Πρόταση του Μάνου Κόνσολα για τη διενέργεια προληπτικών εξετάσεων μαστογραφίας στα νησιά της Δωδεκανήσου

Πρόταση του Μάνου Κόνσολα για τη διενέργεια προληπτικών εξετάσεων μαστογραφίας στα νησιά της Δωδεκανήσου

Μια σημαντική πρόταση κατέθεσε ο Βουλευτής Δωδεκανήσου, κ. Μάνος Κόνσολας, με αφορμή τη μεγάλη λίστα αναμονής για τις εξετάσεις μαστογραφίας και υπέρηχου μαστών, που έχει καταγραφεί στο νοσοκομείο της Ρόδου.

Ο Μάνος Κόνσολας, με πρότασή του προς το Υπουργείο Υγείας ζητά:

– Τη μετακίνηση στην Ρόδο, στην Κω και στα άλλα νησιά της Δωδεκανήσου της κινητής ομάδας του Ελληνικού Ιδρύματος Ογκολογίας με πρωτοβουλία του Υπουργείου Υγείας, προκειμένου να διενεργηθούν εξετάσεις μαστογραφίας και να αποσυμφορηθεί η μεγάλη λίστα αναμονής που υπάρχει στο νοσοκομείο της Ρόδου.

Παράλληλα, και ενόψει και της εφαρμογής του ειδικού προγράμματος πρόληψης για τον καρκίνο, που ανακοίνωσε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, ο κ. Κόνσολας ζητά την ενίσχυση των δομών υγείας με προσωπικό και με υλικοτεχνικό εξοπλισμό.

Ειδικά για το νοσοκομείο της Ρόδου, ο Μάνος Κόνσολας αναφέρει ότι καταγράφεται ήδη μεγάλη λίστα αναμονής για τις εξετάσεις μαστογραφίας και υπερήχου μαστών.

Αυτή τη στιγμή, υπηρετεί μία ακτινολόγος-γιατρός και εξετάσεις διενεργούνται κατά προτεραιότητα για τους καρκινοπαθείς, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα να έχει δημιουργηθεί μια μεγάλη λίστα αναμονής αφού δεν υπάρχουν διαθέσιμα ραντεβού.

Ο Βουλευτής Δωδεκανήσου ζητά την ενίσχυση του νοσοκομείου με δύο ακόμα ακτινολόγους.

 

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της παρέμβασης του Μάνου Κόνσολα προς τον Υπουργό Υγείας.

 

Αθήνα, 19 Νοεμβρίου 2021

ΑΠ: 1347 19/11/2021

 

Ε Ρ Ω Τ Η Σ Η

Προς

Κύριο Υπουργό Υγείας

 

 

ΘΕΜΑ: «Ενίσχυση των υποδομών και του προσωπικού στο Νοσοκομείο της Ρόδου για τη διενέργεια εξετάσεων πρόληψης από τον καρκίνο»

 

Κύριε Υπουργέ,

 

Ο Πρωθυπουργός, έδωσε έμπρακτα δείγματα προσωπικής ευαισθησίας, ανακοινώνοντας την εφαρμογή από το 2022 ενός ειδικού προγράμματος προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο του μαστού, που συχνά τη συχνότερη μορφή καρκίνου που στοχεύει τις γυναίκες.

Προαπαιτούμενο για την εφαρμογή αυτού του προγράμματος είναι η στελέχωση των δομών δημόσιας υγείας, ιδιαίτερα στις νησιωτικές περιοχές.

Αντιπροσωπευτικό παράδειγμα που επιβάλλει την ενίσχυση αυτών των δομών είναι το νοσοκομείο της Ρόδου, στο οποίο καταγράφεται ήδη μεγάλη λίστα αναμονής για τις εξετάσεις μαστογραφίας και υπέρηχου μαστών.

Αυτή τη στιγμή υπηρετεί μία ακτινολόγος-γιατρός και εξετάσεις διενεργούνται κατά προτεραιότητα για τους καρκινοπαθείς.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να έχει δημιουργηθεί μια μεγάλη λίστα αναμονής αφού δεν υπάρχουν διαθέσιμα ραντεβού.

Με αυτή, όμως, την εξέλιξη, ακυρώνεται η έννοια και η σημασία της πρόληψης.

Σε αυτή την περίπτωση, υπάρχουν δύο λύσεις που δίνουν διέξοδο:

– Η πρώτη αφορά στην ενίσχυση του προσωπικού του νοσοκομείου με δύο ακόμα ακτινολόγους.

– Η δεύτερη αφορά στην μεταφορά στη Ρόδο, της κινητής ομάδας του Ελληνικού Ιδρύματος Ογκολογίας με πρωτοβουλία του Υπουργείου Υγείας, προκειμένου να διενεργηθούν εξετάσεις μαστογραφίας και να αποσυμφορηθεί η μεγάλη λίστα αναμονής που υπάρχει στο νοσοκομείο της Ρόδου.

Η κινητή αυτή μονάδα θα πρέπει να επισκεφτεί και τα άλλα νησιά της Δωδεκανήσου.

 

Κατόπιν των ανωτέρω

Ερωτάται ο Κύριος Υπουργός

 

  1. Προτίθεται να αναλάβει πρωτοβουλία για τη μετακίνηση στη Ρόδο της κινητής ομάδας του Ελληνικού Ιδρύματος Ογκολογίας, για να διενεργηθούν εξετάσεις μαστογραφίας και να αποσυμφορηθεί η μεγάλη λίστα αναμονής που υπάρχει στο νοσοκομείο της Ρόδου;

 

  1. Ενόψει και της εφαρμογής του ειδικού προγράμματος πρόληψης, προτίθεται για τον καρκίνο, ποιος είναι ο σχεδιασμός του Υπουργείου για την ενίσχυση του νοσοκομείου με ακτινολόγους αλλά και με υλικοτεχνικό εξοπλισμό;

 

 

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μάνος Κόνσολας

Βουλευτής Δωδεκανήσου