Που είναι ο κόμβος έξω από το Νοσοκομείο της Καρπάθου;

Που είναι ο κόμβος έξω από το Νοσοκομείο της Καρπάθου;

Το άνοιγμα του Νοσοκομείο της Καρπάθου αναμφισβήτητα αποτέλεσε την είδηση του περσινού καλοκαιριού. Όπως γράφαμε και τότε, το Νοσοκομείο ήταν το επιστέγασμα  του 50χρονου αγώνα των Καρπαθίων για υγειονομική περίθαλψη. Από τα αγροτικά ιατρεία στον υγειονομικό σταθμό, μέχρι τον ασταμάτητο αγώνα των πατριωτών απόδημων Καρπαθίων και της ΚΕΠΑ.

Ο Καρπάθιος γιατρός κ. Γ. Αναστασιάδης, υποψήφιος Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Δωδεκανήσου , τ. Διευθυντή Α’ Παιδιατρικής κλινικής Νοσοκομείου Παίδων η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ ουσιαστικά ήταν ο εκφραστής της διαφορετικής άποψης και τότε αποκάλυψε στοιχεία που προκάλεσαν συζητήσεις: «Η μεταφορά δεν είναι δυνατόν να συμβεί με τα σημερινά δεδομένα κι αυτό γιατί ακόμη δεν έχει γίνει ο οδικός κόμβος στον δρόμο που περνά έξω από το νοσοκομείο». Μάλιστα ο κ. Αναστασιάδης σε σχετική έρευνα του βρήκε ότι τη τελευταία δεκαετία σε εκείνο το σημείο είχαν συμβεί τουλάχιστον 6-7 ατυχήματα!

Αλλά και ο Θεοδόσης Μαστρομηνάς, Πρ. Πρόεδρος Κ.Υ. Καρπάθου (2015-2018) και Πρ. Στελεχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Ε.Ε) σε επιστολή του προς την εισαγγελεία Ρόδου αναφέρει:

“Η δέσμευση της προηγουμενης κυβέρνησης καθώς και της σημερινής και μάλιστα δημοσίως από τον κον Πρωθυπουργό σε επίσκεψη του στο νησί το 2019 και μετά την ανάληψη των καθηκόντων του ότι Νοσοκομείο δεν θα λειτουργήσει αν δεν περατωθουν όλες οι τεχνικές προδιαγραφές και αν δεν στελεχωθεί πλήρως με το ιατρικο και άλλο προσωπικό όπως προβλέπεται από το Καταστατικο/Οργανόγραμμα του!!!

Επίσης δεσμεύθηκε οτι, δεν θα λειτουργήσει αν δεν διασφαλιστεί η ασφαλής προσβασιμότητα προς αυτό τόσο από τους ασθενείς, τους επισκέπτες και φυσικά τα ασθενοφόρα. Προϋπόθεση για αυτήν την ασφάλεια είναι η  ασφαλούς οδικού κόμβου με όλες τις αναγκαίες τεχνικές προδιαγραφές (φωτοσημανση ήτοι, έλεγχος κυκλοφορίας οχημάτων και πεζών). Το συγκεκριμένο σημείο του οδικού δικτύου ενέχει μεγάλους κινδύνους και έχουμε θρηνήσει αρκετά θύματα δυστυχημάτων ακριβώς σε αυτό το σημείο!!!

Άλλη αναγκαιότητα είναι η αποπεράτωση του δικτύου εκβολής/απομάκρυνσης των ομβρίων υδάτων και λημμάτων. Τον περασμενο χειμώνα πλημμύρισε το ισόγειο του κτηρίου λόγω έλλειψης του δικτύου αυτού!!!”

Η αλήθεια είναι ότι η Περιφέρεια από τις 23.7/2019 (Αρ. Πρωτ: ΔΤΕ/οικ.3322) είχε εγκρίνει τη Μελέτη του έργου: «ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΚΟΜΒΟΥ, ΟΔΟΥ ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ ΚΑΙ ΕΡΓΩΝ ΑΠΟΡΡΟΗΣ ΟΜΒΡΙΩΝ ΥΔΑΤΩΝ ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΚΑΡΠΑΘΟΥ», προϋπολογισμού 517.000,00 € με ΦΠΑ 24%, σύμφωνα με τον Ν.4412/2016, όπως αυτή προέκυπτε από την συνένωση των εγκεκριμένων μελετών.

Ωστόσο στις 29.7.2020 το αρμόδιο τμήμα της Περιφέρειας δημοσιεύει στο διαύγεια:

Ε γ κ ρ ί ν ο υ μ ε τη Μελέτη και τα Τεύχη Δημοπράτησης του έργου: «ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΙΣΟΠΕΔΟΥ ΚΥΚΛΙΚΟΥ ΚΟΜΒΟΥ ΕΠΑΡΧΙΑΚΗΣ ΟΔΟΥ ΠΗΓΑΔΙΑ – ΑΠΕΡΙ ΜΕ ΕΙΣΟΔΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΚΑΡΠΑΘΟΥ», προϋπολογισμού 250.000,00 € με ΦΠΑ 24%, σύμφωνα με τον Ν.4412/2016,

Με την απόφαση 528 / 2020 της από 13-11-2020 συνεδρίασης της Οικονομικής Επιτροπής, Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου  τα πράγματα πήραν άλλη τροπή. Αναβλήθηκε η λήψη απόφασης της επιτροπής για την διεξαγωγή του ηλεκτρονικού διαγωνισμού (A/A συστήματος 92852) του έργου: «ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΙΣΟΠΕΔΟΥ ΚΥΚΛΙΚΟΥ ΚΟΜΒΟΥ ΕΠΑΡΧΙΑΚΗΣ ΟΔΟΥ ΠΗΓΑΔΙΑ – ΑΠΕΡΙ ΜΕ ΕΙΣΟΔΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΑΡΠΑΘΟΥ» προϋπολογισμού 250.000,00 € (με ΦΠΑ 24%), με το σκεπτικό ότι η τιμή και το κόστους της προσφοράς βρίσκεται στο πεδίο των ασυνήθιστα χαμηλών προσφορών για την κατασκευή του έργου.

Με όλα αυτά μια από τις βασικές προϋποθέσεις για τη λειτουργία του Νοσοκομείο έχει πάει πίσω περίπου έναν χρόνο! Κι είναι απορία για πολλούς Καρπάθιους:

«όλοι  μας έλεγαν ότι πρόκειται για υπόθεση δυο, τριών, το πολύ τεσσάρων μηνών και να μην ανησυχούμε για αυτό το θέμα. Κι όμως να που σε λίγο θα κλείσουμε έναν χρόνο και κόμβος δεν θα υπάρχει».