Μια φωτογραφία με ιστορία - Ο μακαριστός Μητροπολίτης Καρπάθου-Κάσου Νεκτάριος κουβαλά ένα ντενεκέ λάσπη

Μια φωτογραφία με ιστορία - Ο μακαριστός Μητροπολίτης Καρπάθου-Κάσου Νεκτάριος κουβαλά ένα ντενεκέ λάσπη

Όλοι έχουμε δει αυτήν την φώτο με τον μακαριστό Ειρηναίο κουβαλά ένα ντενεκέ λάσπη για το κτίσιμο των Τεχνικών σχολών και των άλλων ιδρυμάτων. Φωτογραφία σταθμός, βέβαια λίγοι ξέρουν ποιος είναι ο άλλος ιερέας που κουβαλά και αυτός το ντενεκέ στον ώμο. Είναι ο μακαριστός Νεκτάριος Χατζημιχάλης που το 1980 έγινε Μητροπολίτης Κισάμου και Σελίνου αλλά δίχως να έλθει ούτε μια μέρα στην Μητρόπολη του, εξαιτίας των γεγονότων που επανέφεραν τον Ειρηναίο απο την Γερμανία.

Ο Παναγιώτης Κωστάκης είχε γράψει για την εποχή εκείνη τα εξής στα Χ.Ν.
Καλοκαίρι του 1980. Η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Κρήτης τον εκλέγει μητροπολίτη Κισάμου. Ο γέροντας Ειρηναίος διαμηνύει από τη Γερμανία ότι θέλει να επιστρέψει στην παλιά του μητρόπολη. Ο κόσμος ξεσηκώνεται. Ο Νεκτάριος, χωρίς τη θέλησή του, βρίσκεται απέναντι στον αγαπημένο του γέροντα και δάσκαλο όλων μας. «Παναγιώτη, θα παραιτηθώ. Δεν το αντέχω». «Όχι» του λέγαμε εμείς. «Να μιλήσουμε πρώτα».
Όλες οι συζητήσεις γινόταν στο μπαλκόνι του σπιτιού μου, στην Αθήνα, στου Ζωγράφου. Ο Δημήτρης Κακαβελάκης μιλούσε για τον Ειρηναίο, εγώ για τον Νεκτάριο. Και βέβαια η κυβέρνηση (υπουργός Εξωτερικών ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης), το Πατριαρχείο, οι εφημερίδες, ο κόσμος. Το Φανάρι, με την εμπειρία αιώνων, έδωσε τη λύση: Μετάθεση στα Δωδεκάνησα. Η μητέρα του, τα αδέλφια του, η γυναίκα μου και εγώ πήγαμε μαζί του στην Πόλη για τη χειροτονία στη Χάλκη. Στις 16 Σεπτεμβρίου 1980 εξελέγη Μητροπολίτης Καρπάθου και Κάσου και στις 24 Μαΐου 1983 Μητροπολίτης Λέρου, Καλύμνου και Αστυπαλαίας. Στις 16 Μαΐου 2005 παραιτήθηκε. Στις 29 Αυγούστου 2007 εξελέγη Μητροπολίτης Γάνου και Χώρας. Εκοιμήθη στις 31 Δεκεμβρίου 2009.