Νέο βιβλίο για την Κάρπαθο από την Πόπη Χιωτάκη Σκευοφύλακα

Νέο βιβλίο για την Κάρπαθο από την Πόπη Χιωτάκη Σκευοφύλακα

Εκδόθηκε πρόσφατα το βιβλίο με τίτλους :

«Η ΜΑΝΑ ΜΟΥ –ΠΩΣ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΞΕΚΙΝΗΣΕ Ο ΟΔΗΓΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΚΑΡΠΑΘΟ – Ο ΟΔΗΓΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΚΑΡΠΑΘΟ – ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΟΦΩΝΑ ΧΩΡΙΑ ΤΗΣ ΚΑΤΩ ΙΤΑΛΙΑΣ» της κ.Πόπης Χιωτάκη – Σκευοφύλακα, η οποία είναι γνωστή κι από τα προηγούμενα έργα της. Κυρίως για τη θεατροποιημένη μορφή του εθίμου των «εφτά» από τη γέννηση του παιδιού στην Κάρπαθο.

Το βιβλίο αυτό κοσμείται στο εξώφυλλο με φωτογραφία της γενέτειρας της κυρίας Χιωτάκη, το Απέρι Καρπάθου. Το βιβλίο αυτό είναι ουσιαστικά ένα έργο με τα Απομνημονεύματα της συγγραφέως. Αναφέρεται καταρχάς στη μητέρα της και στη συνέχεια γίνεται λόγος πώς και γιατί ξεκίνησε ο Οδηγισμός στην Κάρπαθο, στον οποίο έπαιξε σημαντικό ρόλο η συγγραφέας. Το κεφάλαιο αυτό ένα από τα πιο ενδιαφέροντα μέρη του βιβλίου.

Στη συνέχεια γίνεται λόγος για την ιστορία του Οδηγισμού στο νησί. Αναφέρεται επίσης σε ιστορικά θέματα της Καρπάθου με κεντρικό σημείο το Επαναστατικό Απελευθερωτικό Κίνημα της «5ης Οκτωβρίου 1944». Τέλος, υπάρχει ένα κεφάλαιο οδοιπορικό στα ελληνόφωνα χωριά της Κάτω Ιταλίας από εκδρομή που πραγματοποίησε στην περιοχή αυτή η κ. Χιωτάκη.

Σημειώνουμε ορισμένα από τα περιεχόμενα του βιβλίου: Τα παλιά εκείνα χρόνια στο νησί μας, Η ζωή της μάνας μου στην Κάρπαθο, Ο πόλεμος του 40, Οι νερόμυλοι, Η ζωή στο χωριό, Οι αναράες, Οι Γερμανοί στην Κάρπαθο, Γερμανική κατοχή, Ο ξεσηκωμός των Καρπαθίων, Οι Άγγλοι στην Κάρπαθο, Ενσωμάτωση με την Ελλάδα, με ωραιότατες σύντομες περιγραφές.

Το Ινστιτούτο Λαϊκού Πολιτισμού Καρπάθου του Τμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και το Τοπικό Παράρτημα του Ινστιτούτου στο νησί συγχαίρουμε θερμά τη συγγραφέα κ.Πόπη Χιωτάκη – Σκευοφύλακα για τα πρωτότυπα στοιχεία, τα οποία διέσωσε με το βιβλίο της και της ευχόμεθα να είναι πάντα καλά να συνεχίζει τη συγγραφή.

ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