ΚΚΕ: Επαναφορά 13ου και 14ου μισθού και σύνταξης. Κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη λαϊκής κατανάλωσης

ΚΚΕ: Επαναφορά 13ου και 14ου μισθού και σύνταξης. Κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη λαϊκής κατανάλωσης
Για δεύτερη φορά μέσα σε 15 μέρες η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ επαναφέρει στη Βουλή τις τροπολογίες που προβλέπουν την επαναφορά και καταβολή του 13ου και 14ου μισθού και σύνταξης στους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους (Δώρο Χριστουγέννων και Πάσχα), όπως και την κατάργηση του ΦΠΑ σε τρόφιμα, είδη λαϊκής κατανάλωσης, καύσιμα, Ενέργεια κ.λπ., συνεχίζοντας να απαιτεί να δοθεί, εδώ και τώρα, μία μικρή ανάσα στον λαό, που βογκά από την αβάσταχτη ακρίβεια και την ενεργειακή και όχι μόνο φτώχεια.

Το ΚΚΕ είχε καταθέσει τις ίδιες τροπολογίες στη Βουλή την 1η Δεκέμβρη στο νομοσχέδιο που προέβλεπε την επέκταση της εθελοντικής φορολογίας εφοπλιστών και μερικά ακόμα δωράκια εκατοντάδων εκατομμυρίων σε άλλους στρατηγικούς επενδυτές, για να απορριφθούν πανηγυρικά από ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και τα άλλα αστικά κόμματα, την ίδια ακριβώς στιγμή που διαγκωνίζονταν ποιος είναι περισσότερο χρήσιμος για όλους αυτούς τους …«αναξιοπαθούντες» ομίλους.

Τώρα οι τροπολογίες κατατέθηκαν στο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας με τίτλο «Ολοκληρωμένο Σύστημα Παροχής Ανακουφιστικής Φροντίδας – Ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού COVID-19 και την προστασία της δημόσιας υγείας και άλλες επείγουσες ρυθμίσεις».

Στο νομοσχέδιο δηλαδή που η κυβέρνηση της ΝΔ θα συμπεριλάβει τα pass κοροϊδίας, αυτήν τη φορά ως «κουπόνια» φαγητού, ύψους 22 – 40 ευρώ, που έρχονται να προστεθούν στα «καλάθια» της απάτης.

Αντίστοιχα ο ΣΥΡΙΖΑ έχει εξαγγείλει ότι θα καταθέσει τροπολογία που θα προβλέπει την καταβολή της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης των 600 ευρώ, πέρα από τους ενστόλους και σε άλλους εργαζόμενους, που βεβαίως, χωρίς κανείς να διαφωνεί με την καταβολή του, είναι σαφές ότι δεν μπορεί να αποτελέσει απάντηση στη φτώχεια που φουσκώνει αφού ούτε καν «ακουμπά» τα όσα τσακίζουν το λαϊκό εισόδημα.

Αλλωστε κοινή συνισταμένη των προτάσεων των ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, πέρα από το γεγονός ότι πρόκειται για ψίχουλα, που αναδιανέμουν τη φτώχεια, αφού θα πληρωθούν από τους φτωχούς στους φτωχότερους, είναι ότι δεν αγγίζουν την κερδοφορία των ομίλων που έχει «χτυπήσει» κόκκινο.

Στον αντίποδα, οι τροπολογίες του ΚΚΕ έχουν ως προϋπόθεση να βάλει το κεφάλαιο το χέρι στην τσέπη, γι’ αυτό και απορρίπτονται κάθε φορά μετά βδελυγμίας από ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και λοιπούς. Εξάλλου, αν δεν έχουν έτσι τα πράγματα, «ιδού η Ρόδος», αύριο, Τετάρτη.

Η τροπολογία για την επαναφορά 13ου και 14ου μισθού και σύνταξης

Οσον αφορά την πρώτη τροπολογία, που προβλέπει την επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού και σύνταξης, στην αιτιολογική έκθεση επισημαίνεται ότι «με τα μνημόνια καταργήθηκε από τους εργαζόμενους στο Δημόσιο και από τους συνταξιούχους το επίδομα εορτών Χριστουγέννων και Πάσχα και το επίδομα αδείας. Για την ανακούφιση των εργαζομένων και συνταξιούχων η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ επανακαταθέτει την παρακάτω τροπολογία για την επαναφορά του επιδόματος Χριστουγέννων και Πάσχα και του επιδόματος αδείας, δηλαδή του 13ου και 14ου μισθού για τους εργαζόμενους και της 13ης και 14ης σύνταξης για τους συνταξιούχους».

Το άρθρο – προσθήκη:

«Επαναχορηγείται σε όλους τους εργαζόμενους του Δημοσίου και σε όλους τους συνταξιούχους όλων των φορέων κύριας και επικουρικής Ασφάλισης το επίδομα εορτών Χριστουγέννων, ανερχόμενο στο ποσό των καταβαλλόμενων αποδοχών για τους εργαζόμενους και της μηνιαίας σύνταξης για τους συνταξιούχους. Επίσης στους πιο πάνω εργαζόμενους και συνταξιούχους επαναχορηγείται το επίδομα εορτών Πάσχα, καθώς και το επίδομα αδείας, ανερχόμενα το καθένα στο μισό των καταβαλλόμενων αποδοχών και του μισού της μηνιαίας σύνταξης. Από την ψήφιση του παρόντος καταργείται κάθε αντίθετη διάταξη νόμου ή κανονιστικής πράξης».

Η τροπολογία για την κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη λαϊκής κατανάλωσης

Στη δεύτερη τροπολογία για την κατάργηση του ΦΠΑ σε είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, καύσιμα, Ενέργεια κ.λπ. επισημαίνεται στην αιτιολογική έκθεση ότι «σε μια περίοδο που η ακρίβεια και ο πληθωρισμός σαρώνουν τα λαϊκά εισοδήματα από τις πολιτικές στήριξης της καπιταλιστικής κερδοφορίας η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ επανακαταθέτει την παρακάτω τροπολογία για τη λήψη άμεσων μέτρων ανακούφισης των λαϊκών οικογενειών.

Η απώλεια των εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού μπορεί να καλυφθεί από την αύξηση της φορολογίας των επιχειρηματικών ομίλων, της μεγάλης ακίνητης περιουσίας και την κατάργηση των ΝΑΤΟικών εξοπλισμών και δαπανών.

Το άρθρο – προσθήκη:

«1. Καταργείται ο ΦΠΑ στα τρόφιμα και στα είδη λαϊκής κατανάλωσης

2. Καταργούνται ο ΦΠΑ και οι Ειδικοί Φόροι Κατανάλωσης στα καύσιμα καθώς και στο ηλεκτρικό ρεύμα, στην ύδρευση και τις τηλεπικοινωνίες

3. Καταργούνται ο ΦΠΑ και ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης και στο φυσικό αέριο για οικιακή χρήση».

rizospastis.gr

20.12.2022