Περιφορά στις Μενετές Καρπάθου. Κυριάρχησαν η αγάπη και ο αλληλοσεβασμός!

Περιφορά στις Μενετές Καρπάθου. Κυριάρχησαν η αγάπη και ο αλληλοσεβασμός!

«Το έθιμο κρατήθηκε ως είχε ενώ ο αριθμός των  πιστών που ακολούθησαν την περιφορά των εικόνων στις Μενετές για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια ήταν απίστευτα μεγάλος και μαχητικός»

Η αλήθεια είναι ότι η απόφαση της εκκλησιαστικής επιτροπής και του εφημέριου των Μενετών δημιούργησε απίστευτη αναστάτωση.

Μπορεί μια επιτροπή να κόψει στα μέτρα της ένα έθιμο 200 ετών; Και βέβαια όχι!

Η πράξη έδειξε ότι δεν περνούν εκβιαστικά διλήμματα στην κοινωνία, μικροί και μεγάλοι αντέδρασαν και επανάφεραν τα πράγματα στην τροχιά που τους πρέπει.

Για να βάλουμε όμως τα πράματα σε μια σειρά να αναφέρουμε ότι ο π. Μιχαήλ Φράγκος χαίρει απίστευτης εκτίμησης στις Μενετές και μέσα σε έναν χρόνο με το χαρακτήρα και τα έργα του έχει καταφέρει να αγαπηθεί από μικρούς και μεγάλους. Ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι η κοινωνία θα έκανε τα στραβά μάτια σε ένα πιθανό κόψιμο του εθίμου όταν όπως έχει κατά καιρούς υπερτονίσει ο Μενετιάτης καθηγητής Λαογραφίας Μηνάς Αλ. Αλεξιάδης «τα έθιμα έχουν ισχύ νόμου»!

Καθοριστική φαίνεται πως ήταν και η επέμβαση του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Καρπάθου και Κάσου κ. Αμβροσίου, ο οποίος και έκανε σύσταση για τη διατήρηση του εθίμου ως είχε.

Επίσης προς όλους εκείνους που τα βάζουν με την ενημέρωση να πω ότι μόνο ως σκοταδιστές μπορώ να τους χαρακτηρίσω. Έχουν δικαίωμα να κρύβουν ότι αφορά τα προσωπικά τους και το σπίτι τους.

Η περιφορά των εικόνων στις Μενετές, Λαμπρή Τρίτη 2023, θα περάσει στην ιστορία. Η προσπάθεια λοιπόν να κοπεί ή πιο κομψά όπως θα ήθελαν μερικοί, να περιοριστεί το ιστορικό έθιμο, όχι μόνο έπεσε στο κενό αλλά τόνωσε ακόμη περισσότερο την πίστη και την προσήλωση των ανθρώπων. Άλλωστε να ξεκαθαρίσουμε ότι για αυτό παινεύεται η Κάρπαθος! Για την αγάπη των ανθρώπων της στα πατρογονικά της.

Όλοι οι άνθρωποι συνόδεψαν αγαπημένοι και μονιασμένοι, σε όλη τη διαδρομή, μέχρι τέλους, τον πάτερ Μιχαήλ και μετά από προτροπή του έβγαλαν αναμνηστική φωτογραφία στα σκαλιά της Παναγίας!  Τα χρόνια που έρχονται το έθιμο της περιφοράς κάθε Λαμπρή Τρίτη θα αποκτά ακόμη μεγαλύτερη λάμψη και αξία.

19.4.2023

Μανώλης Δημελλάς

Καρπαθιακά Νέα