Ερώτηση του ΚΚΕ για τα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας και την ταλαιπωρία στα Δωδεκάνησα

Ερώτηση του ΚΚΕ για τα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας και την ταλαιπωρία στα Δωδεκάνησα

Σε δελτίο Τύπου που εξέδωσε η Τομεακή Επιτροπή Ν. Δωδεκανήσου του ΚΚΕ αναφέρει τα εξής:

Σε Ερώτηση που κατέθεσε το ΚΚΕ στη Βουλή για την ταλαιπωρία στην οποία υποβάλλονται τα άτομα με προβλήματα υγείας, προκειμένου να γίνει γνωμάτευση του ποσοστού αναπηρίας τους αναγκαζόμενοι να ταξιδεύουν απ’ όλα τα νησιά της Δωδεκανήσου στη Ρόδο, το Υπουργείο Υγείας απάντησε ότι «καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια», χωρίς να προτίθεται ν’ αλλάξει την κατάσταση.

Η κυβέρνηση της ΝΔ ωμά δηλώνει ότι, «με εξαίρεση την Αττική, σε καμία περιφερειακή ενότητα της χώρας δεν λειτουργούν περισσότερα του ενός σημεία διενέργειας υγειονομικών επιτροπών ΚΕ.Π.Α.».

Οι ιδιαίτερες δυσκολίες των νησιωτών, η οικονομική και φυσική επιβάρυνσή τους για να μεταφερθούν στη Ρόδο, τα κινητικά προβλήματα κάποιων ανθρώπων και οι επικίνδυνες συνθήκες μετακίνησής τους λόγω της πανδημίας, δεν θεωρούνται σοβαροί λόγοι για να πάρει μέτρα.

Η υποκρισία της κυβέρνησης απογειώνεται όταν αναφέρει τις Υγειονομικές Επιτροπές που υπάρχουν στα νησιά Κάλυμνο και Λέρο, ενώ γνωρίζει πολύ καλά ότι παρέχουν μόνο διοικητική υποστήριξη της διαδικασίας. Οι αξιολογήσεις όμως για την πιστοποίηση αναπηρίας, που είναι προϋπόθεση για την καταβολή αναπηρικής σύνταξης ή προνοικακού επιδόματος, γίνονται μόνο στο νησί της Ρόδου.

Οι ανάγκες των νησιωτών στην Υγεία και ιδιαίτερα των χρονίως πασχόντων παραμένουν ανικανοποίητες διαχρονικά απ’ όλες τις κυβερνήσεις που πέρασαν ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ.

Η προστασία της υγείας «χειρουργείται» με κριτήριο το «κόστος-όφελος» από τα κόμματα και τις κυβερνήσεις που υπηρετούν βιομηχάνους, εφοπλιστές, τουριστικούς όμιλους, συνολικά το κεφάλαιο.

Επιβεβαιώνεται ότι σ’ αυτό το σάπιο σύστημα, τον καπιταλισμό, οι ανάγκες του λαού και τα δικαιώματά του για μια καλύτερη ζωή δεν μπορούν να συναντηθούν ποτέ και πουθενά με τα κέρδη και ότι αντίθετα, η διαρκής συμπίεση των πρώτων, είναι η «καύσιμη ύλη» για τα δεύτερα.