Στο νέο ΕΣΠΑ εντάσσονται τα έργα ανάδειξης και αποκατάστασης του αρχαιολογικού χώρου της αρχαίας Βρυκούντας στην Κάρπαθο

Στο νέο ΕΣΠΑ εντάσσονται τα έργα ανάδειξης και αποκατάστασης του αρχαιολογικού χώρου της αρχαίας Βρυκούντας στην Κάρπαθο

 

 

Άμεσο και ουσιαστικό αποτέλεσμα είχε η παρέμβαση του Μάνου Κόνσολα για την ανάδειξη και αξιοποίηση του αρχαιολογικού χώρου της αρχαίας Βρυκούντας στην Κάρπαθο, μετά από συνεργασία που είχε με την Υπουργό Πολιτισμού, κα. Λίνα Μενδώνη.

Το προηγούμενο διάστημα, ο κ. Κόνσολας είχε αναδείξει το θέμα και σε κοινοβουλευτικό επίπεδο μετά από προεργασία και συνεργασία του με την Έπαρχο Καρπάθου – ηρωικής Κάσου, κα. Πόπη Νικολαΐδου.

Η Υπουργός Πολιτισμού, κα. Λίνα Μενδώνη, ενημέρωσε τον κ. Κόνσολα και απάντησε και εγγράφως και σχετικό ερώτημα που είχε καταθέσει στη Βουλή, ανακοινώνοντας την ένταξη των έργων αποκατάστασης και ανάδειξης του αρχαιολογικού χώρου στο νέο ΕΣΠΑ 2021-2027.

Τα συγκεκριμένα έργα έχουν συμπεριληφθεί σε μελέτη που είχε εγκριθεί από το 2010 και περιλαμβάνουν:

– Καθαρισμό, τοποθέτηση κάδων απορριμμάτων και περίφραξη.

– Διαμόρφωση μονοπατιών και κατασκευή καθιστικών για να αυξηθεί η επισκεψιμότητα.

– Τοποθέτηση ενημερωτικών πινακίδων και σήμανση.

– Έργα συντήρησης και αποκατάσταση των μισογκρεμισμένων νεότερων ξερολιθιών.

– Επισκευές κτισμάτων, υπαίθριων και ημιυπαίθριων χώρων του ετήσιου πανηγυριού, του Αγίου Ιωάννη του Αποκεφαλιστή, ένα από τα μεγαλύτερα της Ολύμπου, που διεξάγεται, παραδοσιακά στο συγκεκριμένο χώρο.

– Φυτεύσεις και παρεμβάσεις ανάδειξης του χώρου.

Σε δήλωσή του ο κ. Κόνσολας αναφέρει:

«Οι τεκμηριωμένες παρεμβάσεις και η διεκδίκηση έχουν πάντα αποτέλεσμα. Η ανάδειξη και αξιοποίηση του αρχαιολογικού χώρου, που θα καταστεί πλέον επισκέψιμος και πόλος έλξης, προσδίδει ένα μεγάλο πλεονέκτημα στην Κάρπαθο.

Μετά από 11 χρόνια εντάσσεται η μελέτη σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα και θα προχωρήσει η υλοποίηση των έργων. Θέλω να ευχαριστήσω την Υπουργό Πολιτισμού που αντιλήφθηκε την ανάγκη χρηματοδότησης και υλοποίησης του έργου».