Υποψήφιος για Κρατικό βραβείο Λογοτεχνίας 2022 ο Μηνάς Βιντιάδης!

Υποψήφιος για Κρατικό βραβείο Λογοτεχνίας 2022 ο Μηνάς Βιντιάδης!

Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού ανακοίνωσε τις Βραχείες Λίστες των Κρατικών Λογοτεχνικών Βραβείων 2022 (για τις εκδόσεις 2021), των Κρατικών Βραβείων Λογοτεχνικής Μετάφρασης (εκδόσεις 2021) και των Κρατικών Βραβείων Παιδικού Βιβλίου 2022 (εκδόσεις 2021) σε εφαρμογή της νομοθεσίας που διέπει τον θεσμό των Κρατικών Λογοτεχνικών Βραβείων (Ν. 3905/2010 -Άρθρο 40).

Στις Βραχείες Λίστες Κρατικών Βραβείων Παιδικού Βιβλίου 2022 (Εκδόσεις 2021) και στην κατηγορία Βραβείο Βιβλίου Γνώσεων για Παιδιά συμπεριλαμβάνεται ως υποψήφιο και το «Μια μέρα με τον Μπετόβεν», εκδ. Ελληνοεκδοτική του Μηνά Βιντιάδη, σε εικονογράφηση Ράνια Ηλιάδου!

Ο δημοσιογράφος και συγγραφέας (ενηλίκων) Μηνάς Βιντιάδης φέρνει με μια ευχάριστη μυθοπλαστική ιστορία γνώσεων τον μεγάλο μουσουργό -μήπως τον μεγαλύτερο;-Λούντβιχ βαν Μπετόβεν στο βλέμμα των παιδιών.

Ήρωάς του είναι ένα παιδί που θαυμάζει τον Μπετόβεν, ο Ορέστης, ο οποίος συναντιέται μέσω ονείρου με τον μουσουργό κι εκείνος ξεκινά να ξετυλίγει την πολύ ενδιαφέρουσα ζωή του: τα παιδικά του χρόνια, οι άνθρωποι που τον καθόρισαν ως άνθρωπο και ως συνθέτη, τα έργα του, τη γνωριμία του με τους σπουδαίους Μότσαρτ και Χάιντν, το κρυολόγημα που έγινε πρόβλημα στην ακοή του, η ζωή του χωρίς να ακούει, οι συμφωνίες του, ο θυμός του για το κοινό όταν δεν τον κατανοούσε.

Αυτή η επιλογή του συγγραφέα δημιουργεί ουσιαστικά ένα διαλογικό βιβλίο γνώσεων με την γνώση να παρέχεται μέσω αυτής της έμμεσης αφηγηματικής τεχνικής όπου ο Μπετόβεν αποκαλύπτει και αφηγείται στον Ορέστη τα πάντα γύρω από τη ζωή του. Ουσιαστικά ο Ορέστης είμαστε όλοι εμείς, που ρωτάμε, που θέλουμε να γνωρίσουμε όσο καλύτερα γίνεται τον μεγάλο μουσουργό.

Το βιβλίο διαβάζεται με μεγάλο ενδιαφέρον, καθώς η στρωτή του αφήγηση και η ζωντάνια του τού δίνουν τη μορφή ενός ντοκουμέντου για μικρούς και μεγάλους.

Στο τέλος περιλαμβάνεται Λεξικό μουσικών όρων καθώς και Λεξικό Συνθετών και Λογοτεχνών οι οποίοι αναφέρονται εντός του βιβλίου.

Η έγχρωμη εικονογράφηση είναι της Ράνιας Ηλιάδου.

Για αναγνώστες από 7 περίπου ετών.

Εκδόσεις Ελληνοεκδοτική.

Με μια ματιά (από τη σελίδα elniplex.com)

  • Ήρωάς του είναι ένα παιδί που θαυμάζει τον Μπετόβεν, ο Ορέστης, ο οποίος συναντιέται μέσω ονείρου με τον μουσουργό κι εκείνος ξεκινά να ξετυλίγει την πολύ ενδιαφέρουσα ζωή του. Αυτή η επιλογή του συγγραφέα δημιουργεί ουσιαστικά ένα διαλογικό βιβλίο γνώσεων με την γνώση να παρέχεται μέσω αυτής της έμμεσης αφηγηματικής τεχνικής. Το βιβλίο διαβάζεται με μεγάλο ενδιαφέρον, καθώς η στρωτή του αφήγηση και η ζωντάνια του τού δίνουν τη μορφή ενός ντοκουμέντου για μικρούς και μεγάλους.

Το Soundtrack του βιβλίου

Beethoven – Moonlight Sonata (FULL)

Symphony No. 9 ~ Beethoven

Beethoven’s 5th Symphony

Beethoven – 7th Symphony – 2nd movement

 TAYTOTHTA
Τίτλος: Μια μέρα με τον Μπετόβεν
Συγγραφέας: Μηνάς Βιντιάδης
Εικονογράφος: Ράνια Ηλιάδου
Εκδόσεις: Ελληνοεκδοτική, Απρίλιος 2021
Επιμέλεια: Γιώτα Γκότση
Γραφιστική επιμέλεια: Σταυρούλα Κυρίτση
Σελίδες: 80
Μέγεθος: 15 Χ 22
ISBN: 978-960-563-388-2