Γνώμες” το βιβλίο του Θεοδόση Πελεγρίνη κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Παπαζήσης

Γνώμες” το βιβλίο του Θεοδόση Πελεγρίνη κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Παπαζήσης

"Γνώμες" το βιβλίο του Θεοδόση Πελεγρίνη κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Παπαζήσης

Θεοδόσης Ν. Πελεγρίνης, Γνώμες (Εκδόσεις Παπαζήσης, Αθήνα 2021)

«Είναι λάθος να πιστεύομε ότι μπορούμε να ανακαλύψομε τον εαυτό μας στις σχέσεις μας προς τους άλλους. Ο άνθρωπος, γράφει ο Προυστ, δεν είναι ένα κτήριο που μπορεί να δέχεται αλλαγές στην επιφάνειά του και να το χαζεύεις, αλλά είναι ένα δέντρο που ο κορμός του και το φύλλωμά του είναι η έκφραση του αθέατου απέξω χυμού του. Ουδείς μπορεί να βγει έξω από τον εαυτό του … Η μόνη γόνιμη αναζήτηση του εαυτού μας δεν είναι άλλη παρά η ανασκαφή, η κατάδυση, η κάθοδός μας μέσα μας. “Ένδον σκάπτε”, έλεγε ο Στωικός Μάρκος Αυρήλιος”».

Έτσι αρχίσει ο Θεοδόσης Ν. Πελεγρίνης το νέο του βιβλίο Γνώμες, το οποίο αναφέρεται στον άνθρωπο, για τον οποίο έχει λεχθεί ότι δεν είναι ούτε άγγελος ούτε κτήνος, αλλά όταν θελήσει να γίνει άγγελος γίνεται κτήνος –όπως και το αντίστροφο.

Στα 87 συντομότατα κείμενα  –δέκα-δεκατρείς γραμμές το πολύ το καθένα–, από τα οποία αποτελούνται οι Γνώμες, ο συγγραφέας παρουσιάζει με ευθύβολο, λιτό και συνάμα γλαφυρό τρόπο, τις θετικές, φωτεινές όψεις του ανθρώπου, που τον αναδεικνύουν σε ένα χαριτωμένο, άξιο θαυμασμού ον, και τις αρνητικές, σκοτεινές πλευρές του, που τον καθιστούν ένα μίζερο, παμπόνηρο, αποκρουστικό πλάσμα.

πηγή www.streetradio.gr