Η Κάσος του ΜΑΝΔΡΑΓΟΡΑ (μέρος Α΄)

Η Κάσος του ΜΑΝΔΡΑΓΟΡΑ (μέρος Α΄)

Ναι, είναι γεγονός! Ήρθαν και αυτή την εβδομάδα στο ΠΑΝΤΟΠΩΛΕΙΟ μας τα περίφημα κασιώτικα ντολμαδάκια μας.

Όλοι ξέρετε πόσο αγαπάμε το κεφάλαιο «ΝΤΟΛΜΑΣ» στον ΜΑΝΔΡΑΓΟΡΑ. Ψάχνουμε πάντα για τα ωραιότερα ντολμαδάκια και γενικά για τα καλύτερα «τυλιχτά» μερακλίδικα, (μπελαλίδικα), μεζεδοφαγάκια – σε αμπελόφυλλα, σε λαχανόφυλλα, σε κολοκυθοκοανθούς. Και με λογιών λογιών γεμίσεις. Από τα κλασικά γιαλαντζί μέχρι ό,τι άλλο έχει γεννήσει στους αιώνες η παράδοση ή η φαντασία καταξιωμένων κυράδων της Κουζίνας.

Κάποια, βέβαια, τα βρίσκετε σχεδόν πάντα στον ΜΑΝΔΡΑΓΟΡΑ. Κάποια, όμως, δεν τα φέρνουμε και τόσο συχνά. Και ο λόγος είναι γιατί εδώ, στον ΜΑΝΔΡΑΓΟΡΑ, θα βρείτε μόνο χειροποίητους εκλεκτούς ντολμάδες, με αγνά υλικά και ποτέ τυποποιημένους. Αυτό σημαίνει δυσκολία να τους φέρουμε από μακριά και δυσκολία να τους διατηρήσουμε για πολύ ή ακόμα και για να φέρουμε πολλούς.

Μια τέτοια περίπτωση είναι τα κασιώτικα ντολμαδάκια. Οι «ντουρμάες» των γιορτών, των γάμων, των πανηγυριών. Μικρούλια, τόσα δα, κομμάτι της τέχνης και της γοητείας τους, το ίδιο το μέγεθός τους! Φανταστείτε, ένα αμπελόφυλλο, για να χρησιμοποιηθεί, κόβεται στα 2 και, συχνότερα, στα 3, ιδίως αν πρόκειται για φύλλο μεγάλο. Τυλίγεται δε σε σχήμα σχεδόν τριγωνικό.

Τα κασιώτικα ντολμαδάκια αποτελούν συμβολικό πιάτο του μικρού νησιού του νοτιοανατολικού Αιγαίου, πέρα στο Καρπάθιο Πέλαγος, εκεί, ανάμεσα σε Κρήτη και Κάρπαθο (δίπλα ακριβώς στην Κάρπαθο και κάπου στη βορεινή δεξιά πλευρά της Κρήτης). Ένα νησί που, παρά το μέγεθός του, φημίζεται για την υπέροχη κουζίνα του και τις ντόπιες συνταγές του – φημίζεται και για τη ναυτική του παράδοση, με ένα σημαντικό αριθμό οικογενειών εφοπλιστών να κατάγονται από ‘κει. Αμέ! Να τα λέμε κι αυτά. Μικρό νησί που «δεν το πιάνει το μάτι σου», αλλά με άξιους ανθρώπους. Και καταπληκτικά φαγητά και προϊόντα που φυσικά… πιάνει το Μάτι της γευστικής αναζήτησης του ΜΑΝΔΡΑΓΟΡΑ!

Εκεί, λοιπόν, συχνά, σερβίρουν τα ντολμαδάκια αυτά με πιλάφι. Βλέπετε το μεγάλο χαρακτηριστικό τους είναι ότι περιέχουν και κιμά. Κι έτσι έχουμε ένα πολύ νόστιμο πιάτο. Μια άλλη μεγάλη ιδιαιτερότητά τους σε σχέση με άλλους ντολμάδες, είναι ότι περιέχουν βούτυρο. Γι΄αυτό είναι ακόμα πιο νόστιμα όταν τα τρώμε χλιαρά (οι πολύ μερακλήδες, αν δεν τα καταναλώσουν την ίδια μέρα και τα διατηρήσουν στο ψυγείο, τα ζεσταίνουν σε μπενμαρί πριν το σερβίρισμα).

Τώρα, η σπουδαία διαφορά πάντα στον ΜΑΝΔΡΑΓΟΡΑ: τα ντολμαδάκια που φέρνουμε είναι απολύτως παραδοσιακά και απολύτως… κασιώτικα! Με κιμά από ζώα που εκτρέφονται στην Κάσο. Με βουτυράκι ντόπιο, αγνό, από το τυροκομείο της Κάσου. Με αμπελόφυλλα και αυτά μόνο από την Κάσο. Και, εννοείται, τυλιγμένα από τα επιδέξια χέρια Κασιωτών. Κάτι λένε όλα αυτά για την ποιότητα, τη νοστιμιά, τη μοναδικότητά τους, σωστά;*

Σήμερα, λοιπόν, μπορείτε να τα βρείτε στο ΠΑΝΤΟΠΩΛΕΙΟ μας. Για πόσες μέρες ακόμα, άγνωστο. Είπαμε, έρχονται λίγα λίγα. Αν αξίζει να τα δοκιμάσετε; Αναλογιζόμενος κάποιος την ποιότητα των υλικών τους, τον «ταχυδακτυλουργικό» τρόπο με το οποίο τυλίγονται και από πόσο μακριά έρχονται, ε, ναι, αξίζει πραγματικά.

* Φιλική συμβουλή που μας έδωσαν πελάτες που τα δοκίμασαν: για τα ντολμαδάκια αυτά, η μοιρασιά δεν θέλει μόνο μέτρηση. Θα χρειαστεί… αναμέτρηση!!!

#Κάσος #κασιώτικεςνοστιμιές #κασιώτικηκουζίνα #Κασιώτικαπροϊόντα #ηκασιώτικηκουζίναστονΜΑΝΔΡΑΓΟΡΑ #κασιώτικαντολμαδάκια #κασιώτικοςντουρμάς #ντολμαδάκιαμεκιμά #ντολμαδάκιαπαραδοσιακάτηςΚάσου #ντολμαδάκια #ντολμαδάκιαστονΜΑΝΔΡΑΓΟΡΑ #ΜΑΝΔΡΑΓΟΡΑΣμεαυθεντικέςγεύσειςαπόόλητηνΕλλάδα #ΜΑΝΔΡΑΓΟΡΑΣγεύσηκαιπαράδοση #τοΜάτιτηςγευστικήςαναζήτησης

Αυτή είναι η Κάσος του ΜΑΝΔΡΑΓΟΡΑ. Της γεύσης και την παράδοσης. Μακρινή αλλά τόσο ιδιαίτερη και αγαπημένη, που ένα αφιέρωμα σε αυτήν, δεν είναι αρκετό. Αύριο, θα σας ταξιδέψουμε και πάλι εκεί, με άλλα προϊόντα και νοστιμιές της…

πηγή μανδραγόρας facebook

28.2.2024Καρπαθιακά Νέα