11 Δωδεκανήσιοι στο εδώλιο σε υπόθεση «μαμούθ» διακίνησης ναρκωτικών

11 Δωδεκανήσιοι στο εδώλιο σε υπόθεση «μαμούθ» διακίνησης ναρκωτικών

Για 11η φορά θα συνεδριάσει την Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2023 το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Πειραιώς για να αποφανθεί στην πολύκροτη υπόθεση με 39 κατηγορούμενους για διακίνηση μεγάλων ποσοτήτων κοκαΐνης και κάνναβης στην Αττική, στην Κάρπαθο και στην Κάσο.

Αύριο αναμένεται συγκεκριμένα να αγορεύσει η Εισαγγελέας της έδρας ενώ παραμένει άγνωστο αν θα υπάρξει η ετυμηγορία του δικαστηρίου.
Πρόκειται για το κύκλωμα ναρκεμπόρων, που εξάρθρωσε η Οικονομική Αστυνομία σε συνεργασία με την Δίωξη Ναρκωτικών Αττικής.

Εμπλεκόμενοι είναι 11 άτομα από τα Δωδεκάνησα και συγκεκριμένα ένας 34χρονος που γεννήθηκε στην Αθήνα και διαμένει στην Κάρπαθο, ένας 40χρονος που γεννήθηκε στις ΗΠΑ και διαμένει στην Κάρπαθο, ένας 29χρονος που γεννήθηκε στην Αθήνα και διαμένει στην Κάρπαθο, ένας 27χρονος που γεννήθηκε στην Ρόδο και διαμένει στην Κάρπαθο, ένας 45χρονος που γεννήθηκε στην Αθήνα και διαμένει στην Κάρπαθο, ένας 28χρονος που γεννήθηκε και διαμένει στην Κάρπαθο, ένας 51χρονος που γεννήθηκε στην Αυστραλία και διαμένει στην Κάρπαθο, ένας 37χρονος που γεννήθηκε και διαμένει στην Ρόδο, ένας 34χρονος που γεννήθηκε στις ΗΠΑ και διαμένει στην Κάρπαθο, ένας 37χρονος που γεννήθηκε στον Πειραιά και διαμένει στην Κάρπαθο κι ένας 30χρονος που γεννήθηκε στην Αθήνα και διαμένει στην Κάσο.

Οι 9 από τους 39, που είναι και οι κύριοι κατηγορούμενοι, φέρονται σε μη επακριβώς προσδιορισμένο χρόνο, αλλά τουλάχιστον από την 7η Δεκεμβρίου του 2020, να συγκρότησαν από κοινού εγκληματική οργάνωση, επιχειρησιακά δομημένη και με διαρκή δράση, στην οποία εντάχθηκαν, κατά περίπτωση και με διαφορετικούς ρόλους με σκοπό την παράνομη διακίνηση ναρκωτικών ουσιών, ήτοι αγορά, αποθήκευση, πώληση, προσφορά, διανομή, διάθεση, αποστολή, παράδοση, παρακατάθεση, κατοχή, παρασκευή και νόθευση ναρκωτικών ουσιών, ενώ η δράση και η συμμετοχή των προαναφερόμενων προσώπων στην οργάνωση ποικίλλει.

Κεντρικό-συνδετικό ρόλο στην οργάνωση φέρεται ότι είχε ένας 50χρονος κάτοικος Πειραιώς, ο οποίος προμηθεύονταν από μέλη της οργάνωσης ναρκωτικές ουσίες, διαφόρων ειδών, προσδιοριζόμενες τουλάχιστον σε κοκαΐνη και κάνναβη και εν συνεχεία τις διακινούσε με άλλα μέλη του εγκληματικού δικτύου σε Κάρπαθο και Κάσο.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες της ΕΛ.ΑΣ. κάθε δέκα ημέρες οι προμηθευτές από την Αθήνα έστελναν στους διακινητές στο νησί, δέμα με ναρκωτικά αξίας 5.000 ευρώ. Όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα οι διακινητές αγόραζαν το 1 γραμμάριο κοκαΐνης προς 80 ευρώ και το πωλούσαν στους χρήστες 100 ευρώ. Στην πολυσέλιδη δικογραφία περιλαμβάνονται οι κωδικές ονομασίες που χρησιμοποιούσαν τα μέλη της οργάνωσης, τα οποία συνεχώς άλλαζαν τις λέξεις με τις οποίες αποκαλούσαν την κοκαΐνη και το χασίς.

