Χωράφι το στάδιο Απερίου Καρπάθου! Άρθρο παρέμβαση του Μιχάλη Παυλούς

Χωράφι το στάδιο Απερίου Καρπάθου! Άρθρο παρέμβαση του Μιχάλη Παυλούς

Με ένα άρθρο-παρέμβαση στη «ΡΟΔΙΑΚΗ», ο Μιχάλης Παυλούς, ένας από τους ανθρώπους-«συνώνυμο» του δωδεκανησιακού στίβου, αναφέρεται στην άθλια κατάσταση του σταδίου Απερίου Καρπάθου που κόστισε 2 εκατομμύρια ευρώ. Εκεί διεξήχθησαν οι Αιγαιοπελαγίτικοι Αγώνες του 2002, όμως η εγκατάσταση έχει αφεθεί στο έλεος του χρόνου και παρά τις προσπάθειες ένταξής της στο πρόγραμμα «Φιλόδημος», μέχρι σήμερα δεν έχει φανεί… φως στο τούνελ.

Μάλιστα, ο Μιχάλης Παυλούς ήταν παρών στις συναντήσεις που έγιναν στην Κάρπαθο για την «επανεκκίνηση» του στίβου, αλλά με ανακαινισμένη την εκεί εγκατάσταση, πριν ένα χρόνο και με τις πολύτιμες γνώσεις του συμβούλεψε τους ανθρώπους του αθλητισμού στο νησί για το τι πρέπει να γίνει.

«Πριν ένα χρόνο περίπου δέχθηκα μια τηλεφωνική πρόσκληση από ανθρώπους του νησιού, που θήτευσαν στο χώρο του δωδεκανησιακού στίβου στο παρελθόν μέσω του Α. Ο. Καρπάθου, ενός Αθλητικού Σωματείου Στίβου που διέκοψε τη λειτουργία του το 2005, για να συμμετάσχω σε μια σύσκεψη, με πρωτοβουλία του Δήμου Καρπαθου, για το θέμα της επαναδραστηριοποίησης Αθλητικού Σωματείου με τμήμα στίβου στο νησί.

Ήταν η εποχή που «έτρεχε» το πρόγραμμα «Φιλόδημος» και στο Δήμο υπήρχε μια κινητικότητα και ζωηρό ενδιαφέρον για αξιοποίηση του προγράμματος, σε σχέση με την υφιστάμενη-ΑΛΛΑ ΕΓΚΑΤΑΛΕΛΕΙΜΜΕΝΗ- αθλητική εγκατάσταση στίβου στο Απέρι, στάδιο που κατασκευάστηκε με χρήματα της πολιτείας (ΓΓΑ) για τη διεξαγωγή των 16ων Αιγαιοπελαγίτικων αγώνων στίβου το 2002.

Η εγκατάσταση που δεν θυμίζει σε τίποτα στάδιο στην Κάρπαθο…

Η εγκατάσταση που δεν θυμίζει σε τίποτα στάδιο στην Κάρπαθο…

Το Αθλητικό Σωματείο Α. Ο. Καρπάθου ιδρύθηκε το 2000 και μέσα σε δύο χρόνια κατάφερε να διακριθεί στους Αιγαιοπελαγίτικους της Καρπάθου, έχοντας έναν άξιο και δραστήριο προπονητή το Βασ. Διακονή, ο οποίος με την υποστήριξη της τότε διοίκησης του Σωματείου, αλλά  και την ενεργό συνδρομή του τότε Δημάρχου κυρίου  Χρ. Κατσάνη, έφερε στο στίβο αρκετούς ταλαντούχους αθλητές και αθλήτριές, που στα πέντε (5) χρόνια της λειτουργίας του Σωματείου πέτυχαν αρκετές διακρίσεις! 

-Δυστυχώς η προσπάθεια αυτή δεν είχε συνέχεια και από το 2005 μέχρι και σήμερα δεν υπάρχει αθλητική δραστηριότητα στο νησί, πλην της αθλητικής ενασχόλησης με το ποδόσφαιρο… Η αθλητική εγκατάσταση εγκαταλείφτηκε στη φθορά του χρόνου.

– Φθάνοντας στο νησί επισκεφτήκαμε την αθλητική εγκατάσταση στο Απέρι. Πλήρης εγκατάλειψη. Στην κονίστρα ο χλοοτάπητας κατεστραμμένος, στο στίβο ο ελαστικός τάπητας διαλυμένος. Σε αρκετά σημεία υπήρχαν καθιζήσεις στους διαδρόμους του στίβου. Πόνεσε η ψυχή μου βλέποντας τη φθορά και εγκατάλειψη μιας αθλητικής εγκατάστασης, για την οποίαν ξοδεύτηκαν σχεδόν δυο (2) εκατομμύρια ευρώ! Εδώ και δεκαέξι (16) χρόνια η Κάρπαθος, έχοντας «προίκα» από την πολιτεία ένα αθλητικό στολίδι το παράτησε αναξιοποίητο παντελώς.

