Κακοκαιρία "Ελπίδα". Ίσως χιονίσει και στην Κάρπαθο!

Κακοκαιρία "Ελπίδα". Ίσως χιονίσει και στην Κάρπαθο!

Η κακοκαιρία Ελπίδα βρίσκεται προ των πυλών της χώρας μας και μαζί της προγιγνώσκεται πως «κουβαλάει» χιονοπτώσεις και τσουχτερό κρύο που αναμένεται να εξαπολύσει σε σχεδόν ολόκληρη την ελληνική επικράτεια.

Στο σημερινό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ3, ο Σάκης Αρναούτογλου ενημέρωσε τους τηλεθεατές ότι ο προγνωστικός χάρτης που αφορά στην ερχόμενη Κυριακή «δεν είναι ένας συνηθισμένος προγνωστικός χάρτης. Είχα πάρα πολλά χρόνια να δω έναν χάρτη με χιονοπτώσεις έως και τη νότια νησιωτική χώρα.

Γενικά, αυτός ο χιονιάς φαίνεται να επηρεάζει κυρίως την περιοχή του Αιγαίου γύρω από το πέλαγος και τα περισσότερα προγνωστικά στοιχεία θέλουν τα χιόνια να εντοπίζονται την Κυριακή από τη Λήμνο, από τις Σποράδες, αρκετά θα είναι στην Εύβοια, αλλά κυρίως στις Κυκλάδες και θα φτάσουν μέχρι και σε περιοχές με πολύ χαμηλά υψόμετρα, στην Κρήτη κυρίως.

Ίσως χιονίσει και στην Κάρπαθο, στις ορεινές-ημιορεινές περιοχές, και σε περιοχές του νοτιοανατολικού νησιωτικού κομματιού του Αιγαίου, μέχρι και τα ορεινά-ημιορεινά τμήματα της Ρόδου, δεν αποκλείεται να δούμε κάποιες νιφάδες -αρκετά πυκνές- χιονιού κατά τη διάρκεια της Κυριακής.

Στο Αιγαίο θα εντοπίζονται τα περισσότερα φαινόμενα. Γύρω από αυτήν την ένταση των χιονοπτώσεων θα υπάρχουν και κάποια σύννεφα τα οποία δεν αποκλείεται και σε περιοχές της ανατολικής-βορειοανατολικής Αττικής να φτάσουν και να δίνουν κάποιες -πιο τοπικές όμως- χιονοπτώσεις.

Στην υπόλοιπη χώρα θα έχει ένα τσουχτερό κρύο, ένας βοριά παγερός, πραγματικά, πολύ κρύος, ο οποίος θα φτάνει τα 7 με 8 μποφόρ στα νότια, τα 5 με 6 μποφόρ στα δυτικά· ίσως και σε κάποιες ορεινές περιοχές των Επτανήσως πρόσκαιρα χιονίσει για λίγο, πρόσκαιρα και όχι κάτι παραπάνω».

«Πολλά χρόνια είχα να δω τέτοια εξέλιξη»

Πολλά χρόνια είχα να δω τέτοια χιονο-εξέλιξη επισημαίνει παράλληλα ο μετεωρολόγος και προσθέτει ότι θα ασπρίσουν τα αιγαιοπελαγίτικα νησιά.

Αναλυτικότερα, ο μετεωρολόγος της δημόσιας τηλεόρασης υπογραμμίζει σε δημοσίευσή του στον προσωπικό λογαριασμό του στο Facebbok τα εξής:

«Ο επερχόμενος χιονιάς φαίνεται να δείχνει μια ιδιαίτερη προτίμηση στα αιγαιοπελαγίτικα νησιά από την Κυριακή, σύμφωνα και μετα σημερινά προγνωστικά στοιχεία, όπως σας είπα και τις προηγούμενες ημέρες!

Πολλά χρόνια είχα να δω μια τέτοια χιονο-εξέλιξη από τα προγνωστικά μοντέλα, πραγματικά!!

Την ερχόμενη Κυριακή, 23/1/2022, το χρώμα το λευκό, που υποδηλώνει μεγάλη πιθανότητα για χιονοπτωση, πιάνει όπως βλέπετε τα περισσότερα νησιά του Αιγαίου μέχρι και τη θάλασσα αλλά και τις περισσότερες περιοχές της Κρήτης και τα βόρεια Δωδεκάνησα με πολύ χαμηλό υψόμετρο!!!

Θα την κρατήσω οπως και να’χει για αρχείο!

Για να δούμε αν θα επιμείνουν και τα αυριανά προγνωστικά στοιχεία σ’ αυτήν την κατά τ’άλλα πολύ πιθανή εξέλιξη!».

 

πηγή www.ieidiseis.gr

φωτογραφία Αρχείου