Ε. Λιακούλη : «Το ΣτΕ ξεγύμνωσε την αντισυνταγματικότητα των ρυθμίσεων της ΝΔ για τους ΟΤΑ»

Ε. Λιακούλη : «Το ΣτΕ ξεγύμνωσε την αντισυνταγματικότητα των ρυθμίσεων της ΝΔ για τους ΟΤΑ»

Αυστηρή κριτική στην Κυβέρνηση άσκησε η Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής και Υπεύθυνη του Τομέα Εσωτερικών, Βουλευτής Λάρισας Ευαγγελία Λιακούλη, κατά την πρώτη συνεδρίαση της αρμόδιας Επιτροπής της Βουλής, για το Νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών.

Η κ. Λιακούλη κάλεσε τον Υπουργό να δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις με σαφές χρονοδιάγραμμα για το τι μέλλει γενέσθαι στους ΟΤΑ μετά την Απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, που «”ξεγύμνωσε” την αντισυνταγματικότητα των παρεμβάσεων της Ν.Δ. στους Δήμους».

Υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ότι «το θέμα της αντισυνταγματικότητας πρακτικά συμπαρασύρει τη συζήτηση του Ν/Σ, αφού βάση για να ψηφιστεί το “έλασσον”, όλες αυτές οι διατάξεις που προϋποθέτουν λειτουργία της Οικονομικής Επιτροπής, είναι να διασφαλιστεί το “μείζον”, το σύστημα διακυβέρνησης των ΟΤΑ, ώστε όσα θα ψηφιστούν, να μπορούν απρόσκοπτα να εφαρμοστούν».

«Επιμένετε, παρά την Απόφαση – “κόλαφο” του ΣτΕ, ακόμα και σε αυτό το Ν/Σ, να αφαιρείτε ακόμα μία αρμοδιότητα από τα Δημοτικά και Περιφερειακά Συμβούλια και να τη δίνετε στην Οικονομική Επιτροπή. Για μια ιδεολογική σας εμμονή, “παίζετε στα ζάρια” τους Δήμους», στηλίτευσε η Ε. Λιακούλη, υπενθυμίζοντας ότι ήδη από το Μάιο σύσσωμη η Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ είχε ζητήσει ενημέρωση «για την κυβερνητική προετοιμασία, ώστε η Πολιτεία να επιδείξει άμεσα αντανακλαστικά» για το θέμα.

Όσον αφορά τη δήθεν “μεταρρύθμιση” της Δημοτικής Αστυνομίας, η Ε. Λιακούλη καυτηρίασε πως «ο κ. Μητσοτάκης επιλέγει, στη δύση της πρωθυπουργικής του θητείας, να επιστρέψει στον “τόπο του εγκλήματος” της θητείας του στο τότε Υπ. Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Μόνο που επιστρέφει με μια “μεταρρύθμιση” που περιορίζεται σε συλλήψεις, γκλοπς και χειροπέδες». Χαρακτήρισε, επίσης, «εμπαιγμό» τη νομοθετική παρέμβαση, «τη στιγμή που ο πολυδιαφημισμένος Διαγωνισμός προσλήψεων δεν έχει καν ξεκινήσει και ρητά ορίζεται ότι οι Υπηρεσίες θα “εξακολουθούν να λειτουργούν με προσωπικό που υπολείπεται”».

«Τα ωραία λόγια θα παραμείνουν στη θεωρία, ενώ στην πράξη οι Δήμοι θα συνεχίσουν -άγνωστο έως πότε- να λειτουργούν είτε χωρίς καθόλου είτε με άκρως υποστελεχωμένη Δημοτική Αστυνομία. Αυτή είναι η πραγματικότητα και όλα τα υπόλοιπα είναι μόνο προεκλογικά “φύκια για μεταξωτές κορδέλες”», ανέδειξε με έμφαση η Ε. Λιακούλη.

Δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην «άκρως οπισθοδρομική και συντηρητική διάταξη για καθαίρεση των Υπαλλήλων Προϊσταμένων από τα Τμήματα ΠΣΕΑ των Περιφερειών και την -άνευ κριτηρίων- αντικατάστασή τους με απόστρατους αξιωματικούς». «Ανατρέπετε μια προοδευτική μεταρρύθμιση του ΠΑΣΟΚ, απαξιώνοντας άξια στελέχη και επιστρέφοντας στο πελατειακό παρωχημένο παρελθόν των ρουσφετολογικών ανακλήσεων αποστράτων. Όσο κι αν ο Πρωθυπουργός προεκλογικά περιοδεύει με το “μανδύα” του κεντρώου μεταρρυθμιστή, τα έργα της Κυβέρνησής του, όπως αυτό, δεν αφήνουν να κρυφτεί το αληθινό πρόσωπο της Ν.Δ.», επεσήμανε.

Η Γραμματέας της Κ.Ο. τέλος, κάλεσε τον Υπουργό να δώσει στοιχεία για το Άρθρο, με το οποίο νομιμοποιεί δαπάνες του Δήμου Αθηναίων, σε αμοιβές «εργαζομένων» μουσικών «χωρίς συμβάσεις εργασίας», που έχουν καταβληθεί αχρεωστήτως κατά τα έτη 2003 έως και 2010. Επιπλέον, ζήτησε στην ακρόαση Φορέων να κληθεί στη Βουλή ο νυν Δήμαρχος Αθηναίων, κ. Κ. Μπακογιάννης, για να ενημερώσει τους Βουλευτές για το σημαντικό Άρθρο που αφορά άμεσα τον συγκεκριμένο Δήμο.

7.12.2022

Καρπαθιακά Νέα