Προβληματισμοί του Σ. Πεταλά για την υπουργοποίηση του κ. Γ. Γεραπετρίτη

Προβληματισμοί του Σ. Πεταλά για την υπουργοποίηση του κ. Γ. Γεραπετρίτη

Γράφει ο Σ. Πεταλάς

Επικοινωνιακά ο κ. Δένδιας στο ΥΠΕΘΑ αντισταθμίζει τον κ. Γεραπετρίτη στο ΥΠΕΞ.
Στην ουσία όμως;

Ουδείς αμφισβητεί ότι ο πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης σίγουρα έχει το δικαίωμα και το προνόμιο να ορίζει τη σύνθεση της κυβέρνησής του. Το ορίζει το Σύνταγμα και πολιτικά η νωπή ισχυρή εντολή του εκλογικού σώματος.

Όμως η τοποθέτηση του Σημιτικού κ. Γεραπετρίτη στο ΥΠΕΞ δικαιολογημένα μας δημιουργεί ανησυχίες. Δεν είναι προκατάληψη ή καχυποψία εξαιτίας του ενδοτισμού που αποπνέει η σημιτική σχολή σκέψης.

Το 2020, στο απόγειο των τουρκικών προκλήσεων με διεξαγωγή ερευνών εντός Ελληνικής υφαλοκρηπίδας, ο τότε υπουργός Επικρατείας κ. Γεραπετρίτης είχε προβεί στις γνωστές δηλώσεις για κόκκινη γραμμή στα 6 νμ. Δηλώσεις που είχαν αναγκάσει τον τότε ΥΠΕΞ κ. Δένδια να πάρει αποστάσεις σύμφωνα και με τη φιλοκυβερνητική εφημερίδα «Παραπολιτικά».

Αντίστοιχα και ο γνωστός φιλοκυβερνητικός δημοσιογράφος κ Καψής, αν και κάλυψε γενικά τον κ. Γεραπετρίτη είχε αναγκαστεί να του ασκήσει κριτική. Είχε αρθρογραφήσει, λέγοντας τα προφανή. Αν και αυτονόητες οι δηλώσεις Γεραπετρίτη, λόγω χρονικής συγκυρίας έδιναν μήνυμα ανοχής στην Τουρκία.

Η τοποθέτηση του κ. Δένδια στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας είναι ένα επικοινωνιακό αντίβαρο αλλά σίγουρα όχι θεσμικό. Ο κ. Γεραπετρίτης όταν ακόμη ήταν υπουργός Επικρατείας σύμφωνα με αποκαλύψεις από την εφημερίδα «Εστία» και «Καθημερινή» είχε κινηθεί εξωθεσμικά. Είχε συναντηθεί με τον Τούρκο Πρέσβη στην οικία του στην Αθήνα. Από την πλευρά μας, ελπίζουμε, οι ανησυχίες μας αν και δικαιολογημένες, να μην επαληθευτούν.

Να μην αποτελεί επιδίωξη να οδηγηθούμε σε Χάγη με όρους εθνικής αυτοχειρίας. Δηλαδή, με χωρικά ύδατα στα 6 νμ και συνυποσχετικό που θα προδιαγράφει την ικανοποίηση των τουρκικών διεκδικήσεων… Το θετικό είναι, ότι με την παρούσα σύνθεση της Βουλής, δεν ευνοούνται υποχωρήσεις έστω και μέσω Χάγης.
Ευχόμαστε από καρδιάς ο κ. Γεραπετρίτης να αποδειχθεί εθνικά αντάξιος της θέσης του ΥΠΕΞ. Ειδικά τώρα που ο Τούρκος ομόλογός του είναι ο πρώην αρχηγός των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών κ. Φίνταν.

Υ.Γ. Τουλάχιστον, μας ανακούφισε, κόντρα στις διαρροές, η μη υφυπουργοποίηση στο ΥΠΕΞ του βουλευτή Σερρών της ΝΔ κ. Χατζηβασιλείου. Γνωστού ως διεθνολόγου με διδακτορικό στο κυπριακό με καθηγήτρια τη Συριζαία κ. Αναγνωστοπούλου.
Την υφυπουργό εξωτερικών των Πρεσπών…

πηγή www.rodiaki.gr