Ο καθηγητής που "τρέχει" τις κινηματογραφικές προβολές στην Κάρπαθο εξηγεί γιατί το κάνει!

Ο καθηγητής που "τρέχει" τις κινηματογραφικές προβολές στην Κάρπαθο εξηγεί γιατί το κάνει!

Ο καθηγητής Κωνσταντίνος Κοτσιάρης είχε την ιδέα, ο ΚΟΠΑΠ συμφώνησε και διέθεσε χρήματα και την αίθουσα στο ΚΟΝΑΚΙ κι έτσι ξεκίνησαν οι κινηματογραφικές προβολές στην ΚΆΡΠΑΘΟ!

Πρωταγωνιστές δεν είναι άλλοι από τις μαθήτριες και τους μαθητές του σχολείου στο ΑΠΕΡΙ ενώ μέχρι σήμερα στο ΚΟΝΑΚΙ έχουν προβληθεί δέκα βραβευμένες ταινίες µε ποιοτικά χαρακτηριστικά, προσανατολισμένες στα ενδιαφέροντα και τις ανάγκες των εφήβων.

Με ανάρτηση του ο κ. Κοτσιάρης εξηγεί για ποιο λόγο αποφάσισε να δώσει ενέργεια σε αυτή την προσπάθεια. Διαβάστε λοιπόν τι αναφέρει για αυτή τη δράση που προσφέρει πολιτισμό κι λίγο παραπάνω ελπίδα στην Κάρπαθο:

«Πλάκα κάνεις; Δεν θα μοριοδοτηθείς για όλο αυτό; Ούτε θα ενταχθεί σε θεματικό άξονα ως σχέδιο Δράσης στο πλαίσιο της εσωτερικής αξιολόγησης του σχολείου; Α! Θα είναι και εκτός διδακτικού ωραρίου; Γιατί το κάνεις ρε συ τότε;». Αυτές ήταν ορισμένες από τις καλοπροαίρετες απορίες φίλων και συναδέλφων στο άκουσμα της επιθυμίας μου να οργανώσω Κινηματογραφική Λέσχη.

Γιατί λοιπόν ανέλαβα – μεταξύ άλλων – την υλοποίηση αυτής της δράσης;
Γιατί πιστεύω ότι δεν αξιολογούνται όλα στη ζωή με μετρήσιμους ή ποσοτικούς δείκτες. Γιατί το σινεμά είναι βόλτα, είναι συλλογικό βίωμα, είναι πράξη κοινωνικοποίησης, είναι τελετουργία. Γιατί το «μάθημα» δεν τελειώνει, ούτε εξαντλείται «ανάμεσα σε τοίχους» σε 45 λεπτά διδακτικής ώρας.
Τι μου έδινε δύναμη να συνεχίσω όταν εμπόδια ορθώνονταν μπροστά μας;
Tα εκστασιασμένα, προβληματισμένα και δακρυσμένα βλέμματα των παιδιών κατά τη διάρκεια της προβολής. Tο αυθόρμητο χειροκρότημα, οι ενθουσιώδεις επευφημίες, το συναισθηματικό μούδιασμα ή η εκκωφαντική σιωπή τους κάθε φορά που έπεφταν τίτλοι τέλους και άναβαν τα φώτα στη σκοτεινή αίθουσα.
Η αίσθηση της ανυπομονησίας που είχαν όλη τη βδομάδα προσμένοντας την επόμενη προβολή. Οι στίχοι ενός punk rock τραγουδιού: «είναι ένα πείσμα ποτέ σου να μην αφεθείς, μια περηφάνια κόντρα στους νόμους της ζωής».

Υ.Γ. Ευχαριστώ από καρδιάς τις συναδέλφισσες Βικτωρία, Ευτυχία και Σοφία που δεν έχασαν (σχεδόν) καμία προβολή

28.3.2023

Καρπαθιακά Νέα