Ένα διαφορετικό βιβλίο, αφιερωμένο στον Μηνά Αλ. Αλεξιάδη και την...εφημερίδα του

Ένα διαφορετικό βιβλίο, αφιερωμένο στον Μηνά Αλ. Αλεξιάδη και την...εφημερίδα του

Κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις «Κάμειρος» ένα καλαίσθητο βιβλίο με τίτλο «ΜΙΑ ΧΕΙΡΟΓΡΑΦΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΚΑΡΠΑΘΟΥ, ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΕΚΑΕΤΙΑ ΤΟΥ 1960». Πρόκειται για δυσπρόσιτη χειρόγραφη εφημερίδα με τίτλο «Η Φωνή των Μενετών», του ομότιμου Καθηγητή Λαογραφίας ΕΚΠΑ και 14τράχρονου τότε μαθητή Μηνά Αλ. Αλεξιάδη. Συγγραφέας του έργου, ο γνωστός συγγραφέας Μιχάλης Εμμ. Αρφαράς.

Έδρα της εφημερίδας οι Μενετές, ένα μικρό χωριό του ακριτικού νησιού της Καρπάθου. Κυκλοφορούσε αφιλοκερδώς σε 15-20 πανομοιότυπα φύλλα (61 εκδόσεις, 1962-63). Εποχές χαλεπές. Ας μη ξεχνάμε, ότι ο τύπος είναι μια ανυπέρβλητη εξουσία για όσους ασκούν το υψηλό αυτό λειτούργημα ως αγαθό ενημέρωσης και όχι μόνο ως πλουτοφόρα επιχείρηση, ή μέσο αναρρίχησης σε αξιώματα κάθε κατηγορίας.

Όπως γράφει ο συγγραφέας στον πρόλογό του, «…Ο μαθητής της περίπτωσής μας, δεν έχει εφησυχασμό. Υποστηρίζει και αναδεικνύει με κάθε τρόπο το έντυπό του με αγάπη, αποκομίζοντας ευχαρίστηση, γα- λήνιες στιγμές, το αίσθημα της δημιουργίας και της προσφοράς για την ιδιαίτερη πατρίδα του…»/.

Δανειζόμαστε από τα περιεχόμενα: Εμπνευσμένη ενασχόληση, Πρω- τοπόρος εκδότης για την εποχή του, Η γλώσσα, Η πυκνότητα των νοη- μάτων, Τοπικά ιστορικά στοιχεία, Πίστη – Θρησκεία – Εκκλησία, Σχολικά και εκπαιδευτικά θέματα, Ρεπορτάζ-Φωτορεπορτάζ, Αθλητική ειδησεογραφία, Δημόσια θεάματα, Κοινωνικοί ζωή, Παγκόσμιες (διεθνείς) ειδήσεις κ.ά.
«Η Φωνή των Μενετών», είναι η πρώτη χειρόγραφη εφημερίδα της Δωδεκανήσου, όχι μαθητική, αλλά γραμμένη από μαθητή.

Αποδέκτες της, ιδίως οι όπου γης Μενετιάτες και γενικά Καρπάθιοι. ένα έντυπο που σημάδεψε την εποχή του, αλλά διεύρυνε και την ιστορία της βιβλι- ογραφίας του δωδεκανησιακού τύπου.

 

 

Ο Μηνάς Αλ. Αλεξιάδης σήμερα, μετά από πάροδο δεκαετιών, μπορεί να υπερηφανεύεται για το βίωμα μιας εσωτερικής πληρότητας, με την κάλυψη ενός από τους πρώτους στόχους της ζωής του. Την ίδρυση το- πικής εφημερίδας. Υπήρξε το πρόδρομο επίτευγμα για να εξελιχθεί στα- διακά, σταθερά και δυναμικά σε πανεπιστημιακά επίπεδα με επίζηλες κατακτήσεις. Ο μικρός εκδότης της εφημερίδας είναι παράδειγμα προς μίμηση, για κάθε κοινωνία, ακόμα και με τα σημερινά δεδομένα.

πηγή www.rodiaki.gr