Ηλίας Αλεξίου, Πρ. Ξεν. Καρπάθου: "Παλικάρια όσοι άνοιξαν τις επιχειρήσεις τους"

Ηλίας Αλεξίου, Πρ. Ξεν. Καρπάθου: "Παλικάρια όσοι άνοιξαν τις επιχειρήσεις τους"

 

Του Μανώλη Δημελλά

Το φετινό καλοκαίρι έμελλε να μοιάζει με ταινία επιστημονικής φαντασίας. Άραγε ποιος να έκανε μια τέτοια πρόβλεψηq αν τον ακούγαμε σίγουρα θα τον πέρναμε για τρελό.

Κι αν στους μεγάλους τουριστικούς προορισμούς παραμιλούν για μελλοντικά σχέδια κι αποφεύγουν τις κουβέντες, η Κάρπαθος στέκει, δίνει τη μάχη της, το παλεύει όπως μπορεί.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία για τον μήνα Ιούλιο το νησί είχε 2.285 αφίξεις στο διεθνές αεροδρόμιο του νησιού. Αυτό το ποσοστό δε φτάνει ούτε το 10% σε σχέση με τις περσινές αφίξεις ! Ο Πρόεδρος των ξενοδόχων Καρπάθου, κ. Ηλίας Αλεξίου, είναι αφοπλιστικός:

“Πάμε για να κρατηθούμε στον τουριστικό χάρτη, ίσως καταφέρουμε να βγάλουμε τα έξοδα μας και να πληρωθούμε, ίσως όχι. Στόχος μας είναι είμαστε ζωντανοί και να μείνουμε μέσα στον τουριστικό χάρτη. Εκείνοι που θα επιλέξουν την Κάρπαθο  να καταλάβουν, πρέπει να νιώσουν, ότι ακολουθούμε το πρωτόκολλο προστασίας από τον κορονοϊο. Κι αυτοί οι ταξιδιώτες, όταν με το καλό επιστρέψουν στον τόπο τους, θα είναι οι καλύτεροι πρεσβευτές της καρπάθου”.

Για το νησί δεν υπάρχει ακριβής αριθμός των κλειστών ξενοδοχείων, υπολογίζουμε ότι περίπου 7.000 είναι οι εγγεγραμμένες νόμιμες κλίνες, στούντιο και ξενοδοχεία. 

Από τις επιχειρήσεις που έχουν ανοίξει η πληρότητα σήμερα, μέσα Αυγούστου, φτάνει σε ποσοστό περίπου 20-25%.

Επίσης δεν ξέρουμε τι γίνεται με τις πτήσεις που απομένουν στον Αύγουστο και εκείνες του Σεπτεμβρίου. Αλλά δεν είναι μόνο οι ακυρώσεις, πρέπει να λάβουμε υπόψιν μας ότι τα αεροπλάνα κάνουν στάση και σε άλλα νησιά της Δωδεκανήσου και  τα πακέτα είναι λιγότερα. Επίσης μιλάμε για ταξιδιώτες που έχουν only flight. 

Ο πρόεδρος των ξενοδόχων μας δίνει μια διαφορετική διάσταση της πραγματικότητας, υπογραμμίζει ότι όσοι άνοιξαν αψήφησαν τις δυσκολίες και “φτύνουν αίμα”, όπως λέει χαρακτηριστικά, για την προστασία των ίδιων και των πελατών τους. 

Το μήνυμα του δεν αφορά μόνο τους ξενοδόχους:

“Πρέπει να ακολουθούμε πιστά τους κανόνες. Η κατά γράμμα τήρηση των πρωτόκολλων είναι η εγγύση ότι δεν θα αντιμετωπίσουμε πρόβλημα. Ξέραμε ότι είναι μια χαμένη σεζόν, όμως οφείλουμε να παλέψουμε για το αύριο των παιδιών μας. Πρώτα από όλα είναι η υγεία, αυτό δεν το συζητάμε. Όλοι εμείς που ζούμε πάνω σε ετούτο το βράχο οφείλουμε να κάνουμε ότι λέει ο νόμος στο 100% κι αυτό ίσως είναι λίγο. Δεν υπάρχει, δεν πρέπει να υπάρχει, καμιά ανοχή σε θέματα προστασία από την πανδημία”. 

Κάπως έτσι είναι τα πράγματα και στις επιχειρήσεις εστίασης, μάλιστα άνθρωπος της αγοράς τόνιζε ότι υπάρχουν κάποια μαγαζιά που κυριολεκτικά κάθε μέρα μπαίνουν μέσα! Μένουν ανοιχτά, κρατούν τους υπαλλήλους τους και ελπίζουν στο επόμενο καλοκαίρι.