«Είναι καιρός να αλλάξει ο νόμος Παρασκευόπουλου, που επιτρέπει την αποφυλάκιση στυγερών και αμετανόητων δολοφόνων»

«Είναι καιρός να αλλάξει ο νόμος Παρασκευόπουλου, που επιτρέπει την αποφυλάκιση στυγερών και αμετανόητων δολοφόνων»

Έντονα επικριτικός απέναντι στις διατάξεις του νόμου Παρασκευόπουλου, που δίνει τη δυνατότητα σε επικίνδυνους εγκληματίες και κακοποιούς να αποφυλακίζονται, ήταν ο Βουλευτής Δωδεκανήσου, κ. Μάνος Κόνσολας, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Δικαιοσύνης, ζητώντας παράλληλα και αλλαγές στις διατάξεις του ποινικού κώδικα.

«Με την εφαρμογή του νόμου Παρασκευόπουλου είχαμε ένα νέο κανονιστικό πλαίσιο που σε οριζόντια βάση μείωνε τις ποινές και προχωρούσε σε αποφυλακίσεις, χωρίς να εξετάζονται κατά περίπτωση. Τον Αύγουστο του 2015 δολοφονήθηκε ,αφού πρώτα βασανίστηκε απάνθρωπα και ληστεύτηκε ένας εστιάτορας στην Ύδρα. Ο αρχηγός και τα μέλη της εγκληματικής ομάδας που συνελήφθησαν είχαν αποφυλακιστεί λίγο καιρό πριν τη δολοφονία, κάνοντας χρήση των διατάξεων αυτού του νόμου.

Το Σεπτέμβριο του 2015 δολοφονήθηκε κατά τη διάρκεια ληστείας ένας 27χρονος κοσμηματοπώλης στη Θεσσαλονίκη. Ο δράστης είχε αποφυλακιστεί έναν μήνα νωρίτερα, κάνοντας χρήση των ευνοϊκών διατάξεων του συγκεκριμένου νόμου. Και αυτές είναι δύο μόνο από τις εκατοντάδες περιπτώσεις που υπάρχουν», τόνισε ο Βουλευτής Δωδεκανήσου.

Ο Μάνος Κόνσολας επισήμανε ότι η επίκληση της κοινής λογικής, αλλά και των τεκμηρίων που υπάρχουν, επιβεβαιώνουν ότι ο νόμος αυτός ήταν ένα μεγάλο λάθος, ενώ ο ίδιος ο εμπνευστής του, ο κ. Παρασκευόπουλος, δυόμιση χρόνια αργότερα, παραδέχθηκε ότι ο νόμος αυτός έπρεπε να αλλάξει.

«Το αίσθημα δικαίου ικανοποιείται όταν υπάρχει Κράτος Δικαίου που δεν κάνει εκπτώσεις απέναντι σε στυγερούς εγκληματίες, αντίθετα, δείχνει επιείκεια μόνο σε αυτούς που την αξίζουν.

Έχουν ωριμάσει οι συνθήκες για αλλαγές στον ποινικό κώδικα. Τα ισόβια για στυγερούς και επικίνδυνους εγκληματίες πρέπει να είναι 20 χρόνια έκτισης της ποινής. Πρέπει να μην ισχύει η αποφυλάκιση με όρους και βραχιόλι ηλεκτρονικής επιτήρησης για κρατούμενους που έχουν διαπράξει ανθρωποκτονία ιδιαζόντως ειδεχθή ή σεξουαλικά εγκλήματα με θύματα παιδιά.

Το δικαίωμα του πολίτη στην ασφάλεια, είναι δημοκρατικό δικαίωμα», ανέφερε ο κ. Κόνσολας, κλείνοντας την ομιλία του.