμισμένο ρόλο στη Νέα Δημοκρατία[1].

Στις εκλογές του 2019 εξελέγη βουλευτής επικρατείας με τη Νέα Δημοκρατία[9] και στις 9 Ιουλίου 2019 ορίστηκε Υπουργός Επικρατείας στην Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Την 1η Μαρτίου 2023, ύστερα από την παραίτηση του υπουργού Κώστα Αχ. Καραμανλή, μετά το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη, ο Γεραπετρίτης, με απόφαση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ανέλαβε τις αρμοδιότητες και του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.

Εκλέγεται για πρώτη φορά βουλευτής επικρατείας με την Νέα Δημοκρατία στις εκλογές της 7ης Ιουλίου του 2019 και ορίζεται Υπουργός Επικρατείας.

Στις 2 Μαρτίου 2023 αναλαμβάνει την αρμοδιότητα για θέματα του Υπουργείου Υποδομών & Μεταφορών μετά την παραίτηση Καραμανλή εξαιτίας του σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη.

φωτογραφία Υπουργείο Εξωτερικών

πηγές: www.vouliwatch.gr  el.wikipedia.org,mfa.gr

17.10.2023

Καρπαθιακά Νέα