Η κουλούρα πάει καλά. Τα υπόλοιπα καρπάθικα προϊόντα;

Η κουλούρα πάει καλά. Τα υπόλοιπα καρπάθικα προϊόντα;

 

 

 

Από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου δόθηκε η έγκρισή στον ανάδοχο της περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, προκειμένου να προχωρήσει στην πιστοποίηση και των υπόλοιπων τοπικών προϊόντων. Ο προϋπολογισμός του έργου ανερχόταν στο ποσό των 148.000 ευρώ.

Η εταιρεία “WIN ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ”  θα ξεκινήσει τη διαδικασία ένταξης των νέων προϊόντων των νησιών μας στα μητρώα των προστατευόμενων προϊόντων προέλευσης, των προϊόντων προστατευόμενης γεωγραφικής ένδειξης και των εγγυημένων παραδοσιακών ιδιότυπων προϊόντων, της ευρωπαϊκής ένωσης.

Στις κατηγορίες ΠΟΠ και ΠΓΕ είναι ήδη ενταγμένα 22 προϊόντα, ενώ είναι στο στάδιο ελέγχου και οι φάκελοι κι άλλων προϊόντων, που θα πιστοποιηθούν. Όλα αυτά τα προϊόντα θα προβληθούν στις δύο πλατφόρμες, που είναι διεθνώς αναγνωρισμένες κι έχουν εκατοντάδες χιλιάδες αναγνώστες με σκοπό την γνωριμία των αναγνωστών με τα προϊόντα μας.

Τα προϊόντα που θα προβληθούν, που όπως αποφασίσθηκε θα είναι τα πιστοποιημένα και προς ένταξη πιστοποίησης είναι: Γραβιέρα Νάξου, Κοπανιστή, Σαν Μιχάλη, Κρασοτύρι Κω, φάβα Σαντορίνης, Ντοματάκι Σαντορίνης, Φασόλι Κατταβιάς, Πατάτα Νάξου, ελαιόλαδο Ρόδου, Μελεκούνι Ρόδου, λικέρ κίτρο Νάξου και τα κρασιά Μαλβασία της Πάρου, Μοσχάτο Ρόδου Σπινιάλο της Καλύμνου, το Συμιακό Γαριδάκι, τα κριθαροκούλουρα της Καρπάθου και άλλα παραδοσιακά ονομαστά τοπικά προϊόντα.

Συγκεκριμένα, στο έγγραφό της απόφασης της η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου αναφέρει: «αποφασίζουμε την επικύρωση της νομιμότητας της αριθ. 489/2020 (ΑΔΑ: 94ΨΑ7ΛΞ-320) απόφασης της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου αναφορικά με την Έγκριση πρακτικού αποσφράγισης δικαιολογητικών κατακύρωσης του διαγωνισμού για την «Υπηρεσίες καταχώρησης νέων προϊόντων Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου στα μητρώα ΠΟΠ (Προστατευόμενο προϊόν προέλευσης), ΠΓΕ (Προστατευόμενης γεωγραφικής ένδειξης) και ΕΠΙΠ (Εγγυημένων παραδοσιακών ιδιότυπων προϊόντων) της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Σημειώνεται ότι όπως προέκυψε από τη διαδικασία που πραγματοποιήθηκε η προσφορά του αναδόχου του έργου, ανήλθε στο ποσό των 101.556 ευρώ μαζί με τον ΦΠΑ.

Η Οικονομική επιτροπή της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου σε συνεδρίασή της τον Ιανουάριο αποφάσισε την εξειδίκευση πίστωσης για την προβολή και προώθηση αγροτικών προϊόντων. Η εξειδίκευση αφορούσε την προβολή και προώθηση αγροτικών προϊόντων πιστοποιημένων και προς πιστοποίηση προϊόντων της ΠΝΑΙ μέσα από την πλατφόρμα deligate.gr στην οποία θα δοθούν ειδικά αφιερώματα για το σύστημα παραγωγής των προϊόντων και διαφημιστικά banner. Παράλληλα στην πλατφόρμα vita.gr θα γίνει η προβολή των πιστοποιημένων και υπό ένταξη προϊόντων της ΠΝΑΙ.

Όμως η Κάρπαθος δε φημίζεται μόνο για την κουλούρα της. Ξακουστές είναι οι μακαρούνες (έχουν πραγματοποιηθεί ήδη κάποιες γιορτές),  όπως επίσης ο καρπάθικος μπακλαβάς, ακόμη και το μοναδικό καρπάθικο μέλι και πολλά ακόμη προϊόντα, που επιβάλλεται να πιστοποιηθούν και να βρεθούν τρόποι και γιατί όχι ανεξάρτητα από την Περιφέρεια ώστε να γίνουν γνωστά σε όλο τον κόσμο.

με στοιχεία από την www.rodiaki.gr