Στις τηλεφωνικές τους συνομιλίες ονόμαζαν τα ναρκωτικά «Λέο», «κούκου», «μαρούλι», «λουκούμι», «αλβανικό», «λάμπες», «πρίζες», «κρασί», «σερβιτόρα», «κόρη», «χαλίκι», «λίπασμα», «λαμπάκια», «ανταλλακτικά», «σακούλες», «ρούχα», «υδραυλικά», «σωλήνας», «ροφός», «ηλιέλαιο», «κατσίκια», «καλώδιο».
Μάλιστα, το κάθε μέλος είχε το δικό του προσωνύμιο: Βοσκός, ψαράς, μουσικός, γάτος, βουτηχτής, μικρός, γωνιακός, μαθητής.

Οι αστυνομικοί συνέλαβαν εννέα Έλληνες, ανάμεσά τους τον αρχηγό και την σύζυγό του.
Κατά την αστυνομική επιχείρηση εντοπίστηκαν τρία εργαστήρια υδροπονικής καλλιέργειας δενδρυλλίων κάνναβης, ενώ κατασχέθηκαν ποσότητες κάνναβης.

Τα αρχηγικά μέλη της οργάνωσης διαχειρίζονταν διαμερίσματα πολυκατοικιών στον Πειραιά, τα οποία είχαν εκμισθώσει είτε στο όνομά τους είτε σε τρίτα άτομα, και τα επισκέπτονταν σχεδόν καθημερινά, κυρίως τις βραδινές ώρες.

Τις ποσότητες κάνναβης και κοκαΐνης που προορίζονταν για διακίνηση, τις προμήθευαν σε μέλος με κεντρικό ρόλο, ο οποίος με τη σειρά του φρόντιζε, μέσω άλλων μελών, να τις συσκευάζει μέσα σε άλλα είδη (μικρές συσκευές, λάμπες, πρίζες κ.λπ.). Στη συνέχεια μεταφέρονταν με μεταφορική εταιρεία στην Κάρπαθο.
Για να αποφύγουν τον εντοπισμό τους, στα δέματα ανέγραφαν διαφορετικά – ψευδή στοιχεία αποστολέα και παραλήπτη, ενώ παράλληλα φρόντιζαν να μην αποκαλύπτεται το περιεχόμενο των συσκευασιών (ψεκασμός και κάλυψη με μαύρο φιλμ), χρησιμοποιώντας και κώδικα επικοινωνίας για το είδος και τις διακινούμενες ποσότητες.

Σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στους χώρους καλλιέργειας, σε οικίες και οχήματα μελών της εγκληματικής οργάνωσης, μεταξύ άλλων, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:
• Πλήρης εξοπλισμός υδροπονικής καλλιέργειας κάνναβης, τριών εργαστηρίων
υδροπονικής καλλιέργειας κάνναβης.
• 5 κιλά και 75 γραμμάρια ακατέργαστης κάνναβης.
• 160 γραμμάρια κατεργασμένης κάνναβης.
• 37 δενδρύλλια υδροπονικής καλλιέργειας.
• 15 κορμοί δενδρυλλίων κάνναβης πλήρως αποψιλωμένοι.
• 146,8 γραμμάρια κοκαΐνης και 74 δισκία ecstasy.
• Μικροποσότητες ecstasy και μεθαμφεταμίνης.
• Ποσό 11.935 ευρώ, μοτοσικλέτα, 16 κινητά τηλέφωνα και 2 φορητοί ηλεκτρονικοί υπολογιστές.
Την υπόθεση χειρίζονται στα Δωδεκάνησα οι δικηγόροι κ.κ. Μηνάς Τσέρκης και Κώστας Διακονής.

15.2.2023

Πηγή:www.dimokratiki.gr