Πρόταση με 7 κίνητρα του Μάνου Κόνσολα για τους γιατρούς που θα υπηρετούν στα νησιά

Πρόταση με 7 κίνητρα του Μάνου Κόνσολα για τους γιατρούς που θα υπηρετούν στα νησιά

O Βουλευτής Δωδεκανήσου κ. Μάνος Κόνσολας κατέθεσε, με παρέμβαση του προς τον Υπουργό Υγείας, μια νέα και επικαιροποιημένη πρόταση για τα κίνητρα που πρέπει να θεσμοθετηθούν προκειμένου να επιλέγουν οι γιατροί να υπηρετήσουν σε δομές δημόσιας υγείας νησιωτικών περιοχών.

Ο κ.Κόνσολας επισημαίνει ότι η υποστελέχωση των δομών υγείας στις νησιωτικές περιοχές, καταδεικνύει τη δυσκολία κάλυψης των θέσεων που προκηρύσσονται λόγω μειωμένου ενδιαφέροντος αλλά και την ανάγκη να θεσπιστούν νέα και ουσιαστικά κίνητρα.

Ζητά μάλιστα από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας να  ανοίξει μια νέα συζήτηση αλλά κυρίως να υπάρξει διυπουργική συνεργασία για τη διαμόρφωση νέων, επικαιροποιημένων και ουσιαστικών κινήτρων.

Ο Μάνος Κόνσολας προτείνει τη θέσπιση 7 κινήτρων:

1ον) Τον  επανυπολογισμό του επιδόματος αγόνου που πρέπει να γίνει με βάση τους σημερινούς μισθούς και όχι του παρελθόντος. Το συγκεκριμένο επίδομα σήμερα είναι πολύ χαμηλό.

2ον) Την  αυτοματοποιημένη και κατά προτεραιότητα καταβολή των εφημεριών στους γιατρούς που υπηρετούν σε δομές δημόσιας υγείας νησιωτικών περιοχών.Σήμερα υπάρχουν οφειλές εφημεριών σε γιατρούς που υπηρετούν στα νοσοκομεία νησιωτικών περιοχών.

3ον) Την  παροχή δωρεάν φοίτησης σε εξ αποστάσεως μεταπτυχιακά προγράμματα του Ανοικτού Πανεπιστημίου για τους γιατρούς που υπηρετούν σε δομές δημόσιας υγείας νησιωτικών περιοχών.

4ον) Την  προσαύξηση της υπηρεσίας αλλά και της μοριοδότησης των γιατρών που υπηρετούν σε νησιά για τη μόνιμη πρόσληψη τους στο ΕΣΥ.

5ον) Τη  θέσπιση φοροαπαλλαγών, η χορήγηση απευθείας στεγαστικού επιδόματος και επιδόματος θέρμανσης αλλά και ειδικό market pass για την αγορά βασικών ειδών διαβίωσης.

6ον) Τη δωρεάν μετακίνηση με πλοία της ακτοπλοΐας για συγκεκριμένο , ετήσιο αριθμό μετακινήσεων.

7ον) Την παροχή χαμηλότοκων δανείων για την αγορά κατοικίας στον τόπο που υπηρετούν ώστε να μείνουν εκεί μόνιμα.

20.10.2023

Καρπαθιακά Νέα