-Είχα την κρυφή ελπίδα, πως για να με καλέσουν στο νησί, ως αθλητικό παράγοντα του στίβου, σήμαινε ότι ο Δήμος είχε αποφασίσει να αποκαταστήσει την αθλητική εγκατάσταση, μέσω του προγράμματος «Φιλόδημος», και παράλληλα θα ανελάμβανε πρωτοβουλίες, ενθαρρύνοντας την καλλιέργεια κι άλλων αθλημάτων, μεταξύ αυτών και του στίβου, με την εφαρμογή προγραμμάτων ανάπτυξης. 

Από την τελετή έναρξης των Αιγαιοπελαγίτικων Αγώνων Στίβου το 2002, τότε που το στάδιο Καρπάθου ήταν ένα στολίδι

Από την τελετή έναρξης των Αιγαιοπελαγίτικων Αγώνων Στίβου το 2002, τότε που το στάδιο Καρπάθου ήταν ένα στολίδι

-Οι πολίτες του νησιού ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση του Δήμου και στη σύσκεψη παραβρέθηκαν αρκετοί που κατέθεσαν τις απόψεις τους, σχετικά με την ένταξη των αθλητικών εγκαταστάσεων  του Απερίου στο πρόγραμμα «Φιλόδημος». Ως εκπρόσωπος του αθλήματος του στίβου υποστήριξα την ένταξη των επισκευαστικών εργασιών στις στιβικές εγκαταστάσεις του σταδίου, προκειμένου να καταστεί λειτουργικό και ικανό να φιλοξενήσει ξανά αθλητές και μαθητές, που θα ενταχθούν σε κάποιο αθλητικό σωματείο του νησιού.

-Μέσα από συζητήσεις που είχα με γυμναστές, προπονητές και παλιούς αθλητές και αθλήτριές διαπίστωσα ότι υπάρχει έντονο ενδιαφέρον για την επαναλειτουργία Σωματείου με τμήμα στίβου. Ακόμη και από αθλητικούς παράγοντες του ποδοσφαίρου, που παραβρέθηκαν στη σύσκεψη, υπήρξε ενδιαφέρον για τη λειτουργία τμήματος στίβου (Ποσειδών Καρπάθου). Έθεταν όμως ως απαραίτητη προϋπόθεση την ανάληψη πρωτοβουλιών από πλευράς του Δήμου, για στήριξη του Σωματείου τουλάχιστον στα δύο πρώτα χρόνια της λειτουργίας του. 

– Δυστυχώς μέχρι σήμερα, σχεδόν ένα χρόνο μετά τη σύσκεψη, δεν είδαμε κάποια συγκεκριμένη ενέργεια του Δήμου στην κατεύθυνση της λειτουργίας αθλητικών προγραμμάτων καλλιέργειας και μύησης αθλημάτων, μεταξύ αυτών και του στίβου, αφού στο νησί υπάρχουν οι προϋποθέσεις επαναλειτουργίας του αθλήματος του στίβου (έμψυχο υλικό, έμπειροι προπονητές, φίλαθλοι που θα πλαισιώσουν το Δ.Σ. ενός Σωματείου). Παράλληλα, πληροφορηθήκαμε, εξωθεσμικά, ότι την αθλητική εγκατάσταση επισκέφθηκε μηχανικός από Γ.Γ.Α. και εισηγήθηκε την αποκατάσταση του χλοοτάπητα στην κονίστρα του σταδίου (άλλο ένα γήπεδο ποδοσφαίρου;). 

Σε ό,τι αφορά τις ΣΤΙΒΙΚΕΣ εγκαταστάσεις του σταδίου, καμία απολύτως αναφορά και ενδεχομένως ενδιαφέρον από τη σημερινή δημοτική αρχή. Κρίμα… Κρίμα, κυρίως για τη νεολαία του νησιού, που βρίσκει  άλλες διεξόδους εκτόνωσης της περίσσιας ενεργητικότητάς της, άλλες ατραπούς όχι και τόσο προσφιλείς στους γονείς τους, που ενέχουν κινδύνους για την ίδια τους τη ζωή…».

Κανονικό χωράφι η κονίστρα του σταδίου

Κανονικό χωράφι η κονίστρα του σταδίου
πηγή www.rodiaki.gr