ΚΚΕ Τ.Ε. ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ: Τιμάμε το Πολυτεχνείο συνεχίζοντας τους αγώνες

ΚΚΕ Τ.Ε. ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ: Τιμάμε το Πολυτεχνείο συνεχίζοντας τους αγώνες

49 χρόνια μετά τον ηρωικό φοιτητικό και εργατικό-λαϊκό ξεσηκωμό του Πολυτεχνείου το σύνθημα «Ψωμί – Παιδεία – Ελευθερία» παραμένει τραγικά επίκαιρο.

Αν και πέρασε μισός αιώνας επιστημονικών-τεχνικών επιτευγμάτων, η ικανοποίηση όλων των σύγχρονων αναγκών των εργατικών-λαϊκών δυνάμεων συνεχίζει να σκοντάφτει στο γεγονός ότι οι καπιταλιστές συνεχίζουν να έχουν στα χέρια τους την ιδιοκτησία των σύγχρονων μέσων παραγωγής, την οργάνωση της παραγωγής και γενικότερα της οικονομίας και της κοινωνίας.

Ο λαός μας αντίθετα σήμερα μαστίζεται από οικονομικές κρίσεις, ζει σε συνθήκες ενεργειακής φτώχειας, πληθωρισμού, ανεργίας, μείωσης του βιοτικού του επιπέδου, επιδρομής των επιχειρηματικών συμφερόντων ενάντια στη δημόσια υγεία και παιδεία, διόγκωσης του θεσμικού πλαισίου και των πολυπλόκαμων μηχανισμών καταστολής των αγώνων των εργαζομένων και της νεολαίας.

Το ίδιο τραγικά επίκαιρα παραμένουν τα συνθήματα «Έξω αι ΗΠΑ», «Έξω το ΝΑΤΟ», που κοσμούσαν τις πύλες του Πολυτεχνείου, στη διάρκεια του τριήμερου ξεσηκωμού, δίνοντας το αντιιμπεριαλιστικό περιεχόμενο των κινητοποιήσεων.

Οι λαοί ήδη βιώνουν τις εφιαλτικές συνέπειες των συγκρούσεων των καπιταλιστών για το μοίρασμα των πλουτοπαραγωγικών πηγών, των δρόμων μεταφοράς ενέργειας και εμπορευμάτων, των αγορών και των σφαιρών επιρροής.

Με την σύμφωνη γνώμη όλων των αστικών δυνάμεων η χώρα μας εμπλέκεται ολοένα και περισσότερο στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς για να αναβαθμίζονται και να ισχυροποιούνται τα καπιταλιστικά συμφέροντα, μετατρέποντας τη χώρα μας σε μαγνήτη της επιθετικότητας των αντίπαλων ιμπεριαλιστικών ενώσεων.

Ο ξεσηκωμός του Πολυτεχνείου διδάσκει ότι στο δρόμο του ανυποχώρητου, μαζικού αγώνα γράφεται η Ιστορία, ανατρέπεται ο αρνητικός συσχετισμός, κερδίζεται το δίκιο, ενάντια στην αναμονή και τις ψευδαισθήσεις ότι με «κινήσεις κορυφών» μπορεί να βελτιωθούν οισυνθήκες ζωής του λαού και της νεολαίας.

Το ΚΚΕ στέκεται με απεριόριστο σεβασμό και τιμά σήμερα όλους τους κομμουνιστές και τους άλλους ριζοσπάστες αγωνιστές που διώχτηκαν πολύτροπα, που βασανίστηκαν στα μπουντρούμια της ΕΑΤ-ΕΣΑ και αλλού, που φυλακίστηκαν και εξορίστηκαν, που προσέφεραν ακόμα και τη ζωή τους στο εργατικό-λαϊκό κίνημα.

Καταδικάζουμε την απαράδεκτη δίωξη στρατευμένου στη Ρόδο, ο οποίος με θάρρος εξέφρασε, όπως και έχει κάθε δικαίωμα, τη φιλειρηνική άποψή του ενάντια στην εμπλοκή της χώρας στον πόλεμο.

Απαιτούμε να σταματήσει η δίωξη εδώ και τώρα, καθώς και να του εξασφαλιστούν όλα τα δικαιώματα που έχει για την υπεράσπισή του.

Ο εορτασμός του Πολυτεχνείου σήμερα είναι ένας ακόμη κρίκος στην εργατική – λαϊκή πάλη και διεκδίκηση, πολύ περισσότερο σήμερα που δυναμώνει η ανάγκη του αγώνα ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και στη συμμετοχή -με κάθε και με οποιονδήποτε τρόπο- της χώρας μας σε αυτόν.

Το Πολυτεχνείο ζει.

16.11.2022

Καρπαθιακά Νέα