Λέλα Λάμπρου Αντωνίου: "Συγχαρητήρια στο δισέγγονο του καπετάν Γιάννη Λάμπρου, στον Βάσο Κουτσοδόντη για τη δωρεά του"

Λέλα Λάμπρου Αντωνίου: "Συγχαρητήρια στο δισέγγονο του καπετάν Γιάννη Λάμπρου, στον Βάσο Κουτσοδόντη για τη δωρεά του"

Η κα Λέλα Λάμπρου Αντωνίου μας μαθαίνει λεπτομέρειες από την ιστορία των Πηγαδίων και της δημιουργίας της νεκρόπολης στον “Κάβο”, με αφορμή τη δωρεά μεγάλου οικοπέδου από τον κ. Βασίλη Κουτσοδόντη προς τον Δήμο Καρπάθου. Ο τελικός στόχος, αφού ξεπεραστούν τα θέματα με την αρχαιολογική υπηρεσία, είναι η λύση στο πρόβλημα των μη εκταφών και του κορεσμού που αντιμετωπίζει το νεκροταφείο.

Η κ. Λέλα Λάμπρου Αντωνίου αναφέρει στην ανάρτηση της:

Η αείμνηστη Φωτεινή Η. Μακρή -παλιά Πηγαδιώτισσα- σε βιβλίο της αναφέρει ότι, το σημερινό κοιμητήριο στον ΄΄Κάβο΄΄ , δημιουργήθηκε το 1917 στα αμπελοχώραφα που εδώρησε ο καπετάν Γιάννης Λάμπρος.

Σκοπός να μεταφερθεί το μικρό κοιμητήρι που υπήρχε σε χέρσο χωράφι στη θέση που είναι σήμερα η εκκλησία της Ευαγγελίστριας και το οποίο εξυπηρετούσε τις ανάγκες του μικρού τότε οικισμού των Πηγαδίων.
Σήμερα το 2022 ο δισέγγονος του καπετάν-Γιάννη Λάμπρου (παππούδες Μαρούκλα Λάμπρου και Γιώργης Δρακομανώλης) , Βάσος Κουτσοδόντης του Εμμανουήλ και της Σεβαστής Κουτσοδόντη (Αμερικάνας )με το ίδιο σκεπτικό, δωρίζει μαζί με τη σύζυγό του Ευτυχία την έκταση 6,500 μέτρων – όμορη του κοιμητηρίου- στο Δήμο Καρπάθου για να αντιμετωπιστεί ριζικά το μεγάλο πρόβλημα που ταλανίζει αρκετά τώρα χρόνια τους Πηγαδιώτες.

Ας ευχηθούμε η δωρεά να προχωρήσει χωρίς εμπόδια για να απαλλαγούν οι Καρπάθιοι απ’αυτόν τον βραχνά και κυρίως να τιμούνται οι νεκροί μας όπως τους αξίζει .

Βάσο και Ευτυχία συγχαρητήρια γι αυτή σας την απόφαση.

Νάστε καλά για πολλά χρόνια ακόμα ο ένας πλάι στο άλλο, με τη βοήθεια της Βαγγελίστρας μας.

4.12.2022

Καρπαθιακά Νέα