Οι πληροφορίες που αναφέρει ο Μανώλης Κασσώτης στο βιβλίο του “Η Κάρπαθος στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο”, είναι άγνωστες στους περισσότερους Καρπάθιους, ωστόσο αποδεικνύουν τον ρόλο του πατριώτη γιατρού, συγγραφέα και δημοσιογράφου Γεώργιου Μ. Γεωργίου, στα χρόνια που το νησί παρέμενε σκλαβωμένο. Μάλιστα ακόμη και οι Άγγλοι απελευθερωτές παρακολουθούσαν τον πατριώτη γιατρό!
Αλλά Εμφύλιος Πόλεμος που ξέσπασε στην Ελλάδα προβλημάτισε τους Άγγλους, που ενώ οι Σύμμαχοι έπεισαν τους Ρώσους να δοθούν τα Δωδεκάνησα στην Ελλάδα τώρα κινδύνευαν να περάσουν στο «Σιδηρούν Παραπέτασμα» μαζί με όλη την Ελλάδα. Μεταξύ των Δωδεκανήσιων, οι Άγγλοι άρχισαν να καλλιεργούν την ιδέα του «Ανεξάρτητου Δωδεκανησιακού Κράτους», υπό την κηδεμονία της Αγγλίας, και ήταν επιφυλακτικοί με την επάνοδο των συμπατριωτών μας στα Δωδεκάνησα που το πολιτικό τους φρόνημα είχε επηρεαστεί από φιλοκομμουνιστικές και αντιβρετανικές προκαταλήψεις.
Μετά την απελευθέρωση των νησιών μας, εγκαταστάθηκε στα Δωδεκάνησα με έδρα τη Ρόδο η ΕΣΑΔ (Ελληνική Στρατιωτική Αποστολή Δωδεκανήσου), με αρχηγό τον συνταγματάρχη Χριστόδουλο Τσιγάντε, πρώην διοικητή του Ιερού Λόχου και στενό συνεργάτη των Άγγλων κατά το διάστημα του πολέμου. Ο Τσιγάντε και οι άλλοι αξιωματικοί της Αποστολής στη νέα τους υπηρεσία προσπάθησαν να προστατεύσουν τα ελληνικά συμφέροντα στα Δωδεκάνησα. Μόλις ανέλαβε ο Τσιγάντε, ίδρυσε κλιμάκιο της ΕΣΑΔ στην Λέρο που περιελάβανε Πάτμο, Λειψούς, Αστυπάλαια και Κάλυμνο.
Εκτός της Ρόδου και Λέρου, οι Άγγλοι δεν επέτρεπαν την εγκατάσταση Ελλήνων αξιωματικών στα άλλα νησιά. Σ’ αυτά τα νησιά, το Ελληνικό Γενικό Επιτελείο Στρατού έστειλε από έναν πατριώτη με εντολή να συνεργάζεται με την ΕΣΑΔ και να προστατεύει τα ελληνικά συμφέροντα. Στην Κάρπαθο απέστειλε τον γιατρό Γεώργιο Μ. Γεωργίου που υπηρέτησε στο Σύνταγμα των Δωδεκανησίων Εθελοντών και δεν μπορούσαν οι Άγγλοι να του απαγορεύσουν την άμεση επάνοδο στην Κάρπαθο.
Σε όλο το διάστημα της Βρετανικής κατοχής ο Γεωργίου αντιτάχθηκε στα Αγγλικά σχέδια δια την «ανεξαρτοποίηση» της Δωδεκανήσου. Πολλά χρόνια αργότερα, σε συνάντηση που είχε ο Μανώλης Κασσώτης με τον Άγγλο υπαξιωματικό Roy Allwright, του ανέφερε ότι οι Άγγλοι παρακολουθούσαν τις κινήσεις του γιατρού (Γεωργίου) από τις Μενετές και ο λοχαγός Pay ανέφερε στη Ρόδο ότι ο Τσιγάντε όταν ήλθε αεροπορικώς στην Κάρπαθο, για να παρευρεθεί στο γάμο του Γεωργίου με την Θεοδώρα, δεν τον επισκέφθηκε ως στρατιωτικό διοικητή της Καρπάθου.
Μετά την Ενσωμάτωση της Δωδεκανήσου, ο Γεωργίου συνέχισε τις υπηρεσίες του ως διευθυντής του Υγειονομικού κέντρου Καρπάθου και μεταξύ των άλλων εκπαίδευσε την ομάδα τραυματιοφορέων των ναυτοπροσκόπων.
Οι πληροφορίες από το βιβλίο “Η Κάρπαθος στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο” του Μανώλη Κασσώτη.
πηγή φωτογραφίας εφ. Καρπαθιακή, Ιανουάριος 1976
21.1.2023
Καρπαθιακά Νέα