Στη Βουλή οι δρόμοι Μερτώνας-Κυρά Παναγιά & Κατώδιο-Πετρωνάς από τον Μάνο Κόνσολα

Στη Βουλή οι δρόμοι Μερτώνας-Κυρά Παναγιά & Κατώδιο-Πετρωνάς από τον Μάνο Κόνσολα

Ο Βουλευτής Δωδεκανήσου, κ. Μάνος Κόνσολας, με παρέμβασή του προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, ζητά την έκτακτη χρηματοδότηση του Δήμου Καρπάθου προκειμένου να υλοποιηθούν έργα αγροτικής οδοποιίας που συνδέονται και με τις ανάγκες πυρασφάλειας και πυροπροστασίας.

Ο κ. Κόνσολας τονίζει ότι έχουν ήδη καταγραφεί και εντοπιστεί συγκεκριμένα σημεία και περιοχές του νησιού που πρέπει να γίνουν άμεσες παρεμβάσεις στον τομέα της αγροτικής οδοποιίας με στόχο την πυρασφάλεια και την πυροπροστασία, όπως η διάνοιξη των υπαρχόντων δασικών δρόμων Μερτώνα – Κυρα Παναγιάς, και Κατώδιου – Πετρωνά στην περιοχή του Απερίου.

Ο Μάνος Κόνσολας παρουσιάζει τα δεδομένα που υπάρχουν για τους δύο αυτούς δρόμους, ως εξής:

1ον: Σε ό,τι αφορά στον δρόμο Μερτώνας – Κυρα Παναγιάς, έχει εγκριθεί πίστωση 400.000€ από το Υπουργείο Υποδομών για την ασφαλτόστρωση του εντός οικισμού Μερτώνα τμήματος και εκκρεμούν τα σχετικά τεύχη δημοπράτησης.

Απομένει, όμως, τμήμα περίπου δύο χιλιομέτρων εκτός οικισμού το οποίο για να υλοποιηθεί θα πρέπει να υπάρξει χρηματοδότηση από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, ενώ πριν την ασφαλτόστρωση απαιτείται η διάνοιξη του δρόμου για τις ανάγκες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

2ον: Σε ό, τι αφορά στον δρόμο Κατώδιου – Πετρωνά απαιτείται απλή διάνοιξη και επισκευή σε σημεία που έχουν καταστραφεί πλήρως. Επισημαίνεται ότι ο συγκεκριμένος δρόμος, πέραν των αναγκών πυροπροστασίας, εξυπηρετεί και τις ανάγκες συντήρησης του αγωγού υδροδότησης της πρωτεύουσας του νησιού, για τη διέλευση του οποίου είχε αρχικά κατασκευαστεί.

Ο Βουλευτής Δωδεκανήσου επισημαίνει ότι είναι άμεση ανάγκη η υλοποίηση αυτών των δύο έργων.

 

Το πλήρες κείμενο της παρέμβασης του κ. Κόνσολα:

Ε Ρ Ω Τ Η Σ Η

Προς

Κύριο Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

 

ΘΕΜΑ: «Έκτακτη χρηματοδότηση του Δήμου Καρπάθου για έργα αγροτικής οδοποιίας με στόχο την πυροπροστασία»

 

Κύριε Υπουργέ,

Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, χάρη στις προσπάθειες του Γενικό Γραμματέα Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών του Υπουργείου, έχει προχωρήσει σε εκτεταμένες χρηματοδοτήσεις δήμων προκειμένου να υλοποιηθούν έργα αγροτικής οδοποιίας.

Ο Δήμος Καρπάθου είναι ένας δήμος που έχει αυξημένες ανάγκες σε αυτό τον τομέα, ιδιαίτερα για τα ζητήματα που σχετίζονται με την πυροπροστασία.

Έχουν ήδη καταγραφεί και εντοπιστεί συγκεκριμένα σημεία και περιοχές του νησιού που πρέπει να γίνουν άμεσες παρεμβάσεις στον τομέα της αγροτικής οδοποιίας με στόχο την πυρασφάλεια και την πυροπροστασία, όπως η διάνοιξη των υπαρχόντων δασικών δρόμων Μερτώνα – Κυρα Παναγιάς, και Κατώδιου – Πετρωνά στην περιοχή του Απερίου.

Και για τους δύο δρόμους υπάρχουν τα εξής δεδομένα:

1ον: Σε ό, τι αφορά στο δρόμο Μερτώνα – Κυρα Παναγιάς, έχει εγκριθεί πίστωση 400.000€ από το Υπουργείο Υποδομών  για την ασφαλτόστρωση του εντός οικισμού Μερτώνα τμήματος και εκκρεμούν τα σχετικά τεύχη δημοπράτησης.

Απομένει όμως τμήμα περίπου δύο χιλιομέτρων εκτός οικισμού το οποίο για να υλοποιηθεί θα πρέπει να υπάρξει χρηματοδότηση από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, ενώ πριν την ασφαλτόστρωση απαιτείται η διάνοιξη του δρόμου για τις ανάγκες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

2ον: Σε ό,τι αφορά στον δρόμο Κατώδιου – Πετρωνά απαιτείται απλή διάνοιξη και επισκευή σε σημεία που έχουν καταστραφεί πλήρως. Επισημαίνεται ότι ο συγκεκριμένος δρόμος, πέραν των αναγκών πυροπροστασίας, εξυπηρετεί και τις ανάγκες συντήρησης του αγωγού υδροδότησης της πρωτεύουσας του νησιού, για τη διέλευση του οποίου είχε αρχικά κατασκευαστεί.

Κατόπιν των ανωτέρω

Ερωτάται ο Κύριος Υπουργός

1.  Προτίθεται το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να προχωρήσει σε έκτακτη οικονομική ενίσχυση του Δήμου Καρπάθου, προκειμένου να υλοποιηθούν τα δύο αυτά σοβαρά έργα αγροτικής οδοποιίας;

 

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μάνος Κόνσολας

Βουλευτής Δωδεκανήσου