Κρίση στον Δήμο Καρπάθου. Σε στάση αναμονής όλες οι πλευρές

Κρίση στον Δήμο Καρπάθου. Σε στάση αναμονής όλες οι πλευρές

 

Ας επιχειρήσουμε, αφού πάρουμε μια βαθιά ανάσα, να κάνουμε μια ανακεφαλαίωση στα δεδομένα που αφορούν την κρίση στην κυβερνητική παράταξη του Δήμου Καρπάθου και κατ΄επέκταση στον Δήμο του νησιού.

Τουλάχιστον τέσσερις είναι η πλευρές που συμμετέχουν στην υπόθεση.

Ο Δήμαρχος με τον συνεργάτη του, Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, βρίσκονται στο κέντρο την παράταξης ΝΕΑ ΠΝΟΗ. Απέναντι τους οι 5. Ας σημειώσουμε ότι στην τελευταία επιστολή τους φαίνονται πια 6! Παρουσιάζονται ως ομάδα δίχως διαρροές και στην τελευταία επιστολή τους αναφέρουν: «…Δηλώνουμε παρόντες σαν δημοτικοί σύμβουλοι της ΝΕΑΣ ΠΝΟΗΣ θέλοντας να βρεθεί λύση στο πρόβλημα του δήμου με μια σωστή λειτουργία της παράταξης που ψήφισε ο Καρπαθιακός Λαός και καλούμε τον Δήμαρχο να ενώσει την παράταξη…»

 

Δύσκολες οι κρίσεις, ειδικότερα από τη στιγμή που δήμαρχος Καρπάθου, κ. Νισύριος, μόλις στις 23 Αυγούστου, δήλωσε στο skyRodos:

«Το λέω αυτό γιατί  πέντε άτομα δικά μου έχουν κάνει πραξικόπημα. Μου έξυναν την καρέκλα για δύο χρόνια. Εγώ τους καλούσα στο γραφείο μου  αλλά δεν ήταν συνεργάσιμοι. Έδωσαν στη δημοσιότητα ένα έγγραφο που είχαμε πει πως δεν έπρεπε. Αυτό ήταν κακό για μένα. Δύο χρόνια τώρα δουλεύω από το πρωί μέχρι το βράδυ. Νόμισαν πως όταν νόσησα και έκανα εγχείρηση δεν θα επέστρεφα. Εγώ θα προσπαθήσω μόνο για το καλό της Καρπάθου. Άφησα την οικογένεια μου στην Αμερική και ήρθε στο νησί για να προσφέρω με έργα. Όλα τα χρήματα πηγαίνουν σε έργα».

Μάλιστα την επόμενη ημέρα, στις 24 Αυγούστου, ο δήμαρχος Καρπάθου δηλώνει πιο αισιόδοξος από ποτέ και στο δελτίο τύπου αναφέρει χαρακτηριστικά:

«…Ειπώθηκαν πολλά σ΄αυτό το διάστημα. Τώρα είναι η ώρα των πράξεων. Θα ζητήσω από τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου να συγκαλέσει Έκτακτη Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, για να εγκρίνει την σύμπραξη των Παρατάξεων. Σ΄αυτή την κρίσιμη συνεδρίαση θα φανεί ποιοι προτάσσουν την Κάρπαθο, τα συμφέροντα του Δήμου και ποιοι άλλους ιδιοτελείς στόχους…»

 

Ας πάμε τώρα στις δυο παρατάξεις που βρίσκονται στην αντιπολίτευση του Δήμου Καρπάθου:

Στην ανακοίνωση της, η ΑΠΕΚ του Χρήστου Κατσάνη, μεταξύ άλλων αναφέρει:

«…Με δεδομένο ότι το ρήγμα στη παράταξη του Δημάρχου μοιάζει αγεφύρωτο καλούμε τους Δημοτικούς Συμβούλους που απαρτίζουν το Δημοτικό Συμβούλιο να ξεκινήσουν έναν ανοικτό διάλογο με προτεραιότητες την αναγκαιότητα για συναίνεση , συνεργασία , συλλογικότητα και τη θέληση για ανιδιοτελή προσφορά. Απευθύνουμε ένα ενωτικό κάλεσμα για τη δημιουργία ενός σχήματος διοίκησης που θα απαρτίζεται και από τις τρεις παρατάξεις ούτως ώστε τα επόμενα δύο χρόνια ο δήμος να συνεχίσει απρόσκοπτα τη λειτουργία του….»

