Νέο βιβλίο από την πολυγραφότατη Καρπαθιά Ομότιμη καθηγήτρια ΑΠΘ και ποιήτρια Ζωή Σαμαρά!

Νέο βιβλίο από την πολυγραφότατη Καρπαθιά Ομότιμη καθηγήτρια ΑΠΘ και ποιήτρια Ζωή Σαμαρά!

Ποίηση, πεζό. Πεζό ποίημα, ποιητική πρόζα. Κι ενώ το πεζό περπατά και χορεύει, η ποίηση ποιεί, ζει σε εβδομάδα χωρίς Σάββατο ή Κυριακή.

Και τα δύο μαζί; Τι κάνουν τα δύο μαζί, όταν συναντιούνται στη σελίδα του ουρανού; Η ποίηση επιτέλους πετά, με τα δικά της φτερά, φτάνει πολύ ψηλά, κολυμπά με τα σύννεφα αγκαλιά, ταξιδεύει. Το πεζό την κοιτά από μακριά, τη ζηλεύει, θέλει να τη μιμηθεί, αλλά χωρίς να χάσει τη γήινη ταυτότητά του, την κοινωνική του υπόσταση, την αφηγηματική του γοητεία.

Και ο αναγνώστης; Πώς συμμετέχει στην πρόσληψη της διττής γραφής;

Αρνητικά και θετικά. Δεν παρερμηνεύει, δεν παραμορφώνει. Αναδεικνύει τις πολλαπλές γνώσεις του και διαβάζει το πεζό ποίημα, το ποιητικό πεζό σε κατάσταση μέθης ή έκστασης. Και είναι τότε που βλέπει το μεγαλείο του σε κείμενο-καθρέφτη. Δεν έχει πλέον καμιά αμφιβολία· όλα τα ξανά-έγραψε ο ίδιος. Η δεύτερη γραφή αντανακλά με χαμόγελο την πρώτη.


ΝΕΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

Ζωή Σαμαρά

πεζοπορία στα δάση του ποιητικού λόγου

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ

Ελληνική ποίηση

ISBN: 978-960-655-127-7

Αριθμός Σελίδων: 132

Τιμή: 12 ευρώ

Εξώφυλλο: Μαλακό εξώφυλλο

Διαστάσεις: 16×23 cm

Γλώσσα Γραφής: Ελληνικά

Έτος Έκδοσης: 2023


ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

Η Ζωή Σαμαρά γεννήθηκε στην Κάρπαθο. Ομότιμη Καθηγήτρια στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, δίδασκε μέχρι πρόσφατα Θεωρία της Λογοτεχνίας και Θεωρία του Θεάτρου.

Σπούδασε και δίδαξε στο Πανεπιστήμιο Columbia.

Εκπόνησε τη διδακτορική της διατριβή υπό την εποπτεία του σπουδαίου θεωρητικού της λογοτεχνίας Michael Rif faterre. Έχει διδάξει σε πανεπιστήμια της Ελλάδας και του εξωτερικού, καθώς και στη Δραματική Σχολή του ΚΘΒΕ. Εκτός από θεωρητικά συγγράμματα στην ελληνική, γαλλική και αγγλική, μελέτες σε επιστημονικά περιοδικά της Ελλάδας και του εξωτερικού, γράφει ποίηση, δοκίμιο και κριτική βιβλίου. Έχει μεταφράσει ποίηση και θέατρο. Για το επιστημονικό της έργο έχει βραβευτεί επανειλημμένως, από γαλλικά και ελληνικά ιδρύματα και τους Προέδρους της Γαλλικής Δημοκρατίας Chirac και Mitterrand.

Το βιβλίο της Τα άδυτα του σημείου βραβεύτηκε από την Ένωση Ελλήνων Θεατρικών και Μουσικών Κριτικών (2002). Επίτιμη Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών, επίτιμο μέλος της Εταιρείας Συγγραφέων, τακτικό μέλος του Κύκλου Ποιητών. Πρόεδρος της Εταιρίας Λογοτεχνών Θεσσαλονίκης (2013-2016). Ίδρυσε και συνδιευθύνει το λογοτεχνικό περιοδικό Θευθ, οι δύο όψεις της γραφής. Οι εκδόσεις Champion (Παρίσι-Γενεύη) κυκλοφόρησαν το 2005 συλλογικό τόμο προς τιμήν της, με τον τίτλο Le verbe et la scène. Travaux sur la littérature et le théâtre en l’honneur de Zoé Samara.

* Μπορείτε να προμηθευτείτε το βιβλίο από όλα τα ενημερωμένα βιβλιοπωλεία.

** Προμηθευτείτε επίσης το βιβλίο μέσα από την ιστοσελίδα μας στον παρακάτω σύνδεσμο και εμείς σας κάνουμε δώρο τα έξοδα αποστολή.

https://www.romipublications.com/product-page/%CF%80%CE%B5%CE%B6%CE%BF%CF%80%CE%BF%CF%81%CE%AF%CE%B1-%CF%83%CF%84%CE%B1-%CE%B4%CE%AC%CF%83%CE%B7-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CF%80%CE%BF%CE%B9%CE%B7%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CF%8D-%CE%BB%CF%8C%CE%B3%CE%BF%CF%85?fbclid=IwAR0fshnhS0DU62teul2pixS__yDADnN7jzJU4wtg8jWnJoT8v1jnQ6l5ah0

13.3.2023

Καρπαθιακά Νέα