 

Ο κ. Μιχάλης Τσαμπουνιεράκης, επικεφαλής της παράταξης ΚΑΡΠΑΘΟΣ-ΝΕΑ ΑΡΧΗ, στην τοποθέτηση του μας λέει:

«….Αναλαμβάνω μια πρωτοβουλία προς αυτή την κατεύθυνση, με βάση τα εξής χαρακτηριστικά:

  1. Σχήμα όχι ευρείας συνεργασίας, αλλά απόλυτης ενότητας της Καρπάθου. Σε αυτό το σχήμα, δεν μπορούν να υπάρχουν αποκλεισμοί, πρέπει να συμμετέχουν όλες οι παρατάξεις, όλοι οι εκλεγμένοι Δημοτικοί Σύμβουλοι.
  2. Διαμόρφωση ενός κοινού προγράμματος με τα έργα, τις δράσεις και τις προτεραιότητες της επόμενης διετίας και μέχρι τις εκλογές. Η πρόταση αυτή που καταθέτει η παράταξή μας, είναι η μόνη διέξοδος…..»

 

Και σε αυτό το σημείο δεν πρέπει να παραλείψουμε την άποψη δυο δημοτικών συμβούλων, από την παράταξη ΚΑΡΠΑΘΟΣ-ΝΕΑ ΑΡΧΗ, των κ.κ. Δημήτρη και Νίκου Σπανού. Τι μας λένε:

«Κύριοι οφείλεται να γεφυρώσετε το χάσμα που αναδεικνύεται από τα δελτία τύπου που διαβάζουμε και να προσπαθήσετε να φέρετε εις πέρας τον ρόλο που σας έχει ανατεθεί.»

 

Στο δια ταύτα, τουλάχιστον αυτή τη στιγμή το «γυαλί φαίνεται σπασμένο», όσο αφορά την παράταξη που εκλέχτηκε για να διοικήσει το δήμο της Καρπάθου. Με τον δήμαρχο να μην συζητά απολύτως καμιά παραχώρηση, ενώ η «ομάδα των 5», κρατά τις βασικές θέσεις της κρίσιμης επιστολής. Μάλιστα, όπως ήδη γράψαμε στα Καρπαθιακά Νέα, κάποιοι προσπαθούν ανεπιτυχώς να εμπλέξουν ακόμη και τον υπουργό Επικρατείας σε αυτή την κρίση. Ένα καθαρά πολιτικό ζήτημα κατέληξε να γίνει νομικό θέμα.

Όσο για τις δυο παρατάξεις της αντιπολίτευσης, ναι μεν απλώνουν το χέρι, για να βοηθήσουν τον δήμαρχο, ωστόσο πληροφορίες που φτάνουν σε εμάς, δείχνουν ότι δεν πρόκειται να γίνουν κομμάτι των προσδοκιών του κ. Νισύριου. Με άλλα λόγια, ακόμη και προς αυτή την κατεύθυνση, τα πράγματα δεν είναι τόσο εύκολα όσο κάποιοι θεωρούν.

 

«Στην δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα» είναι η φράση που είχε πει ο αείμνηστος Παύλος Μπακογιάννης και σε αυτή την περίπτωση αποτελεί οδηγό για τη σκέψη μας. Πολύ σύντομα όλοι όσοι συμμετέχουν στο δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Καρπάθου θα κληθούν να δηλώσουν τις πολιτικές τους επιθυμίες και το μόνο σίγουρο είναι ότι η Κάρπαθος θα κρίνει πολύ αυστηρά εκείνον ή εκείνους που δείχνοντας αλαζονεία, βάζουν ή θα βάλουν τον εαυτό τους πάνω από το νησί, ενώ με ταπεινότητα πριν δυο χρόνια ζήτησαν να το υπηρετήσουν.

Μανώλης Δημελλάς

πηγή www.karpathiakanea.